El Suprem no actua de moment contra López Aguilar i retorna la causa a Canàries

|

El Suprem no actua de moment contra López Aguilar i retorna la causa a Canàries

El Tribunal Suprem ha acordat aquest dimarts retornar al Jutjat de Violència sobre la Dona número 2 de Las Palmas de Gran Canària les actuacions contra l'eurodiputat i exministre de Justícia Juan Fernando López Aguilar per suposats maltractaments a la seva exdona Natalia de la Nou adduint "dèficit" argumental en l'exposició que li va ser remesa per aquest òrgan.

La jutge canària haurà de continuar investigant però sense tenir en compte els fets continguts en una primera denúncia presentada contra el mandatari socialista i que ja va ser arxivada, en haver de ser tinguts com a 'cosa jutjada'.

Malgrat que la Fiscalia sí que va veure indicis de delicte, per a l'alt tribunal resulta ineludible que la jutgessa instructora precisi en la seva exposició raonada què fets podrien donar lloc, si així ho considera acreditat, a la imputació de l'aforat i exclogui aquells altres sobre els quals es projecti la resolució de sobreseïment lliure acordada després de la denúncia inicial de don Gorka de la Nou (el seu fillastre).

De forma prèvia a la resolució sobre l'obertura o el rebuig d'una investigació penal "s'imposa", segons el Suprem, que per la titular del Jutjat de Violència es "filtrin" els fets inclosos en la primera denúncia que es va arxivar el gener passat. Aquesta decisió, segons fonts consultades, aboca a un previsible arxiu definitiu de les actuacions en el futur.

Per unanimitat, els magistrats Joaquín Giménez, Andrés Martínez Arrieta, Luciano Varela, Alberto Jorge Barreiro i Manuel Marchena, que és president de la Sala penal del Suprem i ponent d'aquesta resolució, consideren que l'exposició raonada elevada per la jutge canària presenta un "dèficit argumental" que impedeix la producció dels efectes processals que, amb un altre contingut, haurien de derivar-se d'una resolució d'aquesta naturalesa.

L'acte recorda que la documentació remesa al Suprem està integrada per dos procediments. El primer d'ells, per unes diligències iniciades el 10 de gener de 2015, Gorka de la nou (fill de Natalia), van ser arxivades en un acte que ja és ferm, que no va ser recorregut ni pel fiscal ni per la part perjudicada i que per tant adquireix valor de cosa jutjada.

Aquest sobreseïment lliure, insisteix el Suprem, alça un "obstacle processal insalvable per a la consideració de tals fets com a elements fàctics vaig sobrar els que construir una imputació sobrevinguda".

Respecte al segon procediment, el Suprem assenyala que es va obrir arran de l'atestat policial obert per a l'esclariment de les causes que havien determinat sengles incendis esdevinguts al domicili que l'exministre.

Explica que la documentació que s'ha analitzat en l'alt tribunal està integrada per tots dos procediments però que, no obstant això, l'exposició raonada omet una anàlisi sobre el desenllaç processal de la primera de les denúncies, que va ser arxivada el passat 12 de gener.

"Aquest silenci desdibuixa l'abast de la imputació" projectada sobre l'exministre i, el més important, "genera una interferència entre dues seqüències fàctiques que haurien d'haver estat nítidament diferenciades", retreu el Suprem a la jutge canària.

Sobre l'arxiu de la primera de les denúncies, el Suprem afegeix que "seria explicable per un maltentendido" entre el que el seu fillastre va saber d'una amiga de la seva mare, "qui li va transmetre un missatge que, pel seu contingut, hauria donat lloc a l'equívoc".

L'arxiu també es va recolzar, segons el Suprem, per concloure sobre la "inexistència del fet", el testimoniatge prestat per l'exdona, que va proclamar en aquesta ocasió davant la jutge que López Aguilar "és molt bona persona i la tracta molt bé".

RELAT DESORDENAT DE L'EXDONA

La dificultat, segons la sala "s'agreuja a la vista de la lectura de la declaració judicial prestada per Natalia de la Jutge davant la jutgessa de violència vaig sobrar la Dona, en la qual no existeix una successió ordenada dels fets delictius atribuïts a l'aforat".

Així, detalla que el marc cronològic de les suposades agressions fluctua entre episodis que van succeir "abans de 2009", "ahir", "el dia de Nit de cap d'any", "sobre l'any 2000", "fa més de 6 anys", "al novembre de l'any passat", i que es van desenvolupar a Madrid "fa dos anys", a Madrid "alguna vegada", "aquest estiu en el sud" o "fa uns set anys a la casa de Las Palmas".

FISCAL SÍ VA VEURE INDICIS

El passat 23 de març la fiscal Pilar Fernández Valcárce va informar a favor de l'obertura de la causa en entendre, al contrari del que fa ara l'alt tribunal, que de les diligències remeses es desprenia "indiciariamente l'existència de delicte" i és necessari continuar amb la investigació.

Assenyalava que de l'anàlisi del contingut de l'exposició raonada remesa a principis d'aquest mes pel Jutjat sobre la Violència sobre la Dona número 2 dels Palmells de Gran Canària i de les diligències policials cal deduir la necessitat de continuar "la investigació sobre els fets i sobre la participació en els mateixos de l'aforat".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH