Presons separa als presos jihadistes i examina les seves relacions amb l'exterior

|

El cap dels 'yihadistes' de Barcelona va voler atemptar en una llibreria jueva de Barcelona

Separació en diferents mòduls, control de les seves relacions personals en l'exterior, confiscació d'obres d'autors radicals o fins al control dels seus comptes de peculio a la recerca de moviments sospitosos de diners. Aquestes i altres mesures es recullen en les diferents iniciatives elaborades per Institucions Penitenciàries recollides per Europa Press mitjançant les quals les autoritats espanyoles han intensificat en els últims mesos el control dels presos islamistes a la presó. L'objectiu és evitar que les presons es converteixin en un focus de radicalització o reclutament.

"Es tracta de recollir, analitzar i sistematitzar un conjunt de dades i variables rellevants per detectar i fitar processos incipients o consolidats de radicalització", explica el 'Programa d'Intervenció amb els Interns Islamistes en els Centres Penitenciaris', un dels documents sobre els quals pivota aquesta estratègia centrada en els presos que "responen a plantejaments organitzats, extremistes i violents o pretenen utilitzar el mitjà penitenciari per reclutar adeptes a la seva ideologia radical". "Pretenem limitar la incidència d'aquest fenomen terrorista a l'interior dels establiments penitenciaris", exposa aquest programa amb el qual Presons porta mesos treballant i en el qual s'admet que és un "fenomen que genera una creixent preocupació". Per això s'introdueixen mesures concretes d'actuació.

COMUNICACIONS I VISITES

S'estableix que "especialment cal examinar les eventuals relacions d'alguns dels terroristes ingressats a la presó amb persones amb detencions anteriors, amb independència que hagin estat condemnades per terrorisme o per altres delictes". "Per tant, cal observar les comunicacions i visites amb aquestes persones, les relacions establertes entre ells o amb tercers i les relacions amb altres formes de delinqüència organitzada o terrorista", precisa.

El programa indica que "cal estudiar les actituds i comportaments indiciarios de pràctiques constitutives de risc que no poden ni han de passar desapercebuts per a l'Administració Penitenciària". Aquest pla atorga als sotsdirectors de Seguretat de cada presó la funció de coordinar tota la informació que es rep sobre els presos afectats i elaborar un informe cada setmana "amb les propostes que considerin rellevants".

"Constatat amb un raonable nivell de certesa que estem en presència d'un reclús amb una perillositat elevada, no resultarà prudent la seva ubicació en mòduls de respecte (on els presos gaudeixen de majors cotes de llibertat dins de presó) ni l'autorització per a l'accés a tallers i activitats fora del departament", prossegueix el text.

SEPARACIÓ MÉS QUE DISPERSIÓ

Aquesta setmana el fiscal cap de l'Audiència Nacional, Javier Zaragoza, ha participat a França en les Trobades Internacionals de Magistrats Antiterroristes. Allí ha afirmat que Espanya aposta per una política de dispersió de presos yihadistes en la línia de la qual des de fa dècades s'aplica amb els interns d'ETA.

Fonts penitenciàries consultades per Europa Press matisen que la pràctica habitual amb els reclusos yihadistes no consisteix tant a disgregar-los en diferents presons del territori espanyol com es fa amb els etarres, sinó a evitar que mantinguin relació amb perfils semblants. Per a això, segons diuen, el més comú és separar-los però en diferents mòduls de la mateixa pressió.

Un altre punt clau és el control de les comunicacions de "cara a prevenir eventuals incidents i constatar els indicis de radicalització" i s'extrema "una especial cura en el control i evolució dels dels procediments d'expulsió dels presos inclosos al Programa, de manera que no es frustri la seva finalitat per decisions de l'Administració Penitenciària".

REGISTRES O ESCORCOLLS

D'altra banda, es posa l'accent en "el necessari coneixement i ressenya de textos, enregistraments o altres sistemes d'emmagatzematge d'àudio o video que poguessin contenir reflexions o discursos d'autors radicals". "No s'autoritzarà la tinença d'aquests materials per afavorir el reclutament o la radicalització, procedint també a la intervenció dels mateixos quan es detectin en els registres o escorcolls", rasa. Aquest programa, aprovat el juliol passat, es recolza inevitablement en les mesures de seguretat que s'apliquen als presos inclosos en el Fitxer d'Interns d'Especial Seguiment (FIES) que compta amb un apartat especial per a presos islamistes. Es tracta d'una base de dades que va ser creada per la necessitat de disposar d'una àmplia informació sobre determinats grups d'interns d'alta perillositat.

"En els últims anys s'ha produït un increment del nombre d'interns ingressats per activitats terroristes en els nostres establiments, amb especial rellevància i significació en el supòsit del denominat terrorisme yihadista", diu.

CATEGORIES FIES

En aquest sentit, "és particularment preocupant el fenomen de la captació i proselitisme d'eventuals terroristes a l'interior dels centres", adverteix la regulació del FIES. La idea és "fer front a aquests riscos i amenaces a la seguretat" augmentant el control d'alguns presos mitjançant la "observació, coneixement i informació per part dels funcionaris". Es fa per tant un "seguiment individualitzat i específic" sobre aquests presos per part de "especialistes".

El FIES inclou diverses categories: els presos de control directe (especialment conflictius i que habitualment alteren la convivència), els presos de bandes de crim organitzat, els condemnats per terrorisme, els presos que han estat membres de les forces de seguretat o funcionaris de presons i els presos de "característiques especials". En aquest últim apartat s'inclou a "interns que sense estar condemnats per terrorisme islamista, destaquin pel seu fanatisme radical, per la seva afinitat a l'ideari terrorista i per liderar o integrar grups de pressió o captació en el centre penitenciari".

En aquest fitxer s'emmagatzema informació que va des de "fotografies", "comunicacions amb l'exterior" o "dades procedents d'altres fonts". A més, sobre els presos terroristes "haurà de mantenir-se una permanent observació i control" sobre les seves "relacions amb els funcionaris i amb altres interns", "rol exercit i capacitat de lideratge en els grups organitzats o espontanis que es creen en els centres", així com "relacions i possible vinculació amb altres grups del Centre".

COMPTES DE PECULIO

Quant al "control sobre el moviment dels seus comptes de peculio", es demana indagar sobre "l'origen d'aportacions quan resultin cridaneres, així com les extraccions per a altres interns, ex interns o persones vinculades amb aquests". El passat mes de febrer, quan només havien passat unes setmanes de l'atemptat contra Charlie Hebdo, Institucions Penitenciàries va aprovar una nova Instrucció interna mitjançant la qual ordenava ampliar la vigilància dels presos islamistes augmentant el nombre de reclusos als quals es donarà aquest tractament de presos FIES en el col·lectiu "característiques especials".

Existeixen tres categories per classificar als presos islamistes: A (altament radicalitzats), B (mitjanament radicalitzats) i C (suspectibles de radicalització). Els de l'A i B ja rebien el tractament de presos FIES, però s'excloïa "de forma expressa" als del grup C. La novetat ara és que Presons va decidir incloure'ls també. "Convergeixen en l'actualitat circumstàncies per modificar la categorització del Grup C", indicava la instrucció en la qual es feia referència al "Pla estratègic nacional de la lluita contra la radicalització violenta" aprovat pel Consell de Ministres el passat 30 de gener.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH