Els models familiars de telenovel·les poden ser una causa de la disminució de natalitat

|

Els models familiars de telenovel·les poden ser una causa de la disminució de natalitat

La catedràtica de la Universitat de Bocconi de Milà Eliana La Farrera ha visitat Espanya per impartir una conferència en la Fundació BBVA on ha defensat les seves investigacions respecte a la influència dels mitjans de comunicació en la població, una de les quals apunta al fet que els models familiars de telenovel·les poden ser una causa de la disminució de natalitat.

La Farrera utilitza models econòmics que complementa amb les ciències socials i l'experiència de camp. En una de les seves investigacions en 2008, en col·laboració amb Alberto Chong i Suzanne Duryea -de la Universitat Bocconi i del Banc Interamericano de Desenvolupament-, l'economista ha estudiat la correlació entre la baixa taxa de natalitat i les telenovel·les a Brasil.

En els últims 50 anys, aquest país ha registrat una significativa caiguda de la natalitat, des de 6,3 fills per dona en 1960 a 1,9 en 2010, i això sense aplicar polítiques públiques orientades a la seva regulació. Usant dades del cens de població corresponents al període de 1970 a 1991, els autors van concloure que les dones que residien a les zones a les quals arribava el senyal de la cadena de televisió local (Globo) tenien un nivell de fertilitat considerablement més baix i aquesta disminució era encara major en els anys posteriors a l'exhibició d'una telenovel·la.

"Aquest efecte és més notable en dones amb un nivell socioeconòmic més baix i una etapa mitjana i tardana del seu cicle de fertilitat", ha assenyalat La Ferrara. En concret, les evidències de l'estudi mostren que les telenovel·les, especialment les que emet la cadena Globo -d'immensa popularitat al país-, havien tingut un efecte considerable en la disminució de la taxa de natalitat (i en elles es retrataven un model de família més petita, sense fills, o amb un o dos com a màxim).

No obstant això, entén que la "persuasió" dels mitjans de comunicació no es limita als països en desenvolupament. En aquest sentit, al·ludeix també a un programa emès a EUA pel canal MTV anomenat '16 i embarassada', que segueix la vida dels adolescents durant l'embaràs i els primers dies de maternitat i l'emissió de la qual "ha reduït significativament" el nombre d'embarassos entre adolescents.

Per aprofundir en els estudis de comportament, La Ferrara col·labora en l'actualitat amb l'equip que dissenya els capítols de 'Shuga', una sèrie popular de televisió que s'emet a diverses zones d'Àfrica -arriba a 500 milions de persones-, com a part d'una campanya multimèdia que promou el comportament sexual responsable i la tolerància.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH