A l'últim segle l'esperança de vida a Espanya ha augmentat 40 anys

|

A l'últim segle l'esperança de vida a Espanya ha augmentat 40 anys

En un segle, l'esperança de vida al naixement a Espanya ha crescut 42,6 anys entre les dones i 38,8 entre els homes, hagut de, principalment, a un canvi en l'estructura de la mortalitat, segons ha mostrat un estudi realitzat per la Universitat Internacional de La Rioja, després d'analitzar les causes socials, demogràfiques i epidemiològiques que han doblegat el nombre d'anys viscuts a Espanya des de 1910 i 2009.

"A principis del segle XX, el major impacte de la mortalitat estava en les edats infantils, principalment en els menors d'un any. Una vegada es va controlar aquesta mortalitat, l'esperança de vida va augmentar molt", ha explicat l'autor principal de la investigació, Juan Manuel García González, el treball de la qual ha estat publicat en la 'Revista Espanyola d'Investigació Sociològica' i recollit per la plataforma Sinc.

A més, prossegueix, a causa de la "dràstica" reducció en la mortalitat infantil, en l'última etapa, els majors de 65 anys han estat el "principal sostingues" de l'augment de l'esperança de vida recent en la major part dels països.

En concret, el treball diferencia sis etapes, cadascuna amb unes característiques particulars, i se centra principalment en el període més recent, des de 1980 fins a 2009, amb dades obtingudes de l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Segons aquest sociòleg, el "gran motor" del canvi durant aquesta etapa ha estat la disminució de les malalties circulatòries, sobretot les cerebrovasculares, que han descendit de manera "regular" en tots dos sexes a totes les edats i durant l'últim període, encara que, segons ha postil·lat, altres malalties del cor no van disminuir la seva mortalitat fins als anys 90.

"Aquesta 'revolució cardiovascular' es deu al fet que en els últims temps ha millorat el control i seguiment de la hipertensió arterial, comencen a reflectir-se les dades d'un menor alcoholisme i tabaquisme masculí, hi ha una major consciència de prevenció en salut i s'ha millorat l'atenció mèdica", ha emfatitzat.

CÀNCER I MALALTIES MENTALS

D'altra banda, des dels anys 80 la incidència del càncer s'ha incrementat a causa del consum d'alcohol o tabac i els canvis en la dieta poden influir en el risc de patir-ho. De fet, segons ha recordat l'expert, el tabac està darrere del 47 per cent dels casos de càncer en homes i del 14 per cent en dones, i es preveu una epidèmia de càncer de pulmó en dones quan les generacions nascudes a partir de 1960 arribin als 65 anys, donat l'augment del tabaquisme entre les dones.

No obstant això, assenyala, el càncer de mama i el de pròstata, no obstant això, s'han reduït en el grup de 65-79 anys, per la qual cosa ha destacat la necessitat d'augmentar les mesures preventives, especialment, per disminuir l'obesitat, el consum d'alcohol i la diabetis.

Per la seva banda, les malalties mentals es multipliquen a edats avançades. "Des de la dècada dels anys 90 s'han estabilitzat, encara que han seguit augmentant els casos d'Alzheimer. Això pot ser "a causa d'una millora en el diagnòstic", ha advertit.

Així mateix, l'impacte de les dolències respiratòries ha descendit des d'en l'últim període, però la seva importància segueix sent alta en edats avançades, "on la grip i la pneumònia tenen alta incidència".

Entre les causes externes, l'autor ha explicat que s'ha produït un repunt "inesperat" en les edats avançades, probablement a causa de l'augment de caigudes accidentals, mentre que les morts per malalties infeccioses presenten una taxa relativament baixa que augmenta amb l'edat i és major entre els homes.

"A la base d'aquesta millora estan les condicions socials que els majors han experimentat: salut, atenció mèdica, polítiques assistencials i qualitat de vida. Les generacions que aconsegueixen ara les edats avançades han experimentat infàncies en situacions socials difícils amb grip, guerres, condicions insalubres i d'alimentació de principis del segle XX", ha assenyalat l'investigador.

ELS EFECTES DE LA CRISI

Finalment, i respecte als efectes que pot tenir la crisi en la salut de la població, l'expert ha assegurat que els efectes a curt termini de la crisi no són perceptibles en les xifres de mortalitat i de durada de la vida, però sí en la salut.

"Les mesures d'austeritat estatals i regionals no han portat a una millora de l'eficiència o a una racionalització de la despesa, sinó a una disminució dels serveis. A més, hi ha hagut un augment de trastorns mentals, com l'ansietat, els associats al consum d'alcohol o els de el comportament", ha puntualitzat.

Dit això, ha reconegut que altres estudis consideren que en temps de crisis s'abandonen hàbits nocius i cars com el tabac o l'alcohol, disminueix el sedentarisme, augmenta l'exercici físic i, s'usa menys el transport privat, la qual cosa podria produir una millora de la salut de la població.

"Encara que en altres països com Grècia els efectes de la crisi s'han traslladat a la població a curt termini, a Espanya és esperable que apareguin a llarg termini, sobretot en esperança de vida, i que estiguin condicionats per l'esdevenir de les polítiques sanitàries i de salut", ha resolt.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH