Aprovat el Decret Llei sobre comercialització dels drets audiovisuals del futbol

|

El Decret Llei de venda centralitzada dels drets de televisió, parat per la Moncloa

El Govern ha donat llum verda aquest dijous el Reial decret Llei de Mesures Urgents en relació amb la comercialització dels drets d'explotació de continguts audiovisuals de les competicions de futbol, segons ha anunciat la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres.

En aquest sentit, ha explicat que la norma té un doble objectiu. D'una banda, establir mesures per a la comercialització dels drets d'explotació de continguts audiovisuals de les competicions futbolístiques: campionat nacional de Lliga de Primera Divisió, Segona Divisió, Copa del Rei i Supercopa d'Espanya; i, per un altre, els criteris per a la distribució dels ingressos obtinguts per la comercialització d'aquests drets entre els organitzadors.

El ministre d'Educació, Cultura i Esport, José Ignacio Wert, que ha intervingut després de les explicació del quadre macroeconòmic del ministre d'Economia i el d'Hisenda, ha iniciat la seva explicació bromejant. "La veritat és que després d'això, el meu és facilet", ha dit.

Wert ha explicat que el decret abasta qualsevol tipus d'emissió, en directe i en diferit, en obert i de pagament, per a transmissions íntegres i resums, en un temps limitat a tres temporades i per a qualsevol mercat, tant interior com a exterior. El ministre també ha especificat que es manté el partit en obert. En aquest sentit, ha assegurat que es regula a partir del reconeixement de la titularitat dels drets per part dels clubs mitjançant la cessió obligatòria de la comercialització a l'organitzador de cadascuna de les competicions, en el cas de la Lliga a la Lliga de Futbol Professional, en el cas de la Copa i la Supercopa, a la Federació Espanyola de Futbol. D'aquesta manera, el comercializador establirà les condicions generals de configuració de l'oferta però amb una "intervenció important" de la Comissió Nacional del Mercat de la Competència (CNMC). La comercialització pot ser de tipus exclusiu, amb un procés de licitació pública, transparent, competitiva i no discriminatòria a un només licitador, o en règim de comercialització no exclusiva a més d'un en condicions d'igualtat.

A més, es regulen també els criteris generals de repartiment dels ingressos. Concretament, el 50 per cent dels ingressos en la Primera Divisió i el 70 per cent en la Segona es distribuirà a parts iguals entre tots els clubs. La resta (50 per cent en Primera i 30 en segona) es distribuirà en funció a diversos criteris: els resultats esportius de les cinc temporades anteriors en Primera divisió i de l'última temporada en Segona; la implantació social, la qual cosa cada club recapta en abonaments, taquilla i altres ingressos i a la generació de recursos de transmissions audiovisuals.

D'aquesta manera el ministre ha estimat que es pot passar del ràtio actual del 7 a 1 (entre el club que més ingressa i el que menys) a una que, quan finalment els ingressos superin els 1.500 milions d'euros, ha de ser 3,5 a 1, encara que inicialment s'estableix de 4,5 a 1 amb una fórmula transitòria de sis temporades, perquè cap dels clubs percebi quantitats inferiors a les d'ara.

Al costat d'això, s'estableixen s'estableixen els percentatges que els clubs han de cedir per a finalitats socials per a la promoció del futbol aficionat i l'esport basi: fins a un 1,5 per cent per a la inserció laboral dels professionals del futbol i per a altres esports que no generen aquests ingressos; un 3,5 per cent al fons de compensació per als clubs que descendeixen de Primera a Segona i de Segona a Segona B; un 1 per cent a la Lliga de Futbol Professional per a la promoció internacional de la competició; i un 1 per cent a la Federació Espanyola de Futbol per a la promoció del futbol aficionat. A aquesta ultima, a més, en el cas de la part de la Copa que no comercialitza per si mateixa, que és la final i la Supercopa, se li garanteix com a mínim, un 1 per cent addicional d'aquests ingressos.

1.000 MILIONS Al MERCAT NACIONAL

Segons el parer de Wert, aquesta nova fórmula permetrà en un "termini raonable de temps" incrementar els ingressos dels drets nacionals fins als 1.000 milions d'euros en un termini breu i els drets internacionals fins als 400 o 500 milions d'euros en el mateix temps.

Wert ha explicat que fins ara la comercialització es regia per l'anomenat 'dret de sorra', que ha generat la "disgregació de l'oferta" enfront d'una demanda concentrada i que limita "molt seriosament la rendibilitat en mercats internacionals". En aquest sentit, ha recalcat que en la temporada 2013-2014, lis ingressos per drets van aconseguir una mica més de 800 milions d'euros, enfront dels 1.875 milions de la Premiere Liegue o els 846 de la lliga italiana.

A més, ha recalcat que generava un "enorme desequilibri" dels ingressos entre els diferents participants ja que un 45 per cent és en l'actualitat per a quatre equips i un 33 per cent per a dos equips amb un ràtio d'1 a 7 entre el qual menys i el que més ingrés, completament "anòmal" en el context europeu. Igualment, ha esmentat la conflictivitat sobre el contingut dels contractes de cessió i la seva judicialización. En aquest sentit, ha explicat que la norma tracta de respondre a una demanda de tots els actors implicats, després de la petició de la Lliga de Futbol Professional i la Federació Espanyola de Futbol que intervingués constatar les dificultats de l'autoregulació, així com garantir la viabilitat dels equips i recolzar a l'esport aficionat.

TELEVISIÓ DE PAGAMENT

De la mateixa manera, ha ressaltat que també es tracta ampliar els mercats audiovisuals que tenen a Espanya un desenvolupament limitat, en concret de la televisió de pagament. Wert a precisat que hi ha una previsió en el Reial decret que hi ha una previsió sota el control, més un informe vinculant de la CNMC, garanteixi a tots els operadors de la televisió de pagament l'accés en condicions equitatives a aquests continguts.

A altre, espera que es millorar el control econòmic i financer dels clubs i les societats esportives que, segons ha recordat, tenen un deute de 3.000 milions d'euros. Així, ha recordat que els creditors més importants són els bancs però que també deuen a l'Agència Tributària i a la Seguretat Social uns 600 milions d'euros. Finalment, ha posat l'accent en l'objectiu d'impulsar l'esport aficionat i el femení.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH