dimarts, 27 de octubre de 2020

La justícia europea dictamina que els homosexuals poden ser exclosos de donar sang

|

Títol de la imatge

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) va considerar avui que els homosexuals poden ser exclosos permanentment de donar sang si ho justifica la situació sanitària al seu país.

L'alt tribunal europeu amb seu a Luxemburg va determinar que "per a això cal demostrar que aquestes persones estan exposades a un risc elevat de contreure malalties infeccioses greus, com el VIH". També correspondrà al país en qüestió demostrar que "no existeixen tècniques eficaces de detecció o mètodes menys coercitius per garantir un alt nivell de protecció de la salut dels receptors".


El TJUE ha donat així resposta a una qüestió plantejada per una cort administrativa d'Estrasburg (França) després que un metge rebutgés a un donant gal que havia tingut una relació sexual amb un altre home i aquesta persona plantegés la qüestió davant una cort local.


El Dret francès exclou permanentment de la donació de sang als homes que han tingut aquestes relacions sexuals.
Una directiva comunitària indica també que les persones la conducta sexual de les quals suposa un alt risc de contreure malalties infeccioses greus transmissibles per la sang queden excloses permanentment de la donació de sang, va recordar el Tribunal europeu. En la seva sentència d'avui el TJUE declara que la cort d'Estrasburg "haurà de determinar si a França un home que ha tingut relacions sexuals amb un altre home està exposat a un elevat risc de contreure malalties infeccioses greus transmissibles per la sang" i per a això haurà de tenir en compte la situació epidemiològica a França.


La cort europea va assenyalar també que segons dades europees entre 2003 i 2008 la pràctica totalitat de les contaminacions pel VIH es va deure a una relació sexual, i la meitat de les noves contaminacions afecten a homes que han tingut relacions sexuals amb altres homes.


També indica que "en aquest mateix període, aquests últims constituïen la població més afectada per la contaminació pel VIH, en un percentatge 200 vegades superior al de la població heterosexual francesa". Agrega també que "d'entre tots els països d'Europa i d'Àsia central, França és el quepresenta una major prevalença del VIH en el grup dels homes que han tingut relacions sexuals amb altres homes".

Referent a la normativa francesa, indica la cort que "pot comportar una discriminació per raó de l'orientació sexual en contra de les persones homosexuals de sexe masculí".


La cort europea subratlla que "només es poden introduir limitacions a l'exercici dels drets i llibertats reconeguts per la Carta dels Drets Fonamentals de la UE quan aquestes siguin necessàries i responguin efectivament a objectius d'interès general reconeguts per la UE o a la necessitat de protegir els drets i llibertats dels altres".


També assenyala que el TJUE "no resol el litigi nacional" i que és la justícia nacional qui ha de fer-ho conforme a la decisió de l'europeu, que "vincula igualment als altres tribunals nacionals que coneguin d'un problema similar".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH