Pedro Sánchez guanya per set dècimes el Debat sobre l'estat de la Nació

|

Pedro Sánchez, guanya ajustat el Debat sobre l'estat de la Nació

L'enquesta del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) relativa al Debat sobre l'estat de la Nació d'aquesta setmana concedeix una ajustada victòria al socialista Pedro Sánchez, amb un respatller del 21,7% enfront del 21% del president Mariano Rajoy, encara que un 37,2% opina que no va haver-hi vencedor.

L'enquesta del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) relativa a l'Debat sobre l'estat de la Nació d'aquesta setmana concedeix una ajustada victòria al socialista Pedro Sánchez, amb un suport del 21,7% enfront del 21% del president Mariano Rajoy, encara que un 37,2% opina que no hi va haver vencedor.

L'enquesta es basa en 1.678 entrevistes telefòniques (un mètode que el CIS només s'utilitza per aquests sondejos urgents) realitzades els passats dimecres i dijous. El marge d'error, que normalment no arriba als dos punts, en aquesta enquesta és del 2,4%.

En concret, el 21,7% dels enquestats que van seguir el debat considera que el guanyador va ser el secretari general del PSOE, mentre que un 21% dóna com a vencedor al president del Govern.

Són només set dècimes de diferència, però suposa donar la volta a la situació dels dos anys anteriors, quan Rajoy va treure 27 punts i 14 punts respectivament en 2013 i 2014 a l'oponent del PSOE, llavors Alfredo Pérez Rubacaba.

De fet, Sánchez, triplica les dades que va obtenir Rubalcaba en la seva estrena en una cita d'aquest tipus i supera el registre amb què es va acomiadar l'exvicepresident de José Luis Rodríguez Zapatero, que va recollir un 7,7% el 2013 i un 14, 2% el 2014. Per contra, Rajoy perd vuit punts respecte a l'any passat, quan va ser considerat guanyador amb un 28,9%, i gairebé 15 punts respecte al 2013, any en què el CIS li va donar la victòria amb un 34,6 %.

Això sí, com en anys anteriors l'opció majoritària és que no hi va haver guanyador, amb un suport del 37,2% dels enquestats. Es tracta d'un percentatge similar a 2014 (36,2%) i 2013 (39,1%).

UN TERÇ ASSEGURA ESTAR D'ACORD AMB GARZÓN

Ara bé, en preguntar als enquestats pel grau d'acord amb el que han escoltat els diferents líders polítics, emergeix la figura del candidat d'Esquerra Unida a la Presidència del Govern, amb qui asseguren coincidir el 39,3% dels enquestats, enfront del 29,9% que registra la portaveu d'UPyD, Rosa Díez, o el 29,5% del secretari general del PSOE, Pedro Sánchez. El president Rajoy es queda en el 22,7%.

A més, el 29,6% assegura que li va semblar bastant o molt bé el que va dir el jove líder d'EU, que supera Pedro Sánchez (29,3% 9 ia Rosa Díez (25,9%). Rajoy també aquí es queda darrere amb el 23,8%.

No obstant això, només un 3,2% dóna la victòria en el debat a Alberto Garzón, molt lluny dels dos majoritaris. Això sí, millor que el 2,8% que va registrar Cayo Lara el 2013 i 2014.

RAJOY NO DESTACA PER RES POSITIU

Segons el parer de la majoria dels enquestats, Pedro Sánchez va demostrar conèixer els problemes del país (així ho pensa el 68% dels enquestats), sensibilitat cap als problemes dels espanyols (67,7%), capacitat de comunicar-se amb els ciutadans ( 64,3%), moderació (54,2%) i realisme (50,7%).

Per contra, Rajoy no presenta saldo positiu en cap de les virtuts per les quals pregunta el CIS ja que la majoria creu que no va tenir capacitat i comunicar-se amb els ciutadans (76,2%), ni realisme (75,5%), ni sensibilitat cap als problemes dels espanyols (així ho diu el 74,6%).

Fins i tot més del 40% dels votants del PP el 2011 creu que el president del Govern no va mostrar sensibilitat cap als problemes dels espanyols, ni va ser realista, ni demostrar capacitat per encaixar les crítiques. És més, un 58% dels electors del PP admeten que Rajoy no té capacitat per comunicar-se amb els ciutadans.

EL 25% NO TENIA NI IDEA DEL DEBAT

L'enquesta assenyala també que tres de cada quatre espanyols tenien notícia que aquesta setmana es celebrava el Debat sobre l'estat de la Nació, i d'ells només el 43,6% asseguren haver seguit amb bastant o molt interès.

Pel 89,3% per cent, en aquesta vint cinquena edició del Debat sobre l'estat de la Nació han predominat les crítiques, retrets i acusacions, i un 56,7% creu que ha estat bastant o molt conflictiu. Per temes, els enquestats creuen que s'ha parlat sobretot d'economia (22,3%), atur (14,3%) i corrupció (12,2%).

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH