El jutge desestima la denúncia de Nisman contra Cristina Fernández

|

El jutge desestima la denúncia de Nisman contra Cristina Fernández

El jutge federal argentí, Daniel Rafecas, ha desestimat la denúncia presentada pel difunt fiscal Alberto Nisman contra la presidenta, Cristina Fernández, i altres alts càrrecs pel presumpte encobriment dels responsables de l'atemptat contra l'AMIA en 1994. 

El fiscal Nisman havia acusat, quatre dies abans de la seva dubtosa mort -el 14 de gener-, a la presidenta argentina i altres alts càrrecs com el canceller Hector Timerman d'encobrir als acusats iranians per l'atemptat de l'AMIA.

La denúncia, al principi, tal com informa Clarín, va ser presentada davant el jutjat d'Ariel Escato. I després que la jutgessa Servini de Cubria obrís la fira judicial, la denúncia va caure el jutjat de Rafecas. Altes fonts judicials van indicar al diari argentí la decisió del jutge que ja estaria signada però es desconeixen els seus arguments judicials de la denúncia que més va commoure al país en l'últim temps. De fet, el fiscal Pollicita va imputar a la mandatària per aquesta denúncia.

SÍNTESI DE LA RESOLUCIÓ DE RAFECAS

El jutge Rafecas ha desestimat la denúncia presentada el 14 de gener pel fiscal Nisman perquè va entendre que no existien les mínimes condicions per iniciar una investigació penal a partir del presentat pel Fiscal.

El magistrat va sostenir, segons informacions de Clarín, que analitzada tota l'evidència, "ha quedat clar, que cap de les dues hipòtesis de delicte sostinguda pel Fiscal Pollicita en el seu requeriment, se sostenen mínimament, la primera ("Comissió de la Veritat"), perquè el presumpte delicte mai es va cometre; i la segona (baixa de les "notificacions vermelles"), perquè l'evidència reunida, lluny de sostenir mínimament la versió fiscal, la desmenteix d'una manera rotunda i lapidario, portant també a la mateixa conclusió de la inexistència d'un delicte".

A més, sosté que, l'anàlisi dels acompanyats al moment de la presentació de la denúncia "inhibeixen l'inici d'un procés penal puix que no només deixen orfe de qualsevol sustento típic al fet descripto com una suposada maniobra de "encobriment" i/o "entorpiment de la investigació" de l'atemptat a l'AMIA destinat a dotar d'impunitat als acusats de nacionalitat iraniana, sinó que per contra, tals evidències es contraposen de manera categòrica al suposat "pla criminal" denunciat".

"D'aquesta manera, totes les suposades gestions, tratativas i negociacions que la denúncia li adjudica a diferents persones que no integren organismes públics -reflectides en les escoltes telefòniques aportades-, queden ?en el millor dels casos- circumscrites a l'avantsala del començament d'execució que requereix ?com es va avançar- el Dret Penal per a la seva intervenció en el marc de les hipòtesis delictives sostingudes", continua.

RESPECTE DE LA FUTURA CONFORMACIÓ DE LA "COMISSIÓ DE LA VERITAT"

El Magistrat va sostenir que "aquell Acord, que s'havia signat a finalitats de gener de 2013, va tenir una expectativa de gestació (amb destinació a la seva futura entrada en vigor) d'unes poques setmanes, ja que Iran, segons el propi denunciant, va abandonar tot interès en l'assumpte després del comunicat oficial d'Interpol un mes i mig després, el 15 de març de 2013. I efectivament, transcorreguts gairebé dos anys, des d'aquell llavors no va haver-hi avanç algun".

"Per dir-ho en termes plans. La criatura concebuda en el marc del Memoràndum, això és, la "Comissió de la Veritat", mai va poder néixer. Des d'aquell llavors van transcórrer ja dos anys. I després, va ser sepultada, sis mesos enrere, a partir d'haver estat declarada inconstitucional", explicava.

"Amb aquest panorama, assajar així i tot una hipòtesi de delicte d'encobriment, realment, manca de tot sentit. Tant des del punt dels fets, com especialment, des del Dret", sentència.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH