Continuem pel bon camí

|

MERCE JOU

Aquesta setmana hem conegut les darreres dades d'atur i de contractació registrada i també les de l'afiliació a la Seguretat Social i cal dir que, tot i que encara queda molta feina per fer, la tendència iniciada, ja fa més d'un any, és clarament positiva.

Aquesta setmana hem conegut les darreres dades d'atur i de contractació registrada i també les de l'afiliació a la Seguretat Social i cal dir que, tot i que encara queda molta feina per fer, la tendència iniciada, ja fa més d'un any, és clarament positiva.

Si analitzem les dades amb una mica de detall podem observar que l'atur registrat durant el mes d'abril s'ha reduït en 18.681 persones (-3,3%) en relació amb el març. En valors absoluts, aquest descens és el més important dels registrats en un mes d'abril des de 1996. En valors relatius, el més elevat des d'abril de 2006. Pel que fa al balanç en els darrers dotze mesos, s'ha registrat una davallada del 9,6% (58.848 aturats menys). Aquesta davallada ha beneficat també les persones aturades menors de 25 anys, que s'han reduït en un 9,6% i a les majors de 45 anys que ho han fet en un 4,8%.

Paral·lelament, el nombre d'afiliats a la Seguretat Social a Catalunya s'ha situat en 3.013.794 persones, 32.323 més que el març (+1,1%) i el que és més important, en termes interanuals l'afiliació ha augmentat en 103.687 persones més (+3,6%) a Catalunya.

En el que portem d'any els contractes laborals indefinits han augmentat del 20% mentre que el temporals ho han fet en el 13%. L'enquesta de la població activa (EPA) del primer trimestre d'enguany ens mostra que creix més l'ocupació a temps indefinit i a temps complert i desmenteix allò que diuen de forma reiterada, i equivocada, alguns sindicats i partits polítics. Hi ha altres indicadors que van pel bon camí: la Cambra de Comerç de Barcelona fa pocs dies va revisar a l'alça les previsions de creixement de l'economia catalana per enguany, del 2,5% al 2,7%. A més, preveu un creixement del 3% per al 2016.

Amb tot encara hi ha a Catalunya 552.974 persones que busquen feina i no la troben, i el que es més greu, d'aquestes 274. 772 són majors de 45 anys, dels quals el 62% porten en aquesta situació més de dotze mesos. La situació concreta d'aquest col·lectiu és preocupant no només per tot allò que significa estar aturat i durant molts mesos, sinó també per l'efecte que pot tenir sobre les seves pensions futures si no aconsegueixen trobar una feina i de qualitat a curt termini. Cal continuar treballant des de les administracions, des de les empreses i des de les entitats per acabar d'una vegada amb la crisi econòmica i, sobretot, amb els seus efectes sobre les persones. No cal dir que un finançament autonòmic adequat ens ajudaria.

També cal que, a través de la negociació col·lectiva, és a dir, de l'acord entre empresaris i sindicats, és millori no només l'ocupació, que com hem dit, de mica en mica ja es va aconseguint, sinó que també ho facin els salaris perquè és evident que tenim, a més de l'atur, un problema en aquest àmbit.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH