Un CGPJ molt fracturat suspèn per tres anys al jutge Vidal, que perd la seva plaça

|

Un CGPJ molt fracturat suspèn per tres anys al jutge Vidal, que perd la seva plaça

El Ple del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha acordat aquest dijous, després de més de vuit hores de discussió, imposar una sanció de tres anys de suspensió -la màxima possible- al magistrat de l'Audiència Provincial de Barcelona, Santiago Vidal, per una falta disciplinària molt greu, concretament per vulnerar el deure bàsic de fidelitat a la Constitució i a l'ordenament jurídic en participar en l'elaboració d'una Carta Magna catalana.

La decisió ha suposat una evident fractura en l'òrgan de govern dels jutges, ja que ha estat adoptada per dotze vots enfront de nou, els de la majoria conservadora i el president Carlos Lesmes enfront de l'oposició dels vocals del denominat "bloc progressista", que han anunciat vot particular, i als quals s'ha sumat el vocal designat a proposta del PNB, Enrique Lucas.

Malgrat que fins a aquest dimecres es donava gairebé per gairebé segur que una majoria recolzaria la proposta d'expulsió defensades per la fiscalia i pel promotor de l'Acció Disciplinària, Antonio Jesús Fonseca-Herrero, finalment la falta d'un consens ampli que recolzés aquesta mesura tan contundent ha derivat en la imposició d'un càstig disciplinari alguna cosa menor.

Fins a poc abans de votar-se els tres anys de la sanció, el ponent de la proposta que es discutia en el Ple del Consell en relació amb aquest expedient, Rafael Fernández Valverde, havia suggerit reemplaçar la sanció d'expulsió de la Carrera per la de suspensió per dos anys del magistrat.

Aquest canvi en el pla inicial era conseqüència de la retirada, per assentiment de tot el Ple, d'una de les acusacions que el Promotor de l'Acció Disciplinària d'aquest òrgan va realitzar contra Vidal, la de realitzar activitats incompatibles amb el càrrec de jutge -contemplada en l'article 417.3 de la Llei Orgànica del Poder Judicial (LOPJ)-.

El Ple havia optat, també per dotze vots enfront de nou, per mantenir la segona de les faltes molt greus de disciplina atribuïdes a Vidal, la regulada 417.14 de la Llei Orgànica del Poder Judicial, per ignorància inexcusable en el compliment dels deures judicials.

DIVISIÓ EN TOTES LES VOTACIONS

El Consell es va passar tot el dia votant diferents propostes en relació amb aquest expedient, i totes elles han evidenciat la forta divisió existent en aquest òrgan en relació al cas Vidal.

En primer lloc els vocals van discutir sobre una qüestió de procediment, per validar si la proposta del promotor va haver d'anar com ho va fer directament al Ple o si havia d'haver passat prèviament pel filtre de Comissió Disciplinària, guanyant els primers per la mateixa proporció de vots (12-9). Els vocals que van votar en contra han anunciat també un vot particular referent a aquest assumpte.

Seguidament, els vocals han discutit sobre la possible prescripció de l'expedient, i el resultat de la votació sobre aquest assumpte ha estat de 13 enfront de 8, segons han informat fonts del Consell. Quant a la indefensió al·legada per Vidal, ha estat també rebutjada per 14 vots enfront de 7.

Després de dirimir aquestes qüestions, i després d'un recés per menjar, els membres del CGPJ van començar a abordar el fons de la qüestió. El relat de fets realitzat pel promotor, que ha estat defensat pel vocal Rafael Fernández-Valverde, va obtenir el suport de dotze dels vocals enfront de nou.

Han votado a favor d'imposar la sanció, a més de Lemes, els vocals Juan Manuel Fernánez, Gerardo Martínez Tristán, Ángeles Carmona, Nuria Díaz, Rafael Ferández Valverde, Fernando Grande-Marlaska, Vicente Guilarte, Carmen Llombart, José María Macías, Juan Martínez Moya i Wenceslao Olea.

En contra s'han posicionat Mar Cabreras, Álvaro Cuesta, Roser Bach, Victoria Cinto, Enrique Lucas, Clara Martínez de Careaga, Rafael Mosso, Concepción Sáez i Pilar Sepúlveda.

La proposta del promotor justificava l'expulsió de Vidal per considerar provat que "ha participat activament, i al marge de qualsevol cobertura, en un grup de treball de composició heterogènia tenia per objecte elaborar i redactar una 'Constitució catalana'" i que a més va admetre de forma pública que la seva intenció era posar-la a disposició o que servís de model per els qui promoguessin la celebració d'una consulta sobre la independència de Catalunya.

A això s'afegia, segons el promotor, que el magistrat havia efectuat "de forma reiterada declaracions públiques en defensa de la independència de Catalunya i, així mateix, ha recolzat i participat activa i públicament en iniciatives polítiques que adoptaven institucions públiques catalanes i entitats privades sobre un procés per i per a la independència de Catalunya".

VIDAL RECORRERÀ PERQUÈ VEU MOTIUS "IDEOLÒGICS I POLÍTICS"

El jutge de l'Audiència de Barcelona, Santiago Vidal, ha interpretat aquest dijous la seva suspensió de tres anys per participar en l'esborrany d'una Constitució catalana com una decisió adoptada per motius "estrictament ideològics i polítics en comptes de criteris estrictament jurídics", i la recorrerà al Tribunal Suprem (TS).

"El que s'ha fet avui no té res a veure amb el Dret. Això és el que més em dol", ha declarat als periodistes en els passadissos del Palau de Justícia de Barcelona, des d'on ha esperat la decisió del CGPJ, i on ha considerat que té la sensació que el CGPJ li ha posat un segell de depurat per desafecto al règim.

Ha dit que seguirà expressant la seva lliure opinió i treballant "per un nou país" i que recorrerà al Suprem per suspendre la decisió presa aquest dijous pel Consell General del Poder Judicial (CGPJ).

"Jo no em penedeixo absolutament de res perquè tinc la convicció errònia o encertada que en tot moment he actuat conformement a la meva consciència, que això és el més important, i en compliment a un dret, que és el de la creació intel·lectual jurídica", ha considerat, i ha assegurat que aquest serà el primer argument davant el TS.

Vidal ha assegurat que en les properes setmanes comunicarà en què es concretarà la seva labor relacionada amb el procés sobiranista durant el període que duri la sanció i, mentrestant, prepararà el recurs contenciós administratiu per demanar en el TS la "suspensió cautelar" de la mateixa perquè, d'esperar a la resolució definitiva, el dany seria irreparable, doncs podria trigar més d'aquests tres anys.

Durant el temps en què estigui fora de la judicatura, seguirà treballant "en la construcció jurídica del nou Estat" però sense concretar de moment de quina manera.

En tot cas, ha assegurat que de cara a aquesta labor el requisit que ha posat és figurar de forma independent -sense la sigla de cap partit polític-, i consensuada entre les forces sobiranistes, CiU, ERC, ICV-EUiA i CUP.

"INFIDELITAT A LA CONSTITUCIÓ"

En concret, la falta que consideren molt greu i per la qual li sancionen amb tres anys de suspensió de sou i treball establerta pel capítol 417.14 de la Llei Orgànica del Poder Judicial i consisteix en la" infidelitat a la Constitució Espanyola", ha explicat Vidal.

"Amb independència del que passi aquests tres anys, tornaré a la carrera judicial i l'exerciré fins que em jubili", ha assegurat Vidal, que diu que li queden sis anys per seguir exercint com a jutge.

El jutge ha recordat que cabia, com havia sol·licitat tant la Fiscalia General de l'Estat com el Promotor de l'Acció Disciplinària, Antonio Fonseca-Herrero, la seva expulsió de la carrera judicial, però al final no ha estat així: "Seguiré sent jutge, i com a màxim en tres anys em podré reincorporar", encara que espera que no sigui necessari que passi aquest temps en posar el recurs.

Vidal ha dit que el president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Miguel Ángel Gimeno, li ha comunicat que la suspensió no s'executarà fins al dimarts o el dimecres de la setmana vinent perquè és necessària que arribi "la signatura original en paper".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH