Aena haurà de baixar les taxes aeroportuàries entre un 2% i un 3% des de 2016

|

Treballadors d'Aena i ENAIRE convoquen una concentració enfront del Congrés contra la privatització

Aena ha de baixar les taxes aeroportuàries entre un 2% i un 3% per als propers exercicis a partir de 2016, segons les actuals previsions, i sobre la base dels nous criteris establerts en la modificació tarifària per la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) que s'aplicarà des del proper any.

Segons aquests criteris, s'aplicarà un ajust de 69,8 milions d'euros en els costos que s'atribueixen actualment a les activitats aeroportuàries, la qual cosa suposaria una reducció del cost de les prestacions públiques (taxes aeroportuàries) de 41,9 milions d'euros per 2016.

Aquesta és una de les conclusions que s'extreu de l'informe emès per la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) sobre la consulta pública que va llançar l'organisme regulador, al desembre, sobre com han d'imputar-se els costos de les activitats comercials i les aeroportuàries en els aeroports de la xarxa d'Aena. egún l'informe, l'actual model de comptabilitat utilitzat infravalora els costos de les activitats comercials, que es tracten com una activitat addicional sobre l'aeroportuària, la qual cosa provoca que "existeixin costos rellevants" que "no s'estan considerant de manera correcta". En concret, veu costos rellevants quant al sobredimensionamiento dels edificis terminals i a l'especial disseny de les àrees comercials de les terminals.


L'informe de la CNMC, que arriba iniciat el procés de consultes entre Aena i el sector a compte de les taxes aèries, assenyala la metodologia que utilitzarà en l'exercici de les seves competències de supervisió durant 2016 i propers exercicis, en un moment amb el tràfic aeri a l'alça, que podria rondar un augment del 4% per aquest any. Actualment, les taxes aeroportuàries estan congelades fins a l'any 2025, segons es recull en el nou marc regulatori, denominat Document de Regulació Aeroportuària (DAURA), creat per donar entrada al capital privat en Aena.

NOVA METODOLOGIA

El 17 de desembre la CNMC va engegar un procés de consulta pública dirigit a garantir la major precisió en la quantificació dels costos per determinar les modificacions tarifàries que ha d'aplicar Aena i la metodologia que s'ha d'utilitzar per supervisar el repartiment. De cara a 2016, primer any en el qual haurien d'aplicar-se aquests criteris, suposa una reducció del cost de les taxes aeroportuàries de 41,9 milions d'euros, d'acord a la implantació gradual del model de doble caixa ('dual till'), establert en la normativa.

Aquest procés, que ja havia estat anticipat en la resolució de la CNMC d'11 de setembre de 2014 per la qual es va aprovar la modificació tarifària d'Aena per 2015, implica que Aena detraerá un 60% dels ingressos comercials per al càlcul de l'actualització de les taxes aeroportuàries, reduint-se aquest percentatge en anys successius.

D'acord al model de 'duall till', que s'aplicarà de forma gradual fins a la seva implantació en 2018, s'afegiran les despeses d'explotació i de capital de les activitats relacionades amb preus privats de les àrees terminals i es deduiran els ingressos corresponents a les mateixes. En funció de l'any d'aplicació, serà del 80% per 2014, del 60% per 2015, del 40% per 2016, del 20% per 2017 i del 0% per 2018.

Els nous criteris determinen si s'ha realitzat una correcta separació i assignació dels costos associats a les activitats aeroportuàries (regulades) i les comercials, que estan vinculades a les àrees terminals dels aeroports d'Aena.

A més, serveixen per fixar les taxes aeroportuàries que han de pagar les companyies aèries, atès que aquestes solament poden tenir en compte els ingressos i costos associats a les activitats aeroportuàries.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


EL MÉS LLEGIT

ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH