Brussel·les multa amb gairebé 19 milions a Espanya per manipulació de dèficit en Comunitat Valenciana

|

Brussel·les critica la reforma fiscal per no pujar l'IVA i posar en risc el compliment del dèficit

La Comissió Europea proposa multar a Espanya amb gairebé 19 milions d'euros a Espanya per la manipulació de les estadístiques de dèficit i deute a la Comunitat Valenciana mitjançant l'ocultació sistemàtica d'una part de la despesa sanitària, segons han avançat a Europa Press fonts comunitàries.

La sanció pel falsejament del dèficit a la Comunitat Valenciana es debatrà aquest dimecres en la reunió del col·legi de comissaris i s'aprovarà formalment el dijous. El seu import és pràcticament simbòlic, ja que se situa molt per sota del màxim previst en la legislació de la UE, que ascendiria a 2.000 milions d'euros en el cas d'Espanya (el 0,2% del PIB). La proposta de sanció haurà de ser ratificada a continuació pels ministres d'Economia de la UE en l'Ecofin.

Els portaveus oficials de la Comissió han eludit pronunciar-se sobre aquesta informació. "L'informe (sobre la manipulació de les estadístiques a València) ha de ser adoptat per la Comissió d'aquí a l'11 de maig", s'han limitat a assenyalar. Es tracta de la primera vegada que Brussel·les utilitza els seus nous poders per investigar una possible manipulació estadística en un Estat membre i sancionar als responsables. Aquesta legislació es va aprovar en 2011 arran de la manipulació de les estadístiques de Grècia, el descobriment de les quals va marcar l'origen de la crisi de deute.

L'Executiu comunitari va llançar una investigació formal sobre la possible manipulació de les estadístiques de la Comunitat Valenciana al juliol de 2014. El seu objectiu era determinar si "per causa d'unes declaracions incorrectes de les despeses habidos en aquesta Comunitat Autònoma, ja anessin deliberades o una negligència greu, es van tergiversar les dades sobre el dèficit de l'Estat espanyol al llarg de diversos anys" i esbrinar els qui van anar els responsables.

Les perquisicions s'han concentrat en les despeses sanitàries no reconeguts (les denominades 'factures en els calaixos') durant el període 1988-2011. El possible falsejament de les estadístiques a la Comunitat Valenciana va sortir a la llum al maig de 2012, en plena crisi de deute, quan Espanya va informar a Eurostat que el dèficit de 2011 hauria de revisar-se a l'alça en 0,4 punts percentuals, fins al 8,9% del PIB, respecte a la xifra notificada unes setmanes abans.

Això es devia sobretot a la detecció de despeses no registrades en les comunitats autònomes de València i Madrid. Eurostat va enviar immediatament una missió d'inspectors a Espanya per determinar la naturalesa del problema. Pel que es refereix a Madrid, va considerar que l'ajust podria considerar-se un cas excepcional, però a la Comunitat Valenciana va decidir llançar una investigació en profunditat per possible manipulació continuada.

Les irregularitats només es van corregir en 2012, quan Eurostat va detectar el problema.

El Govern espanyol va tractar de paralitzar l'expedient mitjançant un recurs davant el Tribunal de Justícia de la UE al·legant que "no existeixen indicis seriosos de l'existència de fets que siguin constitutius de tergiversació de les dades relatives al dèficit i al deute".

També va acusar a l'Executiu comunitari d'haver realitzat "una investigació encoberta, al marge del procediment establert, en detriment dels drets de defensa d'Espanya". No obstant això, el Tribunal de Justícia ni tan sols ha celebrat encara la vista sobre el cas.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH