Tots els partits menys CiU i ERC porten la llei del Servei d'Ocupació al Consell de Garanties

|

Quatre diputats han deixat el Parlament aquesta legislatura per causes judicials

PSC, ICV-EUiA, C's i CUP, i el PP d'altra banda, han registrat aquest dimarts en el Parlament dues peticions d'un dictamen al Consell de Garanties Estatutaries sobre l'adequació a l'Estatut i a la Constitució del projecte de llei de l'ordenació del sistema d'ocupació del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC).

Segons ha explicat la diputada de CiU Meritxell Borràs en atenció als mitjans, tots dos recursos són, al seu judici, mesures dilatorias que retarden una llei que el Parlament ha reclamat tirar endavant per actualitzar el SOC perquè respongui a les necessitats d'avui: "És una pura estratègia electoral".

El diputat d'ERC Oriol Amorós ha carregat contra el PSC per presentar un recurs "que sembla escrit pel PP", i també perquè al·lega que el text envaeix competències de l'Estat en matèria de relacions internacionals.

Segons la petició signada pel PSC, ICV-EUiA, C's i CUP, l'objectiu de la norma no és material ni determinat i l'exposició de motius que la precedeix "no té la concreció suficient" per entendre les millores que aportarà a les polítiques públiques d'ocupació.

A més, no consideren justificat que s'aprovi per tràmit d'urgència, "més enllà de per motius electoralistes", i incideix que els treballs de la ponència s'han fet de forma precipitada i opaca sense permetre arribar a un consens dels grups, obviant, al seu judici, la transcendència que tenen aquestes polítiques en la ciutadania.

Consideren que la falta de concreció provoca una invasió competencial, en concret, per la possible infracció dels articles 170 de l'Estatut i del 149.1. de la Constitució, perquè, "qui no coneix el marc competencial" pot entendre que la Generalitat té competències executives i legislatives en matèria d'ocupació, quan només té les primeres.

Així mateix, creuen que hi ha una possible infracció dels articles 83, 84, 86 i 87.2 de l'Estatut, perquè obvien l'organització territorial local bàsica, minimitzant el paper de les seves administracions: municipis i veguerías.

També sostenen que podria incórrer en una infracció dels articles 97 i 149 de la Constitució per ser "massa genèric" en incloure les assignacions anuals dels pressupostos europeus, quan aquests punts de la Carta Magna defineixen que és l'Estat qui ha de dirigir la política exterior i les relacions internacionals, la qual cosa inclou les relacions financeres amb la UE.

El fet que la CUP hagi subscrit el text, en concret els punts competencials, ha estat criticat per Borràs, que els ha acusat de no haver assistit a les comissions i d'haver signat un document en el qual, segons ella, es defensa que és l'Estat a qui li correspon dirigir la política exterior i les relacions internacionals: "Danya a la vista".

En el mateix sentit, Amorós ha dit no entendre que la ICV-EUiA i la CUP hagi recorregut al òrgan consultiu de la Generalitat, que ara té un mes per dictaminar.â?¨

â?¨ESCRIT DEL Pàg

El text del PP incideix en la diferència de les polítiques actives d'ocupació -aquelles que desenvolupa programes i mesures que es creen per reduir la desocupació-, les competències de la qual comparteixen Generalitat i Estat, de les polítiques passives -aquelles que s'encarreguen de les prestacions contributives-, competència de l'Estat que gestiona la Seguretat Social.

Com l'escrit anterior, considera que s'estan envaint competències descrites en l'article 170 de l'Estatut, que permet actuar en polítiques actives però que "ni tan sols insinua la possibilitat d'exercir cap potestat en matèria de Seguretat Social", amb excepció de les prestacions no contributives.

El PP també ha demanat dictamen per les esmenes al text incloses per ERC que considera que desborden el marc competencial i fan "inconstitucional"el text per la seva referència continuada a les polítiques passives d'ocupació.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH