El Consell de Ministres aprova els projectes de llei del sector ferroviari i de carreteres

|

El Consell de Ministres aprova els projectes de llei del sector ferroviari i de carreteres

El Govern ha donat llum verda en el Consell de Ministres d'aquest divendres als projectes de llei sobre sector ferroviari i de carreteres, així com a dos decrets per declarar la situació de sequera en les Confederacions Hidrogràfiques del Xúquer i del Segura i adoptar mesures excepcionals en tots dos.

La reunió del Consell de Ministres estarà presidida pel cap de l'Executiu, Mariano Rajoy, i comptarà amb l'assistència de tots els membres del Gabinet, a excepció de la ministra d'Agricultura, Alimentació i Medi ambient, que es troba a Istanbul (Turquia) per assistir en el Cim Ministerial d'Agricultura del G20.

El Consell de Ministres aprovarà previsiblement la Llei Ferroviària, que ja va estudiar el passat 13 de març i que flexibilitza el cànon ferroviari, el peatge que les companyies ferroviàries han de pagar a Adif per circular per les línies de tren i utilitzar les estacions, amb la finalitat de fomentar l'entrada en el sector d'empreses privades que competeixin amb Renfe.

La nova llei suprimeix el denominat cànon d'accés, el que es paga per entrar a operar a la xarxa ferroviària, modifica la resta de cànons d'Adif i introdueix un règim de bonificacions "perquè els qui realitzin una major activitat tinguin major tornada", segons va detallar la ministra Ana Pastor.

D'aquesta forma, Foment persegueix augmentar l'oferta de serveis ferroviaris, tant els de transport de mercaderies com els de viatgers. El tràfic de càrrega amb tren es va liberalitzar en 2005, però no ha aconseguit una destacada quota de mercat enfront de Renfe, mentre que el transport de viatgers amb tren està previst que s'obri a la competència en la segona meitat d'aquest any.

Un total de 27 empreses privades, a més de la pública Renfe, expliquen actualment amb llicència d'empresa ferroviària. Nou d'elles tenen llicència per operar tràfics de mercaderies i viatgers, altres cinc només per a trens de passatgers i les tretze restants, només per a transport de càrrega.

En concret, en virtut de la nova llei, Renfe i aquestes empreses privades que vulguin prestar servei de transport de càrrega o viatgers amb tren hauran d'abonar a Adif, empresa pública titular i gestora de les infraestructures ferroviàries, tres cànons per usar les vies i altres cinc per utilitzar altres serveis.

Els cànons per ús de les vies són el cànon per adjudicació de capacitat (pel 'slot', el tram de via i l'horari pel qual Adif li autoritzi a prestar servei), el cànon per utilització de la via i el cànon per utilització d'instal·lacions d'energia (per subministrament d'energia elèctrica per a la tracció dels trens).

Quant als cànons o peatges a pagar per la resta de serveis, inclouen el cànon per ús d'estacions de viatgers, el cànon per canvi d'ample de via (instal·lacions perquè els trens passin d'una línia d'AU a una convencional), el cànon per utilització de vies amb andana, el cànon per utilitzar vies en altres instal·lacions de servei i el cànon per utilització de punts de càrrega per a mercaderies.

LLEI DE CARRETERES

Així mateix, el Consell de Ministres aprovarà previsiblement la Llei de Carreteres que, entre altres mesures, impedirà l'especulació urbanística amb els terrenys propers a la zona en la qual es planifiqui la construcció d'una nova carretera, de manera que es permetrà suspendre cautelarment totes les requalificacions urbanístiques a la zona des del moment en què es projecti la via.

D'aquesta forma, el Govern impedeix que es repeteixi el cas de les radials de Madrid i altres autopistes de peatge de recent construcció, que actualment estan en fallida en part pel sobrecoste pagat en les expropiacions dels terrenys necessaris per a la seva construcció.

La nova Llei també habilitarà al Govern a declarar "nul·les de ple dret" totes decisions urbanístiques que s'adoptin sense considerar les necessitats de la gestió de les carreteres.

Amb l'aprovació del nou text legal, el Govern busca actualitzar la legislació en matèria de carreteres, que data de les dècades dels setanta i els vuitanta, per incloure els canvis registrats des de llavors en el sector i garantir una adequada prestació del servei públic viari. La xarxa de carreteres de l'Estat, que sumen 26.200 quilòmetres de longitud, suporta el 51% del tràfic total de vehicles i el 63% del trànsit de vehicles pesats.

Per a això, la Llei inclou mesures per garantir l'optimització dels recursos públics, la seguretat vial i la gestió de les carreteres.

Així, la norma obligarà al fet que tot projecte d'una nova via se sotmeti a una "anàlisi prèvia d'eficiència i intermodalidad" per decidir sobre la seva construcció, segons va detallar la ministra de Foment, Ana Pastor, durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres.

Així mateix, el text inclou la realització d'avaluacions d'impacte xarrupa la seguretat vial de les carreteres, tant en la seva fase de planificació com en la seva construcció i explotació.

Quant a la seguretat social, la Llei permetrà a Foment, a través de l'Adreça de Carreteres, "ordenar" retirar publicitat de la xarxa de carreteres i de les travessies urbanes en cas que "pugui afectar a la seguretat vial o l'explotació de la via".

SEQUERA EN EL XÚQUER I EL SEGURA

Així mateix, el Govern té previst donar llum verda en aquest Consell de Ministres a dos decrets per declarar la situació de sequera en les Confederacions Hidrogràfiques del Xúquer i del Segura.

L'aprovació d'aquests decrets possibilitarà igualment l'adopció de mesures excepcionals per intentar pal·liar la situació a les zones afectades.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH