El Govern insisteix a descartar el vot en braille en municipals

|

Braille

El Govern ha tornat a descartar el vot en braille per a les persones amb discapacitat visual en els propers comicis locals i municipals del 24 de maig, si bé promet seguir estudiant alguna via perquè sigui factible que una persona cega pugui individualment exercir el seu dret de vot en les urnes.

Així es desprèn d'una resposta del Govern al Congrés al diputat de l'Esquerra Plural, Joan Josep Nuet, que ha estat recollida per Europa Press, en la qual l'Executiu esgrimeix "dificultats tècniques insalvables" per a les metodologies electorals actuals l'utilitzar el procediment de votació accessible en les eleccions locals. "Malgrat les dificultats esmentades, el Govern, donat el seu compromís amb les persones cegues o amb discapacitat visual, seguirà estudiant l'assumpte", al·lega l'Executiu en última instància.

En aquest context, assenyala que el Ministeri de l'Interior va elaborar un informe sobre l'accessibilitat i processos electorals a l'abril de 2012, que va ser remès a la Junta Electoral i al Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, i va ser presentat al març de 2013 davant el Consell Nacional de Discapacitat. "En ell s'examina la circumstància, entre altres variables, que en els últims processos electorals celebrats, en els quals era aplicable el procediment de votació accessible, es van rebre sol·licituds de 381 municipis (eleccions al Parlament Europeu de 2009) i de 378 municipis (eleccions a Corts Generals 2011)", agrega el Govern.

RAONS PER NO PUBLICAR-LES

A més, recorda l'Acord de la Junta Electoral Central de 3 de març de 2011 que assenyala que, en el cas de les eleccions locals, concorren factors com el nombre de processos electorals concurrents (8.116 municipis i 3.389 entitats locals menors, a més d'eleccions supra municipals i autonòmiques). Així mateix, assenyala la complexitat de l'elaboració material de les paperetes, ja que en el cas de les eleccions municipals correspon la seva confecció a cada ajuntament i són les autoritats estatals o autonòmiques els qui han de realitzar les paperetes dels altres processos electorals. Atenent precedents de 2011, caldria preparar paperetes en braille en gairebé 400 municipis.

Però és que el 24 de maig va a haver-hi set models diferents de paperetes en els processos electorals concurrents (tant de llista tancada com de llista oberta), així com el moment en què ha d'elaborar-se la documentació complementària en Braille (doncs cal esperar a la resolució dels recursos contra la proclamació o denegació de candidatures).

Tot això, segons recorda el Govern, quan la legislació, en l'article 7 de la Llei d'Igualtat, fa referència a la necessitat de tenir en compte per determinar els procediments d'accessibilitat de les persones amb discapacitat que "les mesures no suposin una càrrega desproporcionada, de manera que es tinguin en compte els costos de la mesura".

Finalment, l'Executiu diu que no cal oblidar que el procediment establert només pot ser utilitzat per persones que coneguin el sistema de lecto-escriptura Braille.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH