La carrera judicial del jutge Santiago Vidal podria acabar aquest dijous

|

La carrera judicial del jutge Santiago Vidal podria acabar aquest dijous

El Consell General del Poder Judicial (CGPJ) inclou en l'ordre del dia del Ple convocat per a aquest dijous la proposta d'expulsió del jutge de l'Audiència Provincial de Barcelona, Santiago Vidal, com a responsable de dues faltes disciplinàries molt greus relacionades amb la seva participació en els treballs de redacció d'una Constitució per a Catalunya.

La proposta realitzada el passat dia 5 pel promotor de l'Acció Disciplinària del Consell, Antonio Fonseca-Herrero, correspon valorar-la al Ple de l'òrgan de Govern dels jutges i no a la Comissió Disciplinària donada la gravetat de la mateixa.

En el document que serà sotmès estudi, i que previsiblement tirarà endavant, el promotor assenyala que el jutge de Barcelona va incomplir els preceptes previstos en els articles 417.6 i 417.14 de la Llei Orgànica del Poder Judicial, relatius a l'exercici d'activitats incompatibles amb el càrrec de jutge o magistrat i a la ignorància inexcusable en el compliment dels deures judicials.

VA PROMOURE LA INDEPENDÈNCIA

Es considera provat que Vidal "ha participat activament, i al marge de qualsevol cobertura, en un grup de treball de composició heterogènia tenia per objecte elaborar i redactar una 'Constitució catalana'", i que a més va admetre de forma pública que la seva intenció era posar-la a disposició o que servís de model per els qui promoguessin la celebració d'una consulta pel dret a decidir i la independència de Catalunya.

A això s'afegeix, segons el promotor, que el magistrat "ha efectuat de forma reiterada declaracions públiques en defensa de la independència de Catalunya i, així mateix, ha recolzat i participat activa i públicament en iniciatives polítiques que adoptaven institucions públiques catalanes i entitats privades sobre un procés per i per a la independència de Catalunya".

Per proposar l'expulsió, el promotor de l'Acció Disciplinària també ha tingut en compte Vidal "va valorar i va qualificar de legítim l'incompliment de les lleis i de la Constitució espanyola, admetent i justificant expressament la procedència de la desobediència civil a la Constitució, a la llei i a les decisions del Tribunal Constitucional sobre l'anomenat procés per a la independència de Catalunya".

FIDELITAT A la CONSTITUCIÓ

En l'expedient es recorda que tots els jutges assumeixen en el jurament o promesa que presten abans de prendre possessió de la seva primera destinació un deure fidelitat que, encara que no imposa un compromís polític i personal en defensa de la Constitució "sí implica l'obligació d'abstenir-se d'executar qualsevol actuació que posi en perill valoris o principis" de la Carta Magna i la de "adequar a aquests valors i principis la seva actuació professional".

L'actuació de Vidal no pot quedar emparada per l'exercici del dret fonamental de llibertat d'expressió, ja que "la dignitat, integritat i independència del Poder Judicial és un bé de rang constitucional" que habilita limitar-la per als integrants del Poder Judicial, afegeix la proposta.

Fonseca-Herrero agrega que el jutge va actuar amb "manifesta i inexcusable inobservança de deures rellevants" i va dur a terme, de forma reiterada activitats privades de naturalesa purament política, de participació política en un moviment independentista, incompatibles amb la seva condició de magistrat.

"El senyor Vidal s'ha involucrat de forma conscient, notòria i permanent en un procés de tipus polític", recorda i agrega que va propugnar la derogació de l'ordre constitucional de forma activa i pública fomentant i afavorint conductes antijurídiques com la desobediència civil, conclou Fonseca-Herrero.

La proposta de sanció del Promotor de l'Acció Disciplinària coincideix amb la realitzada per la Fiscalia, que també ha sol·licitat la separació de la carrera judicial de Vidal.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH