El PIB va créixer un 1,4% en 2014 després d'avançar un 0,7% en l'últim trimestre gràcies al consum i inversió

|

Bitllets d'euros

L'economia espanyola va avançar un 1,4% en el conjunt de 2014, el seu primer repunt després de sis anys sense creixements significatius, després que en l'últim trimestre de l'exercici pugés un 0,7%, dues desenes més del que ho va fer en el trimestre anterior, gràcies al consum i la inversió, segons la Comptabilitat Nacional Trimestral publicada aquest dijous per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

La taxa interanual, per la seva banda, es va situar en el 2% en el quart trimestre de 2014, quatre desenes més que en el trimestre anterior, accelerant la trajectòria de recuperació que va iniciar en la segona meitat de 2013. El creixement de l'1,4% confirmat aquest dijous per Estadística per al conjunt de 2014 coincideix amb el previst pel Banc d'Espanya i amb l'esperat pel Govern, malgrat que la seva previsió oficial era créixer un 1,3%.

L'economia espanyola va tornar així a terreny positiu en 2014 després de contreure's un 1,2%en 2013, un 2,1% en 2012 i un 0,6% en 2011. En 2010 el PIB amb prou feines va registrar un creixement del 0,0138%, mentre que en 2009 va retrocedir un 3,6%, segons la nova sèrie de la Comptabilitat Nacional en base 2010.

Amb el repunt trimestral del PIB d'octubre-desembre de 2014 s'encadenen ja sis trimestres d'avanços, mentre que la taxa interanual (2% en el quart trimestre) acumula cinc trimestres en positiu.

L'INE ha explicat que l'acceleració en la variació interanual del PIB és conseqüència d'una major aportació de la demanda nacional (2,7 punts enfront de 2,6 punts en el trimestre anterior) i d'una menor aportació negativa de la demanda externa (-0,7 punts enfront de -1).

EL CONSUM I LA INVERSIÓ ACCELEREN EL SEU CREIXEMENT TRIMESTRAL.

El consum de les llars va mostrar en el quart trimestre de l'any passat un creixement trimestral del 0,9%, superior en una desena al del trimestre anterior (0,8%) i ja suma set trimestres consecutius en positiu. La despesa de les institucions sense finalitats de lucre al servei de les llars es va accelerar fins a l'1,1%, mentre que les administracions públiques van reduir la seva despesa en consum un 1%, enfront del -0,1% del trimestre anterior.

La inversió, pel seu costat, es va incrementar un 1,4% respecte al trimestre anterior, tres desenes més, amb un avanç de l'1,4% en la inversió en construcció, nou desenes més, i un creixement de l'1,9% en la de béns d'equip, moderant en tres desenes la dada del tercer trimestre.

En el quart trimestre de 2014, les exportacions es van estancar, enfront del creixement del 3,9% experimentat en el trimestre anterior, mentre que les importacions van retrocedir un 0,6%, en contrast amb el repunt del 5% que van experimentar en el trimestre anterior.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH