El consum de cànnabis pot triplicar el risc de sofrir malalties mentals

|

El consum de cànnabis pot triplicar el risc de sofrir malalties mentals

El consum de cànnabis pot triplicar el risc de sofrir malalties mentals en els individus vulnerables al consum d'aquesta substància, segons ha mostrat un estudi publicat en la revista 'Lancet Psychiatry Journal', que, a més, avisa que la marihuana pot augmentar el risc de sofrir un episodi psicótico en persones vulnerables a aquest consum.

Unes dades que, segons ha avisat el president de la Societat Espanyola de Patologia Dual (SEPD) i psiquiatra de l'Hospital Gregorio Marañón de Madrid, Nestor Szerman, haurien de "preocupar" als espanyols, tenint en compte que a Espanya hi ha una "gran prevalença" de consum i que, fins i tot, estan proliferant clubs cannábicos que difonen la idea que el cànnabis és "innocu" i té "efectes beneficiosos".

En aquest sentit, la nova investigació destaca, després d'analitzar durant sis anys a 760 londinencs, que el consum de les variants "més freqüents" del cànnabis pot provocar en el 24 per cent dels casos l'aparició de "serioses" malalties mentals. A més, en persones que la ingereixin diàriament es multiplica per cinc les possibilitats de patir alguna d'aquestes patologies.

Ara bé, l'expert ha matisat que el consum de cànnabis no és una condició ni necessària ni suficient per desenvolupar psicosi. "Existeixen individus amb una elevada vulnerabilitat per a la psicosi, encara que aquesta podria no desenvolupar-se, tret que existeixin factors precipitants i desencadenants com per exemple substàncies amb alta capacitat psicomimética com és el THC, component psicoactivo important del cànnabis. Variants potents del cànnabis, aconseguides en ocasions per manipulacions genètiques del seu cultiu, produeixen un risc enormement alt per a aquests subjectes vulnerables", ha recalcat Szerman.

Així mateix, un recent estudi genètic indica que en certa mesura, l'associació entre el cànnabis i la psicosi es deu a una etiologia genètica compartida a través de variants comunes. "Aquesta investigació suggereix que els individus amb una major predisposició genètica a la psicosi són més propensos a consumir cànnabis i utilitzar-ho en majors quantitats", ha postil·lat aquest expert.

MARIHUANA I PSICOSI

En concret, l'aparició de quadres psicóticos constitueix un dels principals efectes associats a la marihuana, però el seu consum també pot empitjorar el curs de la malaltia en els pacients amb esquizofrènia i pot produir una reacció psicótica en alguns usuaris.

De fet, els experts consideren que els consumidors de marihuana poden experimentar una psicosi aguda que produeix al·lucinacions, deliri i una pèrdua del sentit de la identitat personal.

"Els consumidors de cànnabis poden experimentar psicosis agudes amb estats d'ansietat, pànic, al·lucinacions, pensaments paranoides. Els pacients que realitzen una ingesta crònica de marihuana, especialment els més vulnerables, poden precipitar o agreujar un trastorn psicótico crònic que produeix dificultats cognitives", ha aclarit el president de la SEPD. Prova d'això, contínua, és que entre el 30 per cent i el 40 per cent dels episodis psicóticos atesos als hospitals són de pacients consumidors de cànnabis.

EL 28,6% DE LA POBLACIÓ HA CONSUMIT CÀNNABIS ALGUNA VEGADA

Espanya està entre els països de major consum d'aquesta substància, ja que aproximadament el 28,6 per cent de la població, uns 8,6 milions de persones, reconeixen haver consumit cànnabis alguna vegada.

De la mateixa forma, la prevalença del consum de cànnabis per part d'adolescents i adults joves a Espanya es troba entre les més altes d'Europa.

De fet, al voltant del 20 per cent dels joves d'entre 15 i 34 anys són consumidors habituals d'aquesta substància, dada que situa a Espanya al quart país europeu quant a consum de marihuana entre els joves, per darrere de República Txeca, Dinamarca i França. Les últimes dades assenyalen que un de cada quatre joves menors de 15 anys ha consumit aquesta substància en l'últim any.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH