Vilà planteja dotar la Sindicatura de Barcelona d'un nou reglament

|

Sindica de Greuges de Barcelona, Maria Assumpció Vilà9

La Sindicatura de Greuges de Barcelona ha complert 10 anys i, recentment, ha estat inclosa en la Carta Municipal, és a dir que la institució ha quedat reconeguda a rang de Llei amb la funció de defensar a la ciutadania davant l'Administració municipal. Segons la síndica Maria Assumpció Vilà ha arribat el moment de potenciar la institució per fer-la més eficaç i considera que para això és necessari modificar l'actual Reglament i dotar l'oficina de més capacitat investigadora i recursos, amb un pressupost propi.

Encara que s'ha avançat bastant des de la creació de la institució, Vilà creu que la Sindicatura de Barcelona encara no ha pogut aconseguir l'eficàcia total desitjable en el compliment de la funció que té encomanada i que no és una altra que la defensa de la ciutadania. Segons Vilà, la institució no és un mer observatori per informar al Consell Plenari, sinó que l'oficina ha de poder dur a terme intervencions de suport legal personal i efectiu amb l'objectiu d'aconseguir restablir el dret en el qual ciutadà ha estat agraviat.


Perquè ningú quedi desprotegit, la síndica proposa elaborar un nou Reglament orgànic que permeti el desplegament de l'article 143 de la Carta Municipal (el que fa referència a la Sindicatura) i que contingui el règim jurídic aplicable a l'organització i al funcionament de la institució. El nou Reglament s'hauria d'elaborar a partir de la proposta d'una comissió designada pel Consell Plenari amb participació de la Sindicatura.


Les bases que proposa la síndica per elaborar el nou Reglament són les següents:


1- És un dret de la ciutadania barcelonina la defensa per part de la Sindicatura de tot possible greuge que afecti als drets humans.


2- La institució ha de disposar d'un pressupost propi, aprovat pel Consell Plenari, que permeti disposar dels mitjans materials i funcionals suficients perquè la seva acció sigui diligent i independent i pugui arribar a tota la ciutadania amb eficàcia.


3- L'oficina tècnica de la Sindicatura incorpora dues seccions especials: una secció d'atenció directa i personalitzada destinada als nens i adolescents i una secció d'investigació de denúncies per males praxis administratives.


4- La Sindicatura té plena capacitat investigadora i supervisora i actua sempre amb independència del Govern i de l'Administració municipal. La institució ha de disposar de llibertat d'accés als serveis i equipaments, arxius i aplicatius informàtics, sense perjudici del deure confidencialitat quan correspongui, i podrà demanar la compareixença del personal de l'Ajuntament perquè informi dels assumptes que siguin objecte d'investigació.


5- La funció defensora comprèn la potestat d'assessorament en les al·legacions de tot interessat en un procediment administratiu i el recolzo en els recursos d'alçada, de reposició i, si és el cas, el recurs extraordinari de revisió. En aquests casos, així com quan s'emeti una recomanació d'ofici, el regidor competent haurà d'emetre un pronunciament exprés.


6- La Sindicatura de Greuges de Barcelona disposa de protocols d'intervenció conjunta amb el síndic de greuges de Catalunya, el defensor del poble d'Espanya i altres síndics locals, així com la cooperació amb altres institucions públiques i privades en activitats d'interès general vinculades al contingut de la Carta de Salvaguarda dels Drets Humans a la Ciutat.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH