dimecres, 19 de febrer de 2020

El PP recupera la taxa perquè els sefardites obtinguin la nacionalitat i l'augmenta a 100 euros

|

El PP recupera la taxa perquè els sefardites obtinguin la nacionalitat i l'augmenta a 100 euros

El Grup Popular en el Senat ha presentat una esmena 'in voce' durant el debat del Projecte de llei per a la concessió de la nacionalitat als jueus sefardites en la Comissió de Justícia de la Cambra alta, per la qual torna a introduir el pagament de la taxa per sol·licitar la nacionalitat -que havia estat eliminat en el text remès pel Congrés- i l'augmenta de 75 a 100 euros.

Aquesta ha estat una de les quatre modificacions introduïdes 'in voce' aquest dimarts pel Grup Popular al text remès pel Congrés. El dictamen de la Comissió ha estat recolzat per tots els grups, excepte Entesa, que s'ha abstingut i el Grup Mixt, que ha votat en contra.

La senadora popular María del Carmen Propietàries Martínez ha explicat que la decisió de recuperar la taxa i augmentar-la es deu al fet que la tramitació de la sol·licitud de la nacionalitat comporta "un cost per a l'administració espanyola" i és necessari "compensar l'ús d'aquests serveis". En qualsevol cas, ha precisat que és "una de les taxes més baixes de l'entorn".

A aquesta taxa estarà subjecte tot aquell descendent de sefardita que iniciï el procediment per obtenir la nacionalitat espanyola, independentment del resultat final del mateix. La gestió de la taxa correspondrà al Ministeri de Justícia.

D'altra banda, s'incorporat una altra esmena, a proposta del PP, que elimina la necessitat que l'interessat a obtenir la nacionalitat es desplaci a Espanya dues vegades i ho redueix a una.

Així, el sol·licitant haurà de viatjar a aquest país sol quan el citi el notari després de rebre tota la documentació pertinent -una comparececia obligatòria a la qual no podrà acudir un representant legal en lloc de l'interessat i en la qual aquest haurà d'aportar els originals dels documents probatoris-.

No obstant això, ja no haurà de desplaçar-se en una segunta ocasió, una vegada que el notari ofereixi una resolució positiva de la sol·licitud. En aquest moment, el sol·licitant podrà realitzar aquests últims tràmits --jurament o promesa de fidelitat al Rei i obediència a la Constitució i a les lleis- davant el Registre Civil consular, evitant així, segons ha explicat Propietàries "una despesa doble" per a la persona que sol·licita la nacionalitat.

NACIONALITAT PER RESIDÈNCIA

A més, el Grup Popular també ha utilitzat la seva majoria per "fitar" la llei a la concessió de la nacionalitat dels sefardites, de forma, eliminant els preceptes que regulaven el procediment d'adquisició de nacionalitat per residència, que sí s'incloïa en el text remès pel Congrés.

Així, la norma passarà a denominar-se 'Projecte de llei en matèria de concessió de la nacionalitat espanyola als sefardites originaris d'Espanya'. Aquesta decisió ve motivada, segons ha apuntat la senadora Propietàries, per la "singularitat" que mereix el cas dels sefardites. A més, els 'populars' argumenten que la tramitació d'expedients de nacionalitat per residència tindran la seva regulació pròpia i seran objecte de desenvolupament reglamentari específic.

Un altre canvi introduït en el text del projecte de llei que serà debatut en el Ple del Senat, és el que es refereix al paper de la Federació de Comunitats Jueves d'Espanya (FCJE), de manera que el text queda redactat com segueix: "L'interessat podrà acompanyar un certificat expedit pel president de la Comissió Permanent de la FCJE que avali la condició d'autoritat de qui ho expedeix". I s'elimina el text: "que avali la veracitat del contingut dels documents".

En tot cas, el senador del Grup Parlamentari Basc Jokin Bildarratz considera qui s'ofereix el mateix argument que en l'anterior text i ha proposat al Grup Popular redactar una transaccional en aquest sentit, alguna cosa que ha acceptat la senadora del PP Silvia Franco González. "Recollim el guant de poder negociar fins al Ple", ha afirmat.

MORISCS, SAHRAUÍS I BERBERS

Els grups que havia presentat vetos al projecte de llei -els quals han estat rebutjats pel Grup Popular-, plantejaven, entre altres assumptes, l'ampliació de la norma a moriscs, sahrauís i berbers. Davant aquest veto, la senadora Franco González ha explicat que caldria valorar per a ells "una altra iniciativa parlamentària específica" donada la "singularitat" d'aquesta llei.

Sense embago, el senador del Grup Socialista Arcadio Díaz Tejera, ha dubtat que es vagi a tenir "la mateixa sensibilitat i comprensió" amb aquests altres col·lectius, o per exemple, amb els fills d'espanyols a l'estranger que han perdut la nacionalitat en complir els 18 anys, ja que tots ells "no tenen cap poder polític i econòmic darrere".

Franco González també s'ha defensat de la crítica sobre una suposada "privatització" davant el paper dels notaris en el procediment de concessió de la nacionalitat i ha assegurat que tal privatització "no existeix perquè els notaris són funcionaris públics". També ha subayado la importància de "mantenir" les dues proves de coneixement de la llengua i la cultura espanyola que seran dissenyades per l'Institut Cervantes.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH