El PP fregaria la majoria absoluta i C's i Podem irrompen amb sis escons a Múrcia

|

El PP fregaria la majoria absoluta en l'Assemblea Regional de Múrcia i mentre que PSOE es mantindria o aconseguiria un escó més, Ciutadans i Podem irromprien en l'Assemblea Regional amb sis escons cadascun, segons revela l'enquesta del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS), que detalla que la llista 'popular' obtindria entre 21 i 22 escons en la Càmera murciana enfront dels 33 dels anteriors comicis.

El PSRM mantindria els seus 11 diputats o guanyaria un; IU-Verds englobada en la candidatura Guanyar la Regió de Múrcia juntament amb Alternativa Socialista perdria la seva representació al Parlament; UPyD no obtindria escons; i Podem i Ciutadans entrarien amb sis diputats cadascun.

Segons el sondeig del CIS, que va realitzar 1.492 entrevistes a ciutadans de la Regió entre març i abril, l'estimació de vot indica que la llista encapçalada pel candidat 'popular' a la Presidència de la Comunitat, Pedro Antonio Sánchez, aconseguiria el 41 per cent -16,1 punts més que el PSRM-PSOE- amb 21-22 escons, entre onze i dotze menys en els comicis anteriors.

Així mateix, la candidatura del PSRM-PSOE, encapçalada per Rafael González Tovar, obtindria els mateixos diputats o un de més (11-12), amb un 24,9 per cent d'estimació de vot; mentre que IURM, ara a Guanyar la RM, perdria l'únic diputat que té en l'Assemblea, amb un 5 per cent; i UPyD, amb l'1,1 per cent, no obtindria escó autonòmic.

Ciutadans, per la seva banda, aconseguiria sis diputats, amb una estimació de vot de 13,8 per cent; mentre que Podem, que obtindria així mateix sis escons, comptaria amb una estimació del 10,4 per cent.

L'enquesta desvetlla a més que un 22,3 per cent dels enquestats votaria al PP en les eleccions autonòmiques si aquestes se celebressin demà, mentre que un 12,7 per cent triaria al PSOE, un 9,9 per cent a Ciutadans i un 9,4 per cent a Podem. Un 2,6 per cent donaria el seu vot a Guanyar la Regió de Múrcia i un 1 per cent a UPyD. Un 0,6 per cent dels enquestats votaria a altres partits.

cal destacar a més que un 23,1 per cent dels enquestats va assegurar que "no sap" a qui votaria, mentre que un 4,5 per cent no contesta. Els vots blancs i les abstencions sumarien el 13,4 per cent dels vots.

En ser preguntats per la situació general de la Regió, el 40,8 per cent creu que està regular, un 31 per cent creu que és dolenta, un 13,6 per cent creu que és molt dolenta, el 13,3 per cent la valora com a bona i solament un 0,3 per cent com molt bona.

Quant a la situació de la Regió respecte a fa quatre anys, el 37,1 per cent creu que és igual, el 35,5 per cent creu que és pitjor, el 21,4 per cent creu que és millor, el 3,9 per cent creu que és molt pitjor, i solament el 0,1 per cent creu que és molt millor.

En ser preguntats perl a gestió realitzada pel Govern regional, el 41,8 per cent creu que ha estat regular, el 31,5 per cent creu que ha estat dolenta, el 12,7 per cent la qualifica com molt dolenta, i el 10,2 per cent la valora com a bona.

Respecte a la gestió realitzada pel president de l'Executiu murcià, Alberto Garre, el 35,4 per cent creu que ha estat regular, el 23 per cent creu que ha estat dolenta, el 20,3 per cent no sap, el 14,2 per cent la qualifica com a bona, el 6,1 per cent la valora com molt dolenta i solament el 0,9 per cent creu que ha estat molt bona.

En ser preguntats per si aniran a votar en les eleccions a l'Assemblea, el 67,9 per cent assegura que acudirà amb tota seguretat, el 14,2 per cent contesta que probablement sí, el 6,6 per cent creu que probablement no, i el 8,9 per cent no anirà amb tota seguretat.

Així mateix, de tots els enquestats, el 57,7 per cent té decidit el seu vot, el 36,7 per cent no ho ha decidit, i el 5,6 per cent no ho sap, mentre que solament un 0,1 per cent no contesta.

Respecte a si estan seguint les notícies i temes relacionats amb les eleccions, el 30 per cent contesta que amb bastant interès, el 38,9 per cent amb poc interès, un 23,3 per cent amb cap interès i un 7,8 per cent amb molt interès.

A l'hora d'anar a votar, el 48,1 per cent valora que el més important són els temes propis de la Regió, mentre que un 29,3 per cent dóna més importància als temes generals d'Espanya.

SIMPATIA CAP Als PARTITS

El percentatge varia en preguntar per què partit existeix més simpatia ja que un 26,3 per cent assenyala que per cap, el 26 per cent diu que el PP, el 17,5 per cent tria al PSOE, un 3 per cent a Guanyar la Regió de Múrcia (IU-Verdes i Alternativa Socialista), un 1,9 per cent a UPyD, un 8,7 per cent a Podem, un 9,7 per cent a Ciutadans i un 0,2 per cent a un altre partit.

A la pregunta de quin partit o coalició creu que va guanyar en les eleccions independentment que s'exerceixi o no el dret al vot, fins a un 64,1 per cent es mostra convençut que guanyarà el PP, un 8,3 aposta pel PSOE, el 2,1 per cent creu que Podem, un 0,3 per cent creu que Ciutadans i només el 0,1 per cent assenyala a UPyD. Així mateix, ningú creu que vagi a obtenir la victòria Guanyar la Regió, un 0,7 per cent creu que no va a guanyar cap i fins a un 24,4 per cent contesta que no ho sap.

Preguntats per la valoració d'1 a 10 de l'actuació política de cadascun dels candidats a les Corts regionals i si els coneixen, el 54,9 per cent dels enquestats no coneix a Rafael González Tovar (PSOE), en el cas d'UPyD el 84,2 per cent no coneixen a César Nebot en el 59,8 per cent dels casos ocorre el mateix amb José Antonio Puixant (Guanyar la Regió de Múrcia) i un 49,3 per cent no coneixen a Pedro Antonio Sánchez (PP).

A la pregunta directa de qui preferirien que anés el proper president del Govern de la Regió de Múrcia, crida l'atenció que un 52,5 per cent no sabria, un 15,9 per cent respon que Pedro Antonio Sánchez (PP), un 11,5 per cent assenyala que a González Tovar (PSOE), un 3,3 per cent a Puixant (Guanyar la Regió de Múrcia), un 1,4 per cent a César Nebot (UPyD) i ningú a Óscar Urralburu (Podem).

POSSIBILITAT DE PACTES

Si es confirma aquest mapa electoral, els partits han deixat clar que el pacte primer és amb els ciutadans, amb la societat murciana.

No obstant això, alguns dels líders regionals van advertir que només pactarien propostes puntuals i que beneficiïn als ciutadans, encara que aquestes vengen de partits els programes dels quals estan molt allunyats dels seus propis.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH