El 12% dels nens espanyols té asma, primera causa d'absentisme escolar

|

El 12% dels nens espanyols té asma, primera causa d'absentisme escolar

La incidència de l'asma a Espanya és molt major en nens que en adults, ja que afecta a un 5 per cent en majors i fins a un 12 per cent en la població infantil, convertint-se en la primera causa d'absentisme escolar, per davant de qualsevol altra malaltia crònica.

Així es desprèn de les dades de la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica (SEPAR) amb motiu del Dia Mundial de l'Asma que se celebra aquest dimarts, 5 de maig, que recorda que alguns factors de risc faciliten la persistència de la malaltia en l'adolescència i en el període adult, com tenir antecedents familiars d'asma, ser al·lèrgic i presentar la malaltia asmática abans dels 2 anys.

"És una malaltia prioritària per a la pneumologia ja que requereix especial implicació per part dels professionals sanitaris", ha defensat Eva Martínez, coordinadora de l'Àrea d'Asma de SEPAR.

A més, en els últims deu anys ha augmentat la prevalença a Europa occidental, així com la despesa sanitària derivada d'aquesta malaltia.

Només a la despesa directa de l'asma com a malaltia laboral se li atribueixen uns 170 milions d'euros a l'any, dels quals una mica més de 18 milions correspondrien al tractament sanitari dels casos que requereixen atenció especialitzada.

ENCARA HI HA MOLT INFRADIAGNÒSTIC

A més, l'existència de l'infradiagnòstic i el mal control de la malaltia suposen una despesa major. De fet, SEPAR recorda que encara hi ha pacients amb asma que no estan identificats i altres diagnosticats d'asma que no pateixen aquesta malaltia. La causa de tots dos factors està el que hi hagi símptomes que poden arribar a confondre's amb altres malalties.

"I per a que això no ocorri és necessari fer espirometrías de forma sistemàtica en Atenció Primària i remetre als pacients sospitosos que no hagin pogut diagnosticar-se solament amb l'espirometría als especialistes", ha explicat aquesta experta.

Així mateix, entre els pacients sí diagnosticats hi ha molts que no estan ben controlats, del 30 al 50 per cent, segons ha afegit la presidenta de SEPAR, Pilar de Lucas, que demana "prendre's de debò aquesta malaltia i sensibilitzar sobre la correcta adherència al tractament i el seu control".

UN ASMA MAL CONTROLAT, MÉS CAR

Sobretot, apunta Martínez, perquè "un asma mal controlat resulta car" i els càlculs d'aquesta societat científica apunta al fet que es podria estalviar fins a un 2 per cent de la inversió sanitària total.

Actualment, prop d'un 2 per cent dels ingressos en hospitals espanyols és produït per crisis asmáticas i un 80 per cent d'aquests són evitables amb un tractament adequat.

"És necessari conscienciar als pacients que l'asma és una malaltia crònica que requereix un tractament continuat, ja que, en la majoria dels casos, l'asma es pot controlar totalment i ha de permetre que el pacient porti una vida normal", ha defensat.

De la mateixa manera, SEPAR recorda que amb l'arribada de la primavera s'incrementa el nombre de casos d'asma al·lèrgica, a causa d'al·lergògens ambientals com el pol·len. Entre els factors externs que poden desencadenar els símptomes de l'asma es troben al·lergògens com la pols, els fongs, el pèl dels animals i els pòl·lens.

Altres inductores de la malaltia són irritantes com el fum del tabac, els alts índexs de contaminació atmosfèrica, els vernissos, aerosols i productes de neteja. Finalment, els canvis climàtics, les tempestes elèctriques, les emocions i l'estrès també poden induir a l'asma.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH