Rigau diu que la decisió del TS del 25% de castellà només afecta a dos casos particulars

|

Rigau diu que la decisió del TS del 25% de castellà només afecta a dos casos particulars

La consellera d'Ensenyament de la Generalitat, Irene Rigau, ha afirmat aquest divendres que les dues resolucions del Tribunal Suprem (TS) sobre el 25% d'escolarització en castellà només afecten a sengles casos particulars, per la qual cosa "no té impacte sobretot el sistema".

"El TS pot avalar casos particulars però no li correspon canviar un model lingüístic", sinó que és la Generalitat la que ha de fixar els percentatges en funció de la realitat sociolingüística, ha afirmat aquest divendres durant una roda de premsa sobre la preinscripció d'ensenyaments postobligatoris.

UN CAS JA NO ÉS APLICABLE

A més, el departament ha destacat en un comunicat que un dels dos casos "ja no és d'aplicació" perquè correspon a un alumne que ja no cursa ESO.

La Conselleria constata que en ambdós casos el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) havia fixat un 25% d'ús del castellà com a llengua vehicular per als fills dels pares sol·licitants i els seus grups classe; els pares van recórrer demanant el 50%, i ara el TS "avala que en els dos casos el 25% és adequat".

Rigau ha recordat que el 2011 el Suprem va dictar que la proporció de castellà a tot el sistema fos del 50%, en la línia del que vol el Ministeri d'Educació, perquè ja "donen per fet que hi ha el màxim grau de normalització lingüística a Catalunya", però després el Suprem va donar la raó a la Generalitat i va admetre només casos concrets i va rebaixar el percentatge al 25%.

"Històricament hi ha hagut demandes minoritàries que demanaven més presència de castellà", ha relatat la consellera en relació a les peticions de les famílies que demanaven l'escolarització en castellà per als seus fills.

També ha dit que, paral·lelament a aquests recursos, el TS va reconèixer que corresponia a la Generalitat determinar "la proporció raonable" de castellà a les aules, per la qual cosa ha reiterat que aquestes resolucions només afecten la classe de l'alumne recurrent.

La Generalitat també ha constatat que el TS ha donat publicitat a les dues resolucions "abans de la seva notificació a les parts".

PREINSCRIPCIÓ ESCOLAR

Sobre la preinscripció escolar que el Ministeri ha recorregut al TSJC per donar l'opció de l'escolarització en castellà a les famílies que ho sol·licitin, Rigau ha recordat que està preparant la seva impugnació, per a la qual té 10 dies.

Ha avançat algunes línies en què es basarà el recurs de la Generalitat, que considera molt clares perquè "no tot és cert", com que quedi anul·lada l'atenció individualitzada prevista a la Llei d'Educació de Catalunya (LEC) i que s'hagi de garantir una presència del 50% de castellà que preveu la Llei Orgànica per a la Millora de la Qualitat Educativa (Lomce).

"Hem de puntualitzar legalment on tenim identificades inexactituds profundes", ha tancat Rigau.

Ha incidit en la unitat amb què ha reaccionat la comunitat educativa a Catalunya després de l'anunci del Ministeri: "Per primera vegada la unitat ha estat total: Generalitat, centres concertats, centres privats, i moviments de pares han sortit públicament a defensar el model".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH