L'oposició continuarà votant 'no' a l'investidura de Susana Díaz

|

L'oposició continuarà votant 'no' a l'investidura de Susana Díaz

Els portaveus parlamentaris de l'oposició han deixat clar aquest dimarts que volen més "fets" i menys "picades d'ullet", per la qual cosa tots els grups han anunciat que votaran 'no' a la investidura de Susana Díaz com a presidenta de la Junta d'Andalusia. Juan Marín, de C's, així ho ha anunciat malgrat valorar els "gestos" que la socialista ha tingut amb la seva formació; Teresa Rodríguez, de Podem, creu que "hi ha un problema de partida" i encara que valora les picades d'ullet de Díaz, reclama fets. Per la seva banda, Maíllo, de IULV-CA, ha estat crític amb les "picades d'ullet a la dreta" de la candidata socialista i ha dit "qui no la conegui que la compri".

En la seva intervenció en la segona sessió del debat d'investidura davant el Ple del Parlament, Marín ha dit que el programa que ha defensat Díaz és el del PSOE-A i no el de Ciutadans i que això fa que la seva formació vagi a votar 'no', encara que reiteren la seva disposició a aconseguir acords puntuals durant la legislatura si aconsegueix els suports per ser investida presidenta de la Junta.

Marín ha assegurat que el "esperit" de la seva formació és el de "acostar l'espatlla" i no el de ser una oposició "que solament es dediqui a posar pedres en el camí". No obstant això, ha subratllat que l'escenari actual d'Andalusia amb "dades desoladores" i les promeses "incomplides" els fan ser "desconfiats".

Al costat d'això, el dirigent de Ciutadans ha dit que la seva formació ha trobat a faltar diferents qüestions en el discurs de Díaz, posant com a exemple proposades per agilitar la justícia, la limitació de vuit anys de mandat tant al capdavant de la Presidència de la Junta com de les conselleries o el finançament dels ajuntaments.

Així mateix, Juan Marín s'ha mostrat en contra de la proposta que Susana Díaz va formular en el seu discurs d'investidura sobre la necessitat de realitzar les reformes legals pertinents, inclosa la constitucional, perquè hi hagi una segona volta en les eleccions, una iniciativa que, al seu judici, té per objectiu "blindar al bipartidisme".

El dirigent de Ciutadans, que creu que en els últims dies s'han donat "passos molt importants" en el marc de les negociacions per a la investidura, especialment en matèria de lluita contra la corrupció, ha dit que els ciutadans poden tenir des d'ara la "tranquil·litat de si algun corrupte fica la mà, el seu partit retornarà els diners defraudats".

"S'ha fet més en 30 dies que en 30 anys", ha advertit Marín, qui ha considerat que aquest pas és solament l'inici però que ara caldrà materialitzar-ho perquè "les paraules no són suficients" i els ciutadans estan "farts" de tantes promeses "incomplides", la qual cosa ha fet que perdin "amb raó" la confiança en la política i en les institucions.

"NO DEMANEM CÀRRECS NI CONSELLERIES"

Després de defensar que Ciutadans és un partit "de present i de futur" i que "no demana càrrecs ni conselleries, solament responsabilitat i compliment", ha dit que durant molts anys a Andalusia han importat més les sigles dels partits que els ciutadans i ha criticat les polítiques econòmiques basades en la subvenció i no en els incentius.

"Ha arribat l'hora d'assumir reptes i d'engegar una nova política, treballant tots junts per treure a Andalusia d'aquesta situació", ha subratllat el president del grup parlamentari de Ciutadans, qui ha dit que la seva formació creu en la governabilitat, l'estabilitat, el diàleg i el consens, "i així ho estem demostrant".

No obstant això, Marín ha volgut deixar clar que "si l'estabilitat és el silenci, fer bandera dels acords partidistes, la mentida o la corrupció que ningú compti amb nosaltres".

ACABAR AMB LES ESTRUCTURES "CLIENTELARES"

Durant la seva intervenció davant la Càmera, ha reclamat un canvi de model econòmic i ha formulat diferents propostes en aquest sentit. Així, ha demanat que es reorienti la inversió pública, s'eliminin les duplicitats i les estructures "clientelares", es faciliti la col·laboració públic-privada, es redueixin les traves administratives i es destinin recursos al múscul productiu.

També ha reclamat Marín polítiques de "rigor pressupostari", "més bates i menys corbates" en la sanitat, un pla d'incentius per a autònoms, un pacte andalús per la productivitat, incentivar la contractació, eliminar i reclamar les ajudes a les empreses que acomiadin, la lluita contra el frau fiscal o una reordenació de l'administració instrumental.

"En resum, demanem un canvi profund i una regeneració de les institucions i de molts valors democràtics en risc", ha explicat el dirigent de Ciutadans, qui ha subratllat que les propostes que ha realitzat la seva formació "no són conceptes ni paraules, sinó drets i exigències que ens traslladen els ciutadans".

MAÍLLO: "QUI NO LA CONEGUI QUE LA COMPRI"

Maíllo, que ha estat el primer a intervenir en la segona jornada del debat d'investidura de Susana Díaz, ha criticat la proposta de la socialista sobre una reforma electoral, així com que proposi baixar els impostos i no hagi dit on va a repercutir aquesta reducció en els ingressos.

De la mateixa manera, el portaveu d'IU ha proposat una comissió d'investigació permanent per lluitar la corrupció des del Parlament perquè, segons Maíllo, la corrupció "es combat perseguint als corruptes i als corruptores" i "no és un problema individual, sinó estructural".

"Va ser un discurs dirigit als poderosos no als andalusos, amb picades d'ullet a la dreta per recaptar suports per a la seva investidura, que l'allunya de l'urgent d'Andalusia", que és, "donar solució als problemes de la gent".

Ha lamentat que no hagi parlat d'un canvi en el model productiu, d'una llei d'agricultura i sobirania alimentària, ni de la banca pública, "es compleix profecia del president de BBVA, Francisco González, ara el seu mantra és la ja manida cultura de l'emprendimiento", que suposa la precarización de les condicions laborals.

Segons el dirigent d'IU, el discurs de Díaz "no ha estat a l'altura perquè no distingeix entre interessos que són incompatibles", de manera que "es governa per beneficiar als poderosos, o es governa per protegir els drets dels andalusos". Assistim, en les seves paraules, a "un exercici de prestidigitación política" que demostra que "ja ha pactat amb la dreta d'Andalusia".

Amb tot, IULV-CA valora més la intervenció de Díaz "pel que omet" que pel seu contingut, i critica que "mai va parlar tan poc dels andalusos". I a més, ha afirmat que "ja sap que el color vermell, quan se li fica una paleta groga, es torna taronja", i que les seves mesures anunciades "estan escrites en lletres d'or en les taules de la llei neoliberal".

Segons ha manifestat Maíllo, Díaz defensa l'estatut dels emprenedors enfront de l'estatut dels treballadors, "substituint el dret al treballador per un dret a l'autoocupació". Díaz "està buscant el suport fervorós dels diputats neoliberals, i de l'Ibex 35" i amb les seves propostes, per al portaveu d'IU, "demostra que no ha entès gens de les receptes que ens ha portat a la crisi".

D'aquesta manera, ha anunciat que IU proposarà una Llei de Banca Pública per recolzar als autònoms i les pimes, que "gens té a veure amb la unió d'IDEA, Invercaria i Extenda", que ha estat, segons Maíllo, "la triada del desastre".

També s'ha referit a la necessitat d'analitzar què falla en les polítiques plantejades per a la tornada dels joves, que ell enquadra en "la falta d'estímul i d'un model productiu que permeti l'assentament aquí dels joves". I en matèria d'igualtat, proposa la creació d'una Conselleria de la Dona, "amb caràcter transversal, que no la hi última de la llista".

OCUPACIÓ: "DONAR LA VOLTA Al MITJÓ"

Maíllo ha defensat que a la Conselleria d'Ocupació "cal donar-li la volta com a un mitjó". "És un desastre i un desori", i ha manifestat que ha d'haver-hi una iniciativa per derogar la reforma laboral, "sense trucs".

Considera que Susana Díaz "ha tirat la tovallola" en al reclamació d'un finançament autonòmic "just", així com ha trobat a faltar referències en discurs a la política municipal i als ajuntaments.

Sobre el compromís de baixada d'impostos exposat per la socialista, Maíllo ha recordat que aquest és un discurs que defensa "aferrissadament" la dreta, i ha exigit conèixer en què va a repercutir aquesta baixada. "Sembla que faltava a algun foli en el seu discurs o és que amb tanta picada d'ullet se li va oblidar en el seu discurs parlar d'Andalusia", ha postil·lat

També lamenta l'absència d'esments als fons europeus, la lluita contra la pobresa i l'exclusió social i el canvi climàtic, entre altres assumptes.

CORRUPCIÓ

Entén Maíllo que la lluita contra la corrupció "ha d'anar més enllà de posar en safata de plata el cap del polític caigut en desagracia". Defensa així una comissió permanent sobre aquesta matèria al Parlament i comissions d'investigació sobre els cursos de formació i els projectes cofinançats amb ajuntaments vinculats a la xarxa Gürtel.

Quant a la reforma del Codi Penal perquè s'ampliï el termini de preinscripció dels delictes de corrupció, el dirigent d'IU defensa que és un "debat obert que hem de protagonitzar els qui ostentem la representació de la sobirania popular".

Ha lamentat que és "un gir per satisfer a la dreta" la proposta de la reforma electoral, que "amaga un reforç del bipartidisme" que, segons Maíllo, "està derrotat" i busca "enfortir el presidencialismo".

Sobre el pacte d'educació pública, ha defensat que estaran "en un pacte per l'educació paro per parlar d'educació pública de debò". Així com ha defensat unes condicions laborals serveis externarlizados "dignes i que donin garantia de qualitat".

"Els bancs manen per a vostè", ha dit Maíllo a Susana Díaz, en entendre que la proposta sobre els incentius als bancs per evitar desnonaments, "és una broma de mal gust o desconeixement absolut del sector", és una proposta "demagògica, buida de contingut i innòcua". "No li cau la cara de vergonya?", li ha preguntat a Díaz per l'anunci d'evitar la venda de VPO a fons voltors.

També ha advocat per impulsar la indústria cultural d'Andalusia, sobre la qual, segons ha subratllat, tampoc es va pronunciar la socialista, ni de RTVA i la seva defensa com a ens públic.

"NO CREIEM NI UNA PARAULA"

D'aquesta manera, el coordinador general de IULV-CA ha exposat que "no li creiem ni una paraula" després d'un discurs que va estar "buit", i defensa que fa mancada "humilitat política i bandejar l'arrogància i prepotència com a eix del comportament polític".

Entretant, ha acabat el seu discurs, després de la prèvia interpel·lació de la candidata, afirmant que IULV-CA no va a donar la confiança a "qui es tenyeix de vermell 15 dies i ara ho fa de blau".

Després de demanar en diverses ocasions a Díaz que li miri als ulls mentre parla, ha insistit que "és una llàstima que assumeixi amb aquesta desimboltura les tesis neoliberals" pel debat "enganyós" que entén que suposa "plantejar una pujada i baixada d'impostos" quan el debat ha de ser, en la seva opinió, sobre qui paga aquests impostos i en quins conceptes.

El seu problema, ha reiterat Maíllo, és que "no és de fiar" i que el que diu en el seu discurs "no té voluntat d'executar-ho, hi ha una absència absoluta de credibilitat per donar-li un sí". Per això ha conclòs afirmant que no recolzaran la investidura, "diem no a vella política, al cinisme i a la hipocresia".

TERESA RODRÍGUEZ: "NO HA D'HAVER-HI NOVES ELECCIONS SI SOM GENT RESPONSABLE I ACONSEGUIM ELS ACORDS"

La secretària general de Podem a Andalusia i portaveu parlamentària, Teresa Rodríguez, ha assegurat aquest dimarts que "no ha de" haver-hi noves eleccions a Andalusia "si som responsables en un parlament plural i arribem als acords pertinents".

Així s'ha pronunciat Rodríguez, en declaracions als periodistes en els passadissos del Parlament, després de ser preguntada sobre les paraules del secretari d'Estat de Relacions amb les Corts, José Luis Ayllón, qui creu a Andalusia generaria més inestabilitat un Executiu feble i sense suports sòlids que la repetició de les eleccions autonòmiques.

A escassos minuts que comencés la segona sessió del debat d'investidura de Susana Díaz, la dirigent de Podem ha volgut deixar clar que en el centre de tots els acords i de totes les qüestions que es duguin a terme durant la present legislatura han d'estar "les persones".

Per aquest motiu la secretària general de Podem a Andalusia hagi acudit aquest dimarts al Ple acompanyada per dues dones que han estat víctimes d'un desnonament per part d'entitats financeres conveniadas amb la Junta. Aquesta formació demana com una de les seves condicions per facilitar la investidura que la Junta no convenie amb entitats financeres que duguin a terme desnonaments.

"Ser responsable és defensar una revisió d'aquests comptes corrents i demanar que es canviï d'uns comptes a unes altres els diners que és de tots perquè aquestes entitats compleixin amb la legalitat internacional i respectin els drets humans a Andalusia", ha indicat Rodríguez.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH