Descoberta una nova pintura de l'etapa de joventut de Goya

|

Descoberta una nova pintura de l'etapa de joventut de Goya

L'exposició 'Goya i Saragossa (1746-1775). Les seves arrels aragoneses' ha incorporat una nova obra del pintor de Fuendetodos descoberta gràcies a l'organització d'aquesta mostra. Es tracta del quadre 'Verge amb el Nen i San José' i el seu descobriment ha estat possible gràcies a la presentació per primera vegada al públic, en aquesta exhibició, de la peça 'Verge amb el Nen', de la col·lecció Félix Palacio Remondo.

La consellera d'Educació, Universitat, Cultura i Esport del Govern d'Aragó, Dolores Serrat, la cap de Conservació de Pintura del Segle XVIII i Goya del Museu Nacional del Prado, Manuela Mena, i la responsable del Programa d'Educació i Cultura de l'Obra Social d'Ibercaja, Magdalena Lasala, han donat a conèixer en roda de premsa aquest nou quadre atribuït a Goya, pertanyent a una col·lecció particular.

Mena ha remarcat que el contacte directe amb les obres d'art "és molt important" i en el Museu del Prado, en organitzar exposicions temporals, "sempre ens responen les obres i succeeix alguna cosa" que permet ampliar el coneixement que es té sobre una peça o artista.

En aquest cas, calia "buscar la veritat goyesca" després que un visitant de la mostra, al contempla l'obra 'Verge amb el Nen', comentés que al seu domicili, "damunt del llit a la seva habitació", tenia una semblant.

Mena va sol·licitar a aquesta persona que enviés una foto del quadre al Prado i "va arribar fa dues setmanes". "Efectivament, l'obra era similar", però incloïa la "sorprenent" presència de San José, acompanyant en segon terme a la Verge i el Nen.

Per l'interès de la composició, van demanar al particular que enviés el quadre per realitzar un estudi en profunditat, que han dut a terme "deu o dotze" especialistes de la pinacoteca. Així, "la qual cosa era evident des del principi", ha quedat confirmat per les proves tècniques i per la mirada experta d'aquests professionals, "era evident que estàvem davant una obra de Goya".

COMPARACIÓ

La conservadora va suggerir al particular que el llenç es mostrés en aquesta exposició temporal a Saragossa i s'ha situat "enfrontat" a la 'Verge amb el Nen', perquè en aquests dos quadres "l'important és la comparació".

No solament l'aparició de la figura de San José fa diferent a ambdues obres, sinó que "en si mateixes no són iguals, perquè Goya no es pot copiar a si mateix, va en contra de la seva naturalesa creativa".

Amb Goya, "gairebé no hi ha dibuixos preparatoris" de les composicions, però en el quadern italià "hi ha dues o tres figures de la Verge amb el Nen", per la qual cosa la relació de la mare amb el nen "li interessava bastant" i, de fet, aquest és un tema recurrent "des del període egipci" i "tenir-ho en la figura de Goya és genial".

Manuela Mena ha detallat que existeixen múltiples diferències entre les obres 'Verge amb el Nen' i la recentment descoberta 'Verge amb el Nen i San José', "tant en els llenços, com en el preparatori, la qual cosa està sota".

No obstant això, en tots dos casos, es mostren "sobre un llenç que ja tenia alguna cosa sota que, per la qual cosa fora, no va agradar o es va quedar sense vendre" i que Goya va reutilitzar, com fan altres artistes i també el geni aragonès, tal com han demostrat en estudiar l'obra 'El Quitasol', fa dues setmanes, i en la qual apareix "una composició sota".

FORÇA CREATIVA

En l'obra 'Verge amb el Nen', la primera que va crear de les dues, "pinta des d'a baix, des del propi llenç", amb una idea "clara" i en la qual demostra "força creativa". L'obra que inclou a San José és "més superficial, com si fos un camí ja recorregut i no té l'impuls creatiu de la primera vegada", sinó que va "interpretant-se a si mateix".

La figura de San José, similar a la qual pot veure's en la Cartoixa d'Aula Dei --en la qual Goya va treballar entre 1772 i 1773--, "està en la superfície, l'ha posat al final de la composició", però abans d'acabar-la. "Està integrada, no s'ha afegit amb posterioritat", sinó que "està en el quadre des del primer moment", ha recalcat l'especialista.

D'altra banda, en l'obra de la col·lecció Félix Palacio Remondo la il·luminació "és diferent, potent, no de contrastos de clarobscurs", però sí fort en tota la composició, mentre que en el nou llenç la part baixa del quadre apareix més en ombra per no robar protagonisme a l'escena, San José figura en segon pla i també en ombra, però la seva presència es destaca amb el cap "més gran, perquè ens fixem en ell".

Una altra diferència es troba en la forma en què la Verge sosté al Nen. En el llenç en què apareixen sols, reposa el seu cap sobre un drap, en un moment "anterior a la purificació", mentre que en la segona la Verge toca directament amb la mà el cap del nen, un canvi "substancial".

En contemplar els braços i les mans del petit, també s'aprecia una altra modificació. En la primera, té els braços aixecats en senyal d'alegria, mentre que en la segona sembla que "vol apropar-se i agafar" a la Verge.

"SUBLIM"

Mena ha assenyalat altres diferències en el mantell de la Verge o en la forma de crear profunditat amb la mà del Nen, que mostren a un Goya "amb totes les facultats absolutes" de mestre. De fet, ha afirmat que la forma de dibuixar la mà i de jugar amb la profunditat en tots dos llenços és "sublim".

"No és fàcil trobar això en artistes secundaris o, fins i tot, en un artista com Bayeu; és realment la mà de Goya", una forma de crear única que també es detecta en la forma en què pinta "el front per sobre del pèl, és alguna cosa que no fa ningú més".

Mena ha considerat que Zaragoza és "el lloc on havia d'exposar-se aquesta obra per primera vegada, el públic ho mereix i va a agradar molt comparar una amb una altra". Ha comentat que aquest quadre no es trobava "ni a Saragossa, ni a Madrid", sense donar més detalls de la seva procedència, i ha assegurat desconèixer què passarà amb l'obra quan finalitzi l'exposició, probablement tornarà a la col·lecció particular.

Respecte al seu valor, ha manifestat que si una obra no entra en el Prat, "no m'importa el seu valor", però "sóc terrible" quan la peça va a ser adquirida pel museu, perquè "són béns públics i han de tenir una valoració exacta".

Ha precisat que aquesta nova obra de Goya figurava en documents del segle XIX com a anònim italià del XVIII i ha detallat que no s'ha sotmès a un rentat perquè està en bones condicions per mostrar-la al públic.

OBRA "EXCEPCIONAL"

La consellera Dolores Serrat ha subratllat que aquesta mostra permet conèixer "l'etapa més jove de l'il·lustre i universal pintor aragonès" i, a més, ha comportat una "sorpresa" atès que, gràcies a l'organització de l'exposició, s'ha descobert la nova obra de Goya, una peça "excepcional", ha ressaltat.

La responsable del Programa d'Educació i Cultura de l'Obra Social d'Ibercaja, Magdalena Lasala, ha recordat que la mostra dedicada a les arrels aragoneses de Goya va obrir les seves portes el passat 26 de març i, des de llavors, ha rebut més de 33.000 visites, per la qual cosa "el públic sí que està captant la il·lusió amb la qual va ser dissenyada i l'interès" que desperta.

En l'acte de presentació de l'obra de Francisco de Goya també han participat el director general de Patrimoni de l'Executiu aragonès, Javier Callizo, la directora de la Fundació Goya a Aragó, Ana Armillas, i la directora del Museu Goya. Col·lecció Ibercaja, Rosario Añaños.

L'exposició 'Goya i Zaragoza', que romandrà oberta fins al 28 de juny, exhibeix 28 peces de l'etapa de joventut de l'aragonès, abans de la seva marxa a Madrid en 1775. Ha estat organitzada per l'Obra Social d'Ibercaja, el Govern d'Aragó i el Museu del Prado.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH