El Duc descarrega les responsabilitats en l'Administració

|

El Duc descarrega les responsabilitats en l'Administració

El Duc de Palma, Iñaki Urdangarin, descàrrega en l'Administració pública les presumptes il·legalitats comeses amb la contractació de l'Institut Nóos per a la celebració d'uns esdeveniments pels quals l'entitat va cobrar fins a 6,2 milions d'euros, asseverant que Nóos no va tenir "marge negociador" amb les Institucions balear, valenciana i madrilenya.

Així ho posa de manifest en el seu escrit de defensa, al que ha tingut accés Europa Press, en el qual subratlla que és l'Administració pública la que gaudeix d'un "imperium" i de "poders exorbitants" aliens als particulars que contracten amb ella, i que li permeten configurar i redactar els seus contractes "de forma unilateral".

"Resulta inversemblant afirmar que els particulars imposen a les administracions públiques ia les diverses entitats del sector públic la forma jurídica de contractació. La realitat de les coses és ben diferent",
subratlla, rebatent d'aquesta manera les acusacions abocades contra ell, entre d'altres, per la Fiscalia Anticorrupció -que reclama 19 anys i mig de presó per Urdangarin- i Mans Netes -el seu petició s'eleva a 26 anys i mig-.

En el seu escrit, de 86 pàgines, el lletrat del Duc, Mario Pascual Vives, subratlla en aquesta línia que és l'Administració contractant "la que decideix quan, com, per què i amb qui contracta", i són els seus serveis jurídics "els que han de verificar l'adequació i precisió en el compliment del que s'ha pactat o, en cas contrari, exigir les responsabilitats administratives que siguin procedents".

I en aquest cas, assevera, "no és només que l'Administració no hagi exigit cap responsabilitat sinó que, a més, l'èxit dels esdeveniments realitzats fa que l'Administració dugui a terme una nova col·laboració amb l'Institut Nóos, per tal de repetir els satisfactoris resultats que els inicials esdeveniments van tenir".

NEGA QUE NÓOS "VENGUÉS FUM"

"No sembla que aquesta realitat fos 'vendre fum' que preconitza el ministeri fiscal en el seu escrit d'acusació", insisteix el marit de la Infanta Cristina, sobre qui pesen un delicte continuat de malversació en concurs amb un altre de prevaricació, falsedat en document oficial i falsedat en document mercantil; frau a l'administració; dos delictes fiscals i un últim de blanqueig de capitals.

L'advocat nega així que hi hagi fins a la data indicis objectius d'un suposat ànim fraudulent, l'existència d'un concert previ amb l'Administració "o qualsevol altra finalitat o activitat il·legal".

Apunta que els fets que se li imputen al seu patrocinat, "només podrien constituir, en el pitjor dels casos, simples irregularitats administratives i mai conductes tipificades penalment".

"Si no entenem això així, la justícia penal haurà de començar a considerar la possibilitat d'obrir una causa a cada contracte administratiu, en qualsevol de les seves modalitats jurídiques, en què l'administrat no hagi acabat o emplenat, per exemple, qualsevol obra pública encomanada, pel preu i en el termini pactat", abunda la defensa.

El processat subratlla a més que, per afirmar que una associació es constitueix com simulació d'una societat -com sostenen les acusacions respecte a Nóos i les mercantils a ell vinculadas-, "caldria acreditar que s'ha limitat a desenvolupar activitats lucratives sense haver desenvolupat al propi temps les activitats necessàries per al compliment dels seus fins estatutaris".

FONS OBTINGUTS DE LES ADMINISTRACIONS

Pel que fa als fons que l'Institut Nóos va rebre del Govern balear pels fòrums sobre turisme i esport celebrats a Balears en 2005 i 2006 i altres esdeveniments -fins 2,6 milions d'euros-, Urdangarin precisa que els diners no procedien de l'Executiu autonòmic sinó de la Fundació Illesport i l'Institut Balear de Turisme (Ibatur), tot i que es tracta d'entitats dependents de l'Administració balear.

De la mateixa manera es pronuncia respecte a la Fundació Turisme València Convention Bureau (FTVCB), que va participar per la seva part en els convenis per a la celebració dels denominats València Summit el 2004, 2005 i 2006, per l'organització Nóos va cobrar 3,6 milions. Urdangarin recalca sobre això que la FTVCB no és una fundació del sector públic.

En concret, l'Institut va percebre 1,2 milions d'euros pel primer Illes Balears Fòrum (2005); 1.085.000 del segon (2006); els 54.520 euros pel seguiment de la repercussió de l'equip ciclista Illes Balears-Banesto; 174.000 que va pagar la fundació pública Illesport per la creació de l'oficina del projecte d'aquest equip esportiu; i 116.566 de l'Ibatur per l'elaboració de material promocional de l'Illes Balears.

Mentrestant, 1.044.000 milions d'euros va costar cadascuna de les tres edicions del València Summit, i 382.000 euros uns Jocs Europeus que mai van tenir lloc.

Finalment, l'entitat presidida per Urdangarin va cobrar 114.000 euros de la Fundació Madrid 16 per preparar la candidatura olímpica de la capital en 2016, treballs que finalment no es van dur a terme.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH