Brussel·les i el BCE avisen de la "vulnerabilitat" de l'economia espanyola i demanen més reformes

|

Brussel·les i el BCE avisen de la "vulnerabilitat" de l'economia espanyola i demanen més reformes

La Comissió Europea i el Banc Central Europeu (BCE) han avisat de nou aquest dijous de la "vulnerabilitat" de l'economia espanyola enfront de possibles crisis a causa de l'alt nivell d'atur i deute i han demanat al Govern de Mariano Rajoy que mantingui l'impuls reformista, en particular aplicant plenament la llei d'unitat de mercat, prenent més mesures per reduir la dualitat al mercat laboral entre treballadors fixos i temporals i aprovant la llei per liberalitzar els serveis professionals.

Aquestes recomanacions apareixen recollides en el tercer informe de control sobre la situació a Espanya després de la fi del rescat bancari, que ha estat elaborat pels inspectors de Brussel·les i del BCE que van visitar Madrid del 12 al 18 de març i el 14 d'abril. L'informe conclou que els riscos que Espanya no retorni al Mecanisme Europeu d'Estabilitat els 38.200 milions d'euros que encara ha de de el rescat són "molt baixos".

"L'estabilització del sector bancari continua, marcada per la millora de la qualitat dels actius dels bancs, el reforç de la solvència i la liquiditat i una tornada del sector a la rendibilitat", ressalten els inspectors. "La reestructuració del sector bancari espanyol, i en particular dels bancs que han rebut ajudes públiques, està progressant bé", agrega. La contracció del crèdit privat s'ha desaccelerat, mentre que el nou crèdit està creixent, en particular per a les pimes i el finançament del consum.

No obstant això, Brussel·les i el BCE alerten que "encara queden reptes per al sector financer espanyol". "En particular, malgrat la millora de les perspectives econòmiques, un estoc de crèdit que encara està baixant i l'actual entorn de baixos tipus d'interès plantegen un risc a la sostenibilitat a llarg termini de la rendibilitat dels bancs", subratllen. Els inspectors recorden que Espanya encara ha d'aprovar la legislació secundària per a les caixes d'estalvi i completar la privatització dels bancs baix control públic, en particular Bankia.

Quant a la situació econòmica, els inspectors apunten que la recuperació s'ha consolidat i es mantindrà potent en 2015 i 2016 impulsada sobretot per la demanda domèstica, en un entorn d'inflació negativa fins a finals d'any i amb el sector de l'habitatge mostrant "signes d'estabilització".

"El procés d'ajust està avançant, però la vulnerabilitat en cas de crisi segueix sent gran", indica l'informe, a causa de "el deute acumulat, la posició negativa d'inversió internacional i el molt alt atur". "Encara hi ha desequilibris significatius. La plena i eficaç aplicació de l'agenda de reformes i el seu reforç addicional són primordials per sostenir la recuperació, seguir reequilibrant l'economia i mantenir baixa la cosina de risc", assenyala el text.

En concret, Brussel·les i el BCE insisteixen que "les reformes inacabades han de concloure's (per exemple la llei d'unitat de mercat) o complementar-se amb mesures addicionals (per exemple per abordar la segmentació del mercat laboral". I apunten a l'existència de "riscos d'aplicació" per la necessitat que es coordinin els diferents nivells d'administració central i autonòmiques.

"A més, hi ha algunes reformes clau pendents, com la reforma dels serveis professionals i les organitzacions professionals que, si s'aproven, beneficiarien al conjunt de l'economia", apunta l'informe. "El Govern s'està quedant sense temps de reformar els serveis professionals en l'actual legislatura" i això seria una "oportunitat perduda", segons els inspectors.

Brussel·les i el BCE reiteren que la reforma tributària que està en vigor des de gener de 2015 i que ha suposat una rebaixa de l'impost sobre la renda és "una oportunitat parcialment perduda per simplificar el sistema de forma significativa" i "fa que la consolidació fiscal sigui més difícil"

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH