El Consell de Garanties jutja antiestatutari un article dels Pressupostos catalans

|

El Consell de Garanties jutja que a les estructures d'Estat no les empara l'Estatut

El Consell de Garanties Estatutàries ha jutjat per unanimitat que un article dels Pressupostos de la Generalitat 2015 és contrari a l'Estatut, al·legant que es vulnera l'autonomia pressupostària d'organismes com el Parlament, el Síndic de Greuges, la Sindicatura de Comptes, l'Oficina Antifraude (OAC) i el mateix Consell.

El dictamen, al qual ha tingut accés Europa Press, entén que els comptes contradiuen quatre articles de l'Estatut al vulnerar l'autonomia pressupostària d'aquests organismes obligant-los a un control superior al que recullen les lleis que els regulen.

En concret, l'article 53.5 dels Pressupostos implica que aquestes entitats estan obligades a presentar a la Conselleria d'Economia i Coneixement "la informació economicofinancera" establerta per l'article 71 del text refós de la Llei sobre les finances públiques Catalanes.

L'òrgan consultiu de la Generalitat subratlla que els actes econòmics d'aquests organismes són fiscalitzats per l'Auditoria de Comptes del Parlament, mentre que la Sindicatura de Comptes fa els informes sobre el seu estat financer i comptable.

Per això, entén que sotmetre-les a un nou control a través la Intervenció General de la Generalitat vulnera l'autonomia institucional d'aquestes entitats, en la mesura que "comporta un tipus de control incompatible i contradictori amb el règim jurídic que els atorguen l'Estatut i les lleis que les desenvolupen".

La decisió si avala l'adequació a l'Estatut dels altres dos preceptes recorreguts pel PP català: d'una banda, les partides d'ingressos que reclamen al Govern central "deutes pendents" com les que preveu la disposició addicional tercera de l'Estatut i la compensació per l'impost sobre dipòsits bancaris; i l'article 53.2 dels comptes.

En el cas de l'article 53.2, que insta aquestes entitats a destinar l'estalvi dels seus comptes de 2014 a partides concretes, el Consell de Garanties entén "raonable" que es prevegi que l'estalvi en uns capítols concrets en 2014 torni a destinar-se a aquests mateixos capítols en 2015.

"DEUTES PENDENTS"

El PP va recórrer també els comptes perquè en elles el Govern recollia com a ingressos "deutes pendents" de l'Estat amb Catalunya, uns deutes que els populars neguen que existeixin, pel que concloïen que incloure-les en els pressupostos l'únic que provocaria és un desequilibri.

El Govern recull en els comptes com deutes pendents la compensació per l'impost dels dipòsits bancaris (635.100.000 d'euros) i els pagaments pendents del fons de competitivitat (789.000.000) i la disposició addicional tercera de l'Estatut (759 milions), unes deutes que el Govern central no reconeix.

El Consell falla que la Generalitat sí que pot incloure aquestes partides com a ingressos, ja que aquesta decisió no és contrària dos articles de les Constitució Espanyola: el principi d'interdicció de l'arbitrarietat dels poders públics (art.9.3) i el principi d'estabilitat pressupostària (art.135).

L'òrgan assenyala que la Generalitat compleix amb el principi d'estabilitat pressupostària en presentar uns comptes equilibrats entre ingressos i despeses, encara que adverteix que, si els ingressos per deutes pendents no arriben a materialitzar-se, haurà de buscar "altres vies d'increment d'ingressos o de contenció de la despesa".

El Consell esgrimeix que el govern català pot concretar les previsions d'ingressos "que considerin més idònies i probables, sempre que siguin mínimament raonables", i al·lega que la jurisprudència del TC assenyala que la mera discrepància política no és suficient per ratllar una norma d'arbitrària .

LLEI D'ACOMPANYAMENT

Després del dictamen sobre els pressupostos, l'òrgan consultiu de la Generalitat encara ha de pronunciar-se sobre la sol·licitud presentada pel PP sobre la Llei de Mesures Fiscals i Financeres -coneguda popularment com a llei d'acompanyament-, un dictamen que, segons fonts parlamentàries, estarà a punt aquest dijous.

Un cop els dos dictàmens -que no són vinculants- hagin estat publicats pel Parlament, s'obrirà el termini perquè els grups presentin esmenes per adequar les normes a l'Estatut, de manera que el seu redactat definitiu es pugui aprovar en el ple dels dies 4 i 5 de març.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH