El Govern demana al TSJC repetir la matriculació escolar amb el castellà com vehicular

|

Alumnes aula

L'Advocacia de l'Estat ha presentat un recurs contenciós administratiu davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) en el qual demana obrir un nou període de matriculació escolar a Catalunya en què es garanteixi que el castellà sigui llengua vehicular el proper curs, ha anunciat aquest dimecres la secretària d'Estat d'Educació, Formació Professional i Universitats, Montserrat Gomendio.

El recurs ha estat admès a tràmit per la Secció cinquena de la Sala contenciosa administrativa del TSJC per la "inactivitat" de la Generalitat en relació al desenvolupament normatiu respecte a la Constitució i la LLOI que fixa l'ús del castellà en una proporció raonable per a la seva impartició ordinària a les aules, ha indicat el Ministeri d'Educació en un comunicat.

Gomendio, en un vídeo enviat pel departament d'Educació, ha detallat que "el problema ha sorgit perquè, un any més, el formulari d'inscripció no contempla una casella perquè les famílies puguin triar el castellà com a llengua vehicular". Així mateix, ha advertit que per a aquells alumnes que manifesten que la seva llengua és el castellà des de la Consellería d'Ensenyament català "se'ls indica que rebran atenció individualitzada", una mesura que, segons ha recordat la 'número dos', "va contra la normativa vigent".

Com a mesura cautelar, el Govern ha demanat l'obertura d'un nou termini de matriculació escolar en el "que s'incopore en la seva oferta i planificació educativa l'ús del castellà com a llengua vehicular en una proporció raonable". Gomendio ha explicat que correspon a les comunitats autònomes decidir quin és la "proporció raonable" en la qual s'imparteix el castellà o la llengua cooficial o, la qual cosa és el mateix, quines matèries s'imparteixen en castellà i quines matèries en llengua cooficial.

UNA ASSIGNATURA MÉS EN CASTELLÀ

Per primera vegada el Govern estableix aquesta proporció en el 25 per cent com a mínim, conforme a una sentència del TSJC, que equival al fet que només una assignatura troncal més, a més de Llengua castellana, s'imparteixi en castellà. "Entenem que aquest és el mínim que s'ha d'oferir", ha advertit Gomendio. La secretària d'Estat ha recordat, a més, que la "gran majoria" de les comunitats autònomes amb llengua cooficial --País Basc, Galícia i Balears-- ha resolt de forma "pacífica" aquesta qüestió, mitjançant sistemes integrats --bilingües o trilingües-- en els quals reparteixen les assignatures que es donen en cadascuna de les llengües.

CASTELLÀ COM UNA LLENGUA ESTRANGERA

Segons Gomendio, a Catalunya hi ha un sistema d'immersió lingüística que "per si mateix no planteja cap problema", però que "s'ha portat a l'extrem" doncs només s'imparteix castellà en l'assignatura de Llengua castellana, "donant-li el mateix tractament que a la llengua estrangera". El ministeri ha insistit en la voluntat del recurs no és la de desplaçar al català, ni acabar amb el sistema d'immersió, sinó que el castellà estigui integrat en l'oferta educativa dels centres públics en una "proporció raonable". A més, recorda que el Tribunal Constitucional, el Tribunal Suprem i el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, han declarat "reiteradament" el dret al fet que el castellà s'utilitzi com a llengua vehicular en el sistema educatiu de Catalunya.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH