El Consell de Garanties jutja que a les estructures d'Estat no les empara l'Estatut

|

El Consell de Garanties jutja que a les estructures d'Estat no les empara l'Estatut

El Consell de Garanties Estatutàries ha dictaminat aquest dijous que les estructures d'Estat que CiU i ERC van pactar incorporar via esmenes a la llei d'acompanyament dels Pressupostos "no troben empar" en l'Estatut.

L'òrgan consultiu de la Generalitat s'ha pronunciat a instàncies del PP català, que va demanar dictamen sobre la Llei de Mesures Fiscals i Financeres perquè considerava que aquestes estructures vulneraven la Constitució i la norma catalana.

Les estructures d'Estat impugnades són el pla director de la hisenda catalana; inventariar els béns públics catalans davant d'una "eventual divisió d'actius i passius" amb l'Estat; preparar l'autoritat catalana de la competència i un organisme que vetlli per la seguretat nuclear.

Sobre la hisenda catalana, l'esmena presentada per ERC demanava al Govern que en tres mesos enviés al Parlament una llei tributària per regular "els procediments de gestió, liquidació, inspecció i recaptació dels tributs suportats a Catalunya".

El Consell falla que la regulació dels tributs autonòmics s'ha de fer en el marc establert per l'Estat, per la qual cosa sentència que l'esmena és una "extralimitació" en la cessió dels tributs que envaeix competències i la converteix en inconstitucional.

Una altra esmena d'ERC impugnada pel Consell demanava un projecte de llei que recollís mecanismes per a, en cas d'independència, "inventariar, dividir i reassignar" els actius i passius de les administracions públiques amb presència actual a Catalunya.

El Consell també considera aquest punt inconstitucional i sense empara estatutari, ja que parteix d'un suposat -la secessió entre Estats-i d'una finalitat -la distribució de benestar "no previstes constitucionalment".

En aquest cas es salva una part de l'esmena, que és la d'elaborar un catàleg d'infraestructures estratègiques a Catalunya.

COMPETÈNCIA I SEGURETAT NUCLEAR

ERC també va plantejar una esmena que buscava crear una autoritat catalana de la competència perquè la Generalitat assumís les funcions reguladores en els àmbits de l'energia, telecomunicacions i el transport ferroviari.

L'òrgan consultiu sentència que aquests àmbits que aspira a regular la Generalitat "no estan a disposició del legislador català", sinó que estan en mans de l'Estat les facultats executives per combatre les pràctiques que puguin alterar la lliure competència.

El Consell també ha tombat una esmena d'ERC que encomanava al Govern una llei de seguretat nuclear que plantegés una normativa bàsica per a les instal·lacions nuclears que vulguin operar en territori català i creés un ens supervisor.

En aquest cas es torna a apel·lar al fet que la Generalitat ha de "respectar les competències normatives de l'Estat", que pel que fa a seguretat nuclear, inclouen la regulació de la planificació, prevenció i l'actuació respecte a les situacions d'emergència greu i abast supraterritorial.

UN PONENT D'ERC

Es dóna la circumstància que el ponent del dictamen, Joan Ridao, és un membre del Consell proposat per ERC, que en el passat va ser diputat republicà al Parlament, al Congrés, i secretari general de la formació.

El dictamen salva una de les esmenes d'ERC, la qual proposa la creació de l'Agència Catalana de la Seguretat Social, perquè considera que, tal com està redactada, no es desprèn d'ella que la Generalitat assumirà les competències en aquesta matèria que són pròpies de l'Estat.

El Consell de Garanties Estatutàries sí que ha avalat l'adequació a l'Estatut ia la Constitució de la creació d'una taxa sobre l'expedició d'autoritzacions per a la caça en viu d'ocells cantaires, ja que esgrimeix que la Generalitat té competències en medi ambient i en les mesures per a la protecció d'espècies.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH