PP seria la primera força a La Rioja amb 15-16 escons, a un escó de la majoria absoluta

|

El Baròmetre d'Opinió del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) del passat mes d'abril a La Rioja situa al PP com el partit més votat en les eleccions autonòmiques, amb 15-16 escons, la qual cosa li deixaria a un de la majoria absoluta. En 2011 comptava amb 20 diputats.

El PSOE seria la segona força, obtenint entre 8 i 9 escons, enfront dels 11 de fa quatre anys, mentre que 'Ciutadans' i 'Podem' entrarien al Parlament de La Rioja, amb 5 i 4 diputats respectivament, del que sortiria el Partit De La Rioja (PR) que en l'actualitat compta amb dos escons, segons l'enquesta.

La dada figura en l'estimació de vot de l'enquesta preelectoral del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS), elaborat entre març i abril i consultat per Europa Press. L'enquesta s'ha fet amb 774 entrevistes en 31 municipis.

D'aquesta forma, el PP, liderat per l'actual president, Pedro Sanz - en el càrrec des de 1995-, obtindria un percentatge d'estimació de vot del 38,7 per cent, la qual cosa li donaria 15-16 escons, a un de la majoria absoluta.

La segona força política al Parlament de La Rioja seria el PSOE, la candidata del qual és Concha Andreu, que tindria 8-9 diputats i una miqueta per cent del 22,3 per cent.

Irromprien en l'Hemicicle de La Rioja dues noves formacions, 'Ciutadans', amb el 13,1 per cent, i 5 escons, i 'Podem' amb l'11,6 per cent de suports, la qual cosa li donarien 4 diputats.

De l'actual Parlament regional, desapareixia el Partit De La Rioja que compta amb dos diputats, i en l'enquesta obté un insuficient 4,6 per cent dels suports. UPyD es quedaria lluny d'aconseguir representativitat, en obtenir l'1,7 per cent.

A la pregunta de qui votaria si les eleccions autonòmiques se celebressin matí (vot directe), el 20,2 per cent votaria al PP, l'11,8 per cent al PSOE, el 9,5 per cent a 'Podem', i el 9,3 per cent a 'Ciutadans'. El 22,5 per cent declara que no sap, i el 7,1 per cent que no votarà

VALORACIÓ DELS CANDIDATS

El treball del CIS també estableix unes preguntes per puntuar als candidats de les diferents forces polítiques que van obtenir representació en els passats comicis.

La millor valorada, amb un 4,83 sobre 10 és la candidata del PSOE, Concha Andreu, enfront del 4,43 de Pedro Sanz. No obstant això, aquest últim és el més conegut, amb un 92,4 per cent, enfront del 16,2 d'Andreu. Després, se situa com a millor valorat, el candidat del PR+, Miguel González de Legarra, amb un 3,99, seguit de Diego Mendiola, de 'Canvia La Rioja', amb el 3,50 i del candidat d'UPyD, Emilio Sáez de Guinoa, amb un 3,03.

L'enquesta no pregunta, en aquest cas, pels candidats de 'Ciutadans' i de 'Podem', Diego Ubis i Germán Cantabrana, respectivament.

En resposta espontània quant a qui prefereixen els de La Rioja que presideixi la Comunitat, el 24,7 per cent opta per Sanz, un 12,5 per cent per Andreu, s'esmenta a 'Podem' en un 7,5 per cent, mentre que Mendiola és el preferit pel 2,4 per cent, enfront de l'1,9 per cent de González de Legarra, i de l'1,2 per cent de Sáez de Guinoa.

ESCENARI FUTUR

Per aconseguir majoria absoluta, el PP podria recolzar-se en 'Ciutadans' o també en 'Podem' - encara que aquesta última hipòtesi és més complicada- mentre que també podria donar-se un tripartit, amb PSOE-Ciutadans-Podem, que desallotjaria als 'populars' del Govern de La Rioja.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH