El Govern deu 194 milions en prestacions universals per fills menors a càrrec

|

El 15% dels nens catalans viu en llars en els quals ningú treballa

El Govern té pendent de pagament uns 194 milions d'euros en concepte de prestacions econòmiques de caràcter universal per fills menors de tres anys a càrrec --que es van suspendre al juny de 2011 després de l'arribada de CiU a la Generalitat-- corresponents als anys 2010 i 2011.

La Generalitat, a data de principis d'abril, té pendents de pagament per aquestes prestaciones uns 82 milions pertanyents a 2010 i 112 milions corresponents al primer semestre de 2011 --període en el qual encara va estar vigent--, unes quantitats que espera solucionar "al més aviat possible" prioritzant les de 2010, ha explicat a Europa Press la secretària de Família de la Generalitat, Dolors Gordi.

La prestació econòmica d'ajuda universal per nen a càrrec, engegada en 2003, consistia en una ajuda universal amb una prestació econòmica única de 638 euros/any per fill menor de 3 anys o de 745 euros/any per fills menors de 6 anys en el cas de famílies nombroses i monoparentals.

En una recent resposta parlamentària, la consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, xifrava a 31 de desembre de 2014 en 237.182 les prestacions pendents de pagament i 202.678 famílies les afectades.

Segons fonts de la Conselleria de Benestar i Família, en el que va d'any i fins al 7 d'abril s'ha reduït amb el pagament d'1.052.000 euros a 1.500 famílies i 1.660 nens que havien meritat prestació en 2010.

Gordi ha assegurat que el Govern no deu quantitats d'anys anteriors a 2010, i ha remarcat que quan CiU va arribar a la Generalitat en 2010 es va trobar una despesa de 131.494.000 euros per a aquestes prestacions aquest any que "no estava ni pressupostat", i del que ja han fet front a uns 50 milions. Ha remarcat que any a any el Govern ha anat "esbandint a poc a poc" les prestacions universals pendents, i ha afirmat que es pagaran totes les quantitats pendents.

Gordi ha assegurat que en 2011 es va prendre la decisió de suspendre aquestes prestacions per "frenar la sagnia" en plena crisi econòmica, i ha remarcat que l'ideal seria que en un futur es pogués recuperar el caràcter universal.

El Pressupost de la Generalitat 2015 assegura que en aquest exercici es deixen sense efecte aquestes prestacions i no es podran meritar drets derivats d'aquestes, i recorda que l'abonament de les ajudes no rebudes en el seu moment es poden ajornar fins a cinc anys a explicar des de la data de la resolució ferma del reconeixement exprés.

AJUDES NO UNIVERSALS

La secretària de Família ha subratllat, en canvi, que les ajudes engegades per l'Executiu català al juliol de 2011, de caràcter no universal i sotmeses al nivell d'ingressos de la família, estan al dia i que aquest abril s'han pagat totes les pertanyents a l'any 2014.

Ha recordat que des que es van aprovar aquestes ajudes s'ha anat augmentant el nivell de renda necessari perquè les famílies poguessin accedir, passant del llindar de 12.000 euros d'ingressos anuals als 16.000 de l'actualitat.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH