Díaz proposa un pacte anticorrupció amb més de 20 mesures que demana estendre a tota Espanya

|

Díaz proposa un pacte anticorrupció amb més de 20 mesures que demana estendre a tota Espanya

La candidata a la Presidència de la Junta, la socialista Susana Díaz, ha ofert aquest dilluns durant el seu discurs d'investidura un "gran acord de tots" contra la corrupció que inclou més de 20 mesures i que, encara que és de "àmbit andalús", té vocació de "servir de model" a la resta d'Espanya, estenent-se a tot el territori.

Durant la seva intervenció en el debat d'investidura davant el Ple del Parlament, Díaz ha proposat un acord "rigorós, autoexigent i que demostri que la unitat de tots els grups per combatre la corrupció en tots els àmbits de la vida pública fins exterminar-la".

Després d'assegurar que la corrupció és una "vergonya" per als que creuen en la gestió honrada de la cosa pública i un "llast inacceptable" per a la democràcia, Díaz s'ha compromès a prendre mesures en diferents àmbits, emmarcades en un "gran pacte", per evitar que cas com el dels ERO o la formació, "per referir-me a casos andalusos, no tornaran a repetir-se".

En primer lloc, la socialista ha proposat un paquet d'iniciatives sobre els partits polítics. "Difícilment podem garantir transparència en les institucions que governem sense abans donar ocupació al nostre pròpia casa", ha afirmat Díaz.

En conseqüència, s'ha compromès en aquest terreny de la regeneració democràtica dels polítics a l'aprovació d'un paquet normatiu que obligui a la remissió per part de tots els partits polítics a la Cambra de Comptes d'Andalusia i la seva publicació via telemàtica de la seva estructura orgànica i retribucions si les tinguessin.

També s'inclou dins el mateix que els càrrecs institucions que no percebin una retribució pública no puguin percebre de les seves formacions polítiques cap remuneració complementària; i l'obligatorietat de fer pública la declaració de béns, activitats i interessos i les declaracions anuals de l'IRPF de tot càrrec electe, així com del seu cònjuge.

RESPONSABILITAT SUBSIDIARIA DELS PARTITS

Altres mesures fan referència al fet que els partits que s'hagin finançat il·legalment a través d'actes de corrupció dels seus càrrecs públics es faran responsables patrimonialment d'aquests actes; o la remissió anual a la Cambra de Comptes de la comptabilitat dels partits, i de la seva estructura orgànica i retribucions si les tinguessin i la seva publicació telemàtica.

Així mateix, els ciutadans tindran accés a través d'Internet a tota la normativa interna dels partits, dels seus procediments de control i dels seus comptes, ingressos i comptes electorals.

Després d'enumerar les mesures d'aquest paquet normatiu, Díaz ha dit que els partits s'han de comprometre a separar "immediatament" a qualsevol càrrec, públic, electe o designat que resulti imputat per corrupció política i que cap imputat formi part de les llistes electorals. Aquestes han estat una de les condicions que han posat tant Podem com Ciutadans durant les negociacions per a la investidura.

També ha demanat Díaz que s'aparti als que menteixin o manipuli en relació al seu currículum o la seva qualificació professional o acadèmica; que les persones imputades no formin part de les llistes electorals; i que s'estableixi el compromís que els candidats siguin elegits a través d'un sistema de primàries.

En termes més generals sobre l'Administració, la candidata a la Presidència de la Junta ha proposat la creació d'una Oficina de Prevenció del Frau i la Corrupció a Andalusia, destinada a prevenir, detectar i denunciar males pràctiques, amb legitimació per instar de forma autònoma la incoació de procediments sancionadors en l'àmbit administratiu.

En aquesta mateixa direcció, Díaz s'ha compromès a aprovar una Llei de Bon Govern i Estatut d'Alts Càrrecs, que reguli amb la major precisió i exigència tots els aspectes referits al codi ètic, les incompatibilitats i un règim sancionador en cas d'incompliment de les seves deures.

EVITAR LES "PORTES GIRATÒRIES"

També s'ha compromès a garantir la incompatibilitat entre la funció de parlamentari autonòmic i l'exercici de qualsevol altra activitat, d'acord amb la normativa vigent en matèria d'incompatibilitats; a reforçar en l'àmbit andalús la normativa necessària per evitar les anomenades "portes giratòries", ia avançar en l'eficiència i control dels fons públics que es destinen a ajudes de tot tipus mitjançant l'aprovació d'una llei andalusa de subvencions.

Reformar la Llei de la Cambra de Comptes per reforçar l'obligatorietat de col·laboració de les administracions públiques, establint la possibilitat de multes coercitives als responsables públics que no rendeixin comptes o incloure en el Pla d'Inspecció de l'Agència Tributària d'Andalusia a aquelles entitats i persones implicades en suposats casos de corrupció són altres mesures proposades per Díaz.

Seguidament, la candidata socialista a la Presidència de la Junta ha dit que cal donar una resposta "com cal i adequada" a les "cada dia majors ànsies de participació" de la ciutadania en la gestió de la cosa pública. Per a això, ha anunciat que el seu govern enviarà a aquest Parlament una llei de Participació i desenvoluparà tots els instruments que propicien una participació efectiva de la ciutadania en la presa de decisions.

Entre altres iniciatives, segons ha explicat Díaz, s'establirà un Portal de Govern Obert i una Oficina Ciutadana al Parlament amb presència física i digital que serveixi de suport per a difondre i recollir suports per a les diferents iniciatives de participació ciutadana en l'activitat parlamentària.

"Crec, senyories, que es tracta del paquet de mesures anticorrupció ia favor de la transparència i de la participació dels ciutadans més ambiciós que cap administració s'hagi proposat mai", ha defensat Díaz, que ha destacat que caldria aspectes que sent de competència de l'Estat contribuirien, sens dubte, a la major neteja i exemplaritat de la vida pública.

En particular, ha proposat instar el Govern de la nació a crear un Registre públic estatal en el qual es centralitzi tota la informació referida a transparència dels representants polítics i que s'estableixi l'obligació de remetre aquesta informació a l'Administració Tributària.

AMPLIAR EL TERMINI DE PRESCRIPCIÓ DE DELICTES PER CORRUPCIÓ

Díaz també creu necessari dur a terme una iniciativa autonòmica per reformar el Codi Penal en qüestions com l'ampliació del termini de prescripció de delictes per corrupció; que els càrrecs públics responguin si escau amb el seu patrimoni, sent la seva responsabilitat patrimonial "imprescriptible"; o la tipificació del delicte de finançament il·legal amb responsabilitat penal dels partits, sindicats i organitzacions empresarials.

Al costat d'això, la candidata a la Presidència de la Junta ha proposat també canviar la Llei de Contractes per establir un major control sobre els mateixos, modificar la Llei de Contractes del Sector Públic i la Llei General de Subvencions perquè els condemnats per corrupció no puguin contractar amb les administracions ni rebre ajudes o subvencions.

En relació amb les mesures aprovades per impedir donacions a partits, tant d'empreses com de directius d'aquestes, així com les condonacions de préstecs bancaris als partits, Díaz ha mostrat el seu suport a estes i s'ha compromès a seguir impulsant mesures en aquest sentit.

La socialista ha conclòs la seva intervenció en aquesta matèria assegurant que està convençuda que la immensa majoria dels que es dediquen a la vida pública són gent "honesta i decent". "La qüestió és si això és el que pensa la ciutadania i em temo que no és així. Si tots volem, acabarem amb la corrupció", ha finalitzat.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH