Els perits de Griñán avalen el sistema de finançament dels EROs però admeten que els controls no són precisos

|

Els perits de Griñán avalen el sistema de finançament dels EROs però admeten que els controls no són precisos

Els catedràtics Juan Zornoza Pérez i Miguel Ángel Lago, autors de l'informe pericial de part presentat per l'expresident de la Junta José Antonio Griñán en la causa pels EROs fraudulents a Andalusia han ratificat aquest dijous en el Suprem les conclusions del seu treball, que avala l'ús de les denominades transferències de finançament per dotar aquestes ajudes si bé admeten que aquest instrument no admet controls precisos i que els errors es corregeixen "a posteriori".

En opinió perits, segons l'acta que recull la ratificació del seu informe davant el magistrat Alberto Jorge Barreiro, a la qual ha tingut accés Europa Press, no hi ha minvament de controls pel fet d'utilitzar les transferències de finançament, si ben els mecanismes de control no podien detectar el que s'investiga tant en el Suprem com en el Jutjat d'Instrucció número 6 de Sevilla perquè aquests eren merament documentals. Han apuntat no obstant això que el percentatge d'error va ser inferior a l'1 per cent.

El que no és cert, segons els experts en dret Financer i Tributari, és que les denominades transferències de finançament substitueixin als controls, perquè aquesta figura pressupostària té els seus propis.

RESPONSABILITAT DE TREBALL

Els perits han centrat la seva intervenció en el Suprem, que ha estat de caràcter molt tècnic, a diferenciar el control de la despesa que es ralizó i la gestió dels expedients de les ajudes.

Així, han insistit que les ajudes soci-laborals concedides per la Junta eren directes i suposaven l'autorització d'una despesa que aprovava el Director General de Treball i que podia ser objecte de fiscalització.

El pagament no ho feia la Direcció general de Tresoreria sinó l'institut IFA/IDEA -dependent de la Conselleria d'Economia-, que feia una funció de caixa per materialitzar els pagaments. Per això han insistit que dir que les transferències de finançament s'han utilitzat per evitar els controls -tal com sosté la instructora de la causa a Sevilla, Mercedes Alaya-, és un "craso error".

Segons el parer dels dos catedràtics el citat instrument pressupostari es pot utilitzar legalment per als pagaments realitzats per l'IFA (després IDEA) i amb això no s'alterava de cap manera el control sobre aquesta despesa.

Sobre la partida pressupostària utilitzada per a les ajudes (la 31.L), els perits han recordat a preguntes de l'advocat de l'expresident de la Junta d'Andalusia José Antonio Griñán que es van formular pels parlamentaris andalusos un total de 170 esmenes i que en algunes es proposava fins i tot un increment de les partides d'aquesta partida.

En aquest punt han manifestat que els diputats andalusos van exercir el seu dret d'informació i esmena, per la qual cosa coneixien perfectament aquest programa i la seva destinació, complint així amb les exigències de l'especialitat qualitativa del mateix.

A més, els perits han insistit que si es comparen les subvencions pel procediment ordinari i les finançades per transferència de finançament no hi ha diferències substancials, quant al seu control.

CONFUSIONS DE L'INTERVENTOR

Els catedràtics també han mantingut que l'interventor de la Junta d'Andalusia va comparar el règim de la concessió de subvencions amb el de les transferències de finançament "confonent" els termes i han asseverat que el que hauria de comparar aquell és el procediment per al finançament de les ajudes mitjançant transferències i el que, segons ell, hagués estat adequat.

A més, sobre la diferència entre transferència i subvenció excepcional directa, que es tramiten sense concurrència i amb la publicitat atorgada a la situació, han mantingut que a partir de que existeix aquesta publicitat no pot haver-hi concurrència perquè afectaria als processos de negociació entre les empreses en crisis, sindicats i treballadors i han afegit que aquestes ajudes directes consten amb un document d'autorització de despesa subscrita pel Director d'Ocupació que pot ser fiscalitzat.

Pel que fa als informes de compliment realitzats per la Intervenció General, han indicat que van detectar fallades però que, de forma general, es complia, i han subratllat que els mateixos van finalitzar sense que es generés algun senyal d'alarma.

A més, han mantingut que si s'hagués detectat un risc de menyscapte de fons públics o si no s'haguessin seguit les indicacions de l'interventor, havia d'haver-se emès un informe d'actuació que, no obstant això, mai es va produir.

MODIFICACIONS PRESSUPOSTÀRIES

A preguntes de les defenses, els perits també han fet referència a les modificacions pressupostàries, que han emmarcat en aquelles situacions en les quals la previsió inicial de despesa és insuficient. A més, han explicat que aquests expedients de modificació comptaven amb tots els informes preceptius, alguna cosa que també van corroborar els propis perits de la IGAE i la Càmera de Comptes.

Les modificacions pressupostàries posaven de manifest és el caràcter impredictible de les crisis de les empreses i són tan habituals que la pròpia Llei d'Estabilitat Pressupostària contempla que el 2 per cent vagi a un fons de contingència, han argumentat davant l'instructor.

Al final de les seves declaracions, tots dos han comparegut davant els periodistes i han assegurat que transferències de finançament no són un "règim pervers" i que la seva ocupació és "absolutament legítim".

Han explicat que les transferències de finançament s'utilitzen en "multitud" d'administracions "amb absoluta normalitat", que no constitueixen "un règim pervers" i "que no permeten eludir cap tipus de controls pressupostaris".

"La seva ocupació és absolutament legítim, amb independència que hagi pogut haver-hi algun supòsit en el qual s'hagi produït abús d'aquest mecanisme", ha incidit el catedràtic després de ratificar davant el jutge l'informe que van elaborar els catedràtics.

D'altra banda, Zornoza ha establert una compareixença entre el seu informe i el de la IGAE i ha dit la "diferència" és "com la que hi ha entre el dia i la nit". "Els perits de la IGAE semblen mantenir que les transferències de finançament en si mateixes són un mecanisme ideat per evitar els controli pressupostaris", ha criticat.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH