Brussel·les millora el creixement per a Espanya fins al 2,8%

|

Brussel·les critica la reforma fiscal per no pujar l'IVA i posar en risc el compliment del dèficit

La Comissió Europea ha revisat aquest dimarts a l'alça les seves previsions de creixement per a Espanya fins a situar-les en el 2,8% del PIB aquest any (cinc desenes més del que havia calculat el febrer passat) i el 2,6% en 2016 (una desena més) gràcies a la millora de l'ocupació, la relaxació de les condicions financeres, l'augment de la confiança i els baixos preus del petroli.

No obstant això, la millora és menys pronunciada pel que fa a la taxa d'atur, que se situarà de mitjana en el 22,4% en 2015 (una desena menys que el previst al febrer) i en el 20,5% al final de 2016 (dues desenes menys). A més, malgrat el major creixement, Brussel·les preveu que Espanya incompleixi el seu objectiu de reducció del dèficit tant aquest any (4,5% en lloc del 4,2% compromès), com en 2016 (3,5% en lloc del 3%). A més, alerta de possibles "riscos" addicionals per al dèficit per "l'impacte real de la reforma fiscal, els passius contingents en el sector de les autopistes i els riscos d'aplicació en un any electoral".

L'Executiu comunitari calcula que el deute públic seguirà augmentant fins al 100,4% aquest any i al 101,4% en 2016. La taxa d'inflació es mantindrà en negatiu a curt termini al -0,6% en 2015 per la caiguda dels preus del petroli. En 2016, la inflació tornarà a territori positiu, però es mantindrà en un nivell baix de l'1,1%.

Les previsions de Brussel·les són lleugerament menys optimistes que les del Govern de Mariano Rajoy, que dijous passat va pronosticar un creixement del 2,9% tant per 2015 com para 2016. També en matèria d'atur, les autoritats espanyoles preveuen millors xifres que l'Executiu comunitari, amb un 22,1% aquest any i un 19,8% en 2016. I el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, sosté que Espanya complirà les seves metes de dèficit.

En tot cas, Espanya serà entre els grans Estats membres de l'eurozona el que més creixi aquest any, per sobre d'Alemanya (1,9%), França (1,1%) o Itàlia (0,6%) i a un ritme que gairebé duplicarà la mitjana dels països que comparteixen la moneda única (1,5%). Només Irlanda i Malta (3,6%), Luxemburg (3,4%) i Eslovàquia (3%) creixen a un ritme superior, mentre que Lituània se situa al nivell d'Espanya. A més, Brussel·les considera que a curt termini dominen els factors positius que permetrien revisar a l'alça les revisions -com un major augment del consum privat i de la inversió, especialment en equip- sobre els riscos, com a major volatilitat als mercats financers i la desacceleració en algunes economies emergents.

LA CONSTRUCCIÓ ES RECUPERA.

"Es preveu que el creixement guanyi un major impuls recolzat per les perspectives millorades al mercat laboral, la relaxació de les condicions de finançament i una confiança renovada, però també ajudada per l'entorn exterior favorable i una posició fiscal menys restrictiva", assegura l'Executiu comunitari en el capítol dedicat a Espanya en les seves tradicionals previsions econòmiques de primavera. "Aquests factors sostindran el creixement durant l'horitzó de les previsions, malgrat la contínua rémora dels alts nivells d'endeutament públic i privat i el desapalancamiento", argumenta la Comissió, que preveu que "l'ajust dels desequilibris externs d'Espanya s'acceleri en comparació de 2014".

El consum privat es mantindrà fort gràcies a un creixement de l'ocupació major del previst i a un augment de la renda disponible, que es beneficiarà a més de la caiguda dels preus durant 2015 i de la baixa inflació després. Això permetrà que la taxa d'estalvi de les llars, actualment en nivells baixos, s'incrementi de forma moderada a curt termini i que es redueixi l'endeutament. L'augment de la demanda, la millora de les condicions de finançament i l'augment previst de les exportacions afavoriran un augment de la inversió. A més, "després de set anys d'ajust, es preveu que la modesta recuperació en la construcció, incloent en la inversió residencial, guanyi una mica de força en 2015 i 2016".

Les exportacions s'acceleraran en 2015 i 2016 gràcies a les contínues millores en la competitivitat i la recuperació als principals mercats d'exportació d'Espanya. Al mateix temps, després del fort augment experimentat en 2014, les importacions es moderaran, per la qual cosa el superàvit per compte corrent augmentarà a l'1,6% en 2015 i es quedarà en l'1,4% en 2016.

La Comissió preveu que l'ocupació augmenti a un ritme del 2,7% aquest any i del 2,5% en 2016 gràcies a la moderació salarial i a increments només modests en els costos laborals unitaris nominals.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH