L'Audiència Nacional prohibeix a Jaime Botín treure d'Espanya un 'picasso' valorat en 26 milions

|

La CNMV es reserva l'opció d'incoar un altre procediment sancionador contra Jaime Botí

L'Audiència Nacional ha prohibit a l'expresident de Bankinter Jaime Botín treure d'Espanya un quadre de Picasso valorat en 26,2 milions d'euros, en avalar una ordre dictada pel ministre d'Educació i Cultura, José Ignacio Wert, al desembre de 2012 que declarava la "inexportabilidad" de l'obra pel seu elevat valor artístic.

Botín va tractar de treure el quadre, denominat 'Head of a Young Woman' i pertanyent al període de Gósol del pintor malagueny (1906), mitjançant una petició que va presentar el 5 de desembre de 2012 a la Secretaria d'Estat de Cultura. En ella autoritzava a la casa de subhastes britànica Christie's a realitzar el trasllat amb destinació a Londres.

No obstant això, uns dies després la Junta de Qualificació, Valoració i Exportació de Béns del Patrimoni Històric Español va acordar denegar el permís argumentant que no existeix "una obra semblant en territori espanyol" i que es tracta d'una de les poques pintures d'una etapa en la qual l'autor "es veu clarament influenciat per la plàstica de l'art ibèric" i en la qual el seu treball va influir "decisivament, no només en el cubisme sinó també en l'evolució posterior de la pintura del segle XX".

Aquest mateix organisme va encarregar a la conservadora cap de Pintura i Dibuix del període 1881-1936 del Museu Regna Sofia un informe en les conclusions del qual es destacava la "excepcional importància" de la pintura, adquirida per Botín en 1977 a la Marlborough Fini Art de Londres.

BOTÍN VA DIR QUE NO ERA SEU

Amb aquesta valoració, el director general de Belles arts i Béns Culturals i d'Arxius i Biblioteques va dictar una resolució el 19 de desembre de 2012 en la qual denegava "el permís d'exportació definitiva" del quadre i demanava a la Comunitat de Madrid que declarés la pintura com Bé d'Interès Cultural (BIC).

L'endemà passat Botín va presentar un recurs en el qual al·legava que el quadre no era de la seva propietat sinó d'una companyia denominada Euroshipping Charter Company Limited, que va apuntar a més que el vaixell no estava en territori espanyol per trobar-se en un veler de pavelló britànic atracat en el Real Club Nàutic de València.

En la sentència la Sala contenciosa administrativa confirma la prohibició de sortida del quadre de Picasso puix que "es tracta d'una mesura cautelar que pugues i ha d'adoptar-se per l'Administració quan un ben no s'hagi declarat encara d'interès cultural i hagi de ser-ho per concórrer o poder concórrer els mèrits que li fan creditor de tal condició com a tal".

EL VAIXELL ESTÀ A ESPANYA

Els magistrats també assenyalen que tots els informes emesos destaquen el valor cultural del quadre i desvirtuen "qualsevol afirmació que es faci" en relació amb la "falta de proporcionalitat o d'arbitrarietat que hagi pogut presidir la decisió adoptada".

En relació amb la propietat real del quadre, la resolució apunta que els documents aportats per Botí únicament demostren la "cessió" a la companyia de l'obra però no així la seva "propietat", al mateix temps que posen en dubte la versió del banquer, que va al·legar un suposat error de la casa de subhastes. Els magistrats descarten aquesta possibilitat per la "professionalitat" de Christie's en "aquest tipus d'activitats d'exportació".

Sobre la ubicació del quadre, la Sala assenyala que la seva localització en territori espanyol en la data de sol·licitud de l'exportació de l'obra determina la competències de les autoritats culturals espanyoles, tant per les normes protectores del patrimoni històric-artístic com pel Conveni de Montego Bay de Dret del Mar, de 1982, en el qual es diu que "l'existència d'un buc en un port espanyol, tret que es tracti de naus militars, li fa sotmetre's a les normes de l'Estat ribereño".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH