Les persones físiques quedaran exemptes del pagament de taxes judicials

|

Les persones físiques quedaran exemptes del pagament de taxes judicials

El Consell de Ministres ha aprovat aquest divendres un Reial decret-Llei per a la modificació de les taxes judicials pel qual les persones físiques quedaran exemptes del pagament de les mateixes en tots els ordres i instàncies judicials per així facilitar l'accés dels ciutadans a la Justícia.

La supressió de taxes s'inclou en el Decret de Mesures urgents per a la reducció de la càrrega financera i d'ordre social. En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, el ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha explicat que des de la creació de les taxes en 2002 pel PP, aquestes s'han anat ajustant i, en al·lusió a la reforma d'aquest divendres, ha dit que es tracta d'una "millora".

Aquesta mesura, que ja va ser anunciada pel president del Govern, Mariano Rajoy, durant el Debat sobre l'estat de la Nació, és una proposta del ministre de Justícia, Rafael Catalá, i persegueix l'objectiu que "cap ciutadà deixi d'acudir a la Justícia per motius econòmics" i que la Justícia "estigui a l'abast de tots, garantint la tutela judicial efectiva".

Això sí, es mantenen les taxes per a persones jurídiques, és a dir, per a empreses. Preguntat en concret sobre les petites i mitges empreses, el ministre ha recordat que ja estan exemptes de pagar-les fins als 2.000 euros.

PROPOSTA DE CATALÁ

En succeir a Gallardón al capdavant del Ministeri de Justícia el passat mes de setembre, el nou ministre, Rafael Catalá, va anunciar que les taxes tornarien a revisar-se i ja té gairebé ultimada la proposta que va pensa elevar en breu al Consell de Ministres. Això sí, ha de rebre el vistiplau també del Ministeri d'Hisenda ja que podria suposar minvament d'ingressos per a les arques públiques.

Rafael Catalá ha preparat aquesta modificació que beneficia a les persones físiques afectades per aquesta taxa i que s'apropa a les reivindicacions que van plantejar sectors professionals arran de la proposta impulsada per l'exministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón.

La Llei de Taxes en l'Administració de Justícia es va aprovar al novembre de 2012 i amb prou feines tres mesos després i després d'un informe crític de l'Oficina del Defensor del Poble, es va sotmetre una primera modificació per rebaixar certes quanties i exonerar directament del pagament de les mateixes determinats tràmits com a separacions i divorcis de mutu acord.

OPOSICIÓ A LA REFORMA

No obstant això, diversos sectors professionals, amb el Consell General de l'Advocacia al capdavant, van expressar la seva oposició a la reforma perquè no modificava la quantia fixa de les taxes (fins a 1.200 euros), ni l'aplicació de la quantia variable en relació a la capacitat econòmica real dels ciutadans, que han d'abonar fins a 2.800 euros per un recurs d'apel·lació civil o fins a 3.200 euros per una cassació davant el Tribunal Suprem, a més de mantenir la inclusió de les persones físiques en aquest tribut.

En succeir a Gallardón al capdavant del Ministeri de Justícia el passat mes de setembre, el nou ministre, Rafael Catalá, va anunciar que les taxes tornarien a revisar-se.

La seva proposta, que aquest divendres ha elevat al Consell de Ministres, és coherent amb la posició que Catalá va mantenir en 2003 quan era secretari d'Estat de Justícia (amb José Michavila com a ministre) en defensar les taxes judicials però no per a les persones físiques, sinó únicament per a les jurídiques (societats i empreses).

D'altra banda, sobre si desconeix la destinació dels més de 500 milions d'euros recaptats a través del cobrament de les noves taxes judicials imposades per l'extitular de la cartera, Catalá ha negat que estiguin "desapareguts".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH