Guindos preveu que Espanya creixi "pràcticament el doble que la zona euro" aquest any

|

Guindos preveu que Espanya creixi "pràcticament el doble que la zona euro" aquest any

El ministre d'Economia i Competitivitat, Luis de Guindos, preveu que Espanya creixi aquest any "pràcticament el doble que la zona euro", entorn d'un 2,9 per cent, i agrega que "no va a haver-hi cap economia de les grans europees que creixi més i el mateix es pot dir de l'any que ve", fonamentalment pel "esforç i capacitat de tirar endavant de la societat espanyola".

En una conferència aquest dilluns en el Forum Europa Tribuna Mediterrània, ha destacat que, "després de molts anys de crisis, molt esforç i molts anys de recessió, Espanya ja ha deixat la recessió enrere fa dos anys ja" i està "en el camí de sortida de la crisi", amb previsió de recuperar el nivell de renda previ a la crisi "pràcticament a la fi de l'any proper".

Para De Guindos, "el fonamental és que la trajectòria de l'economia espanyola és completament diferent" i que, en amb prou feines tres anys, ha passat que "es dessagnava a borbollons" a ser "de les grans economies de la zona euro, la que més creix i la que més va a créixer tant aquest any com l'any proper". En matèria d'ocupació, la previsió és crear 2,2 milions de llocs en quatre anys.

Després d'haver desenvolupat "l'agenda reformista més àmplia, intensa i completa que s'ha donat a Espanya", defensa que "s'ha corregit gran part dels desequilibris macroeconòmics" i adverteix que "el principal risc és revertir les reformes".

Segons el ministre, "Espanya ha guanyat molta competitivitat, pràcticament tota la competitivitat perduda des de la incorporació a l'euro en 1998" i "el gruix de les reformes a Espanya s'ha produït ja".

Una vegada escomeses "les reformes imprescindibles per tornar a un creixement econòmic sostenible i perdurable en el temps", advoca per "continuar amb la reducció del dèficit pressupostari" i amb "reformes estructurals de segona generació", de "naturalesa diferent" a les dutes a terme en els últims anys.

"REFORMES FINS A L'ÚLTIM MINUT DE LA LEGISLATURA"

"Va a continuar havent-hi reformes fins a l'últim minut de la legislatura", ha recalcat De Guindos, qui ha repassat les mesures més rellevants relatives a la unió bancària, la regulació del sector d'assegurances o la llei d'auditoria.

Quant a Bankia, ha indicat que la seva evolució "és una aproximació al que ha estat crisi a Espanya i està sent la sortida de la crisi", ja que "era d'alguna forma l'exemple de la crisi economicofinancera a Espanya", que va suposar la sortida de 250.000 milions d'euros de dipòsits dels bancs espanyols entre gener i agost de 2012 per una "desconfiança brutal".

De Guindos ha destacat que "després d'esforç importantíssim de sanejament i injecció de capital, aquest any va a guanyar 1.000 milions d'euros i està donant crèdit", està "ben gestionada i mai ha tingut tan poca interferència política". "Jo no cridat mai a cap president d'una caixa nacionalitzada", ha resolt.

Segons el ministre, "Bankia va a cristal·litzar aquesta percepció del que és el canvi econòmic a Espanya" i la seva "privatització s'ha de produir abans de 2017, però s'ha de fer als ritmes adequats i maximitzant el valor de la venda perquè s'han de retornar les ajudes", al que ha agregat que està "convençut" que va a "retornar moltíssimes d'aquestes ajudes".

DESCARTA NOVES BOMBOLLES IMMOBILIÀRIES

A preguntes sobre la construcció en el col·loqui, ha indicat que la construcció residencial va registrar una contracció del 70 per cent i "en aquests moments ja no es contreu més, creix moderadament", però "en absolut hi ha cap tipus de bombolla immobiliària", i si ben no es tornarà "a la situació en la qual a Espanya es construïen mes 700.000 habitatges a l'any", tampoc a les dades recents que "s'iniciaven únicament 35.000 habitatges".

Segons De Guindos, "aquest canvi de la construcció té efectes positius", ja que "ja no frena creixement del PIB espanyol en el seu conjunt" i és un sector "molt intensiu en mà d'obra".

Al marge d'aquestes "aportacions lleugerament positives", aposta per "seguir vigilant que no es tornin a produir els errors del passat", però descarta que la "combinació de bombolla immobiliària i bombolla del crèdit" es torni a produir "en els propers anys país". "S'aprèn més dels errors que dels encerts i hem d'aprendre", ha recalcat De Guindos, qui augura que "aquest aprenentatge va a continuar bastant temps".

PLA PIVE, CAIXES RURALS I R+D+I

En un altre ordre de coses, ha precisat que les ajudes del Pla PIVE "no són a la compra, són des del punt de vista mediambiental", i aquest "s'ha d'anar graduant en el temps".

Preguntat per la reforma de les caixes rurals, ha indicat que "no era una prioritat" i que "és un projecte que el proper govern haurà de valorar", bàsicament per "millorar els instruments de capital i el seu govern corporatiu".

Quant a la inversió en R+D+i i l'Agència Estatal d'Investigació, ha apuntat que "el decret ja està pràcticament acabat i ho aprovarà en properes setmanes el Consell de Ministres" i que "també van a sortir totes les convocatòries". De Guindos ha ressaltat així mateix que, "des de 2013, els recursos públics destinats a R+D+i s'estan incrementant i aquest any es va a crear l'agència i, per primera vegada, la taxa de reposició d'investigadors a Espanya va a ser del cent per cent".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH