Rajoy veu "repugnant" que Amaiur acusament al Govern d'estar més còmode amb ETA activa

|

ENUIG DE AMAIUR AMB VILLALOBOS

El president del Govern espanyol Mariano Rajoy ha resolt en amb prou feines tres comentaris la seva resposta a Amaiur en el debat sobre l'Estat de la Nació i ha qualificat com a "repugnant" la intervenció del portaveu de la coalició abertzale, Sabino Cuadra, qui ha acusat a l'Executiu d'estar més còmode quan ETA estava activa. Quadra a més ha denunciat que l'única violència que persisteix a "Euskal Herria és la de la Policia i la Guàrdia Civil" i ha censurat el sadisme de la política de dispersió.

"Ha dit en aquesta Cambra: 'vostès estaven molt còmodes amb el conflicte violent', és a dir, quan ETA matava. Aquesta afirmació és repugnant", ha replicat Rajoy la resposta de la qual ha generat un dels aplaudiments més llargs del debat. "No té gens d'humanitat", ha afegit al mateix temps que s'ha preguntat "què poden pensar les famílies de la víctimes quan escolten el que ha dit i alhora la seva voluntat que acabi això que crida el conflicte"

En aquest sentit ha garantit que el Govern va a "mantenir la mateixa política antiterrorista" i ha insistit que ETA es dissolgui". Minuts abans d'aquestes paraules el Ministeri de l'Interior informava de l'arrest d'un etarra fugit a Roma (Itàlia). "Una de les grans coses de la democràcia és que permet que una persona com a Quadra pugui venir aquí a donar lliçons sobre drets humans", ha resolt.

"LLIÇONS DE VOSTÈ, NI UNA"

El portaveu de la coalició abertzale Amaiur, Sabino Cuadra, ha rebutjat la resposta del president: "Jo no li vaig a dir que a nosaltres no ens pugui venir bé millorar els nostres nivells d'ètica i de moral, però lliçons de vostè, ni una. A la cua i a repetir curs. Quan algú parli de corrupció llavors aixequin la mà. De moral i d'ètica, a la cua, calleu i sense dir gens, faltaria més". "Nosaltres fem els nostres tots els dolors, sofriments i víctimes que s'han produït en el conflicte basc, tots sense excepció i agafem les responsabilitats que ens corresponen a nosaltres. Vostès haurien de fer un altre tant i sobre la base d'això asseure'ns, xerrar, discutir i acordar, per posar bases fermes perquè en el futur res es torni a repetir", ha dit. Abans havia acusat al president del Govern d'imposar una "Francocracia". "(A Euskal Herria) Només queda la violència de l'Estat, de la Guàrdia Civil i la Policia, això és el que hi ha: il·legalitzacions, tortura, presó, dispersió", ha denunciat.

"UN ANY DESAPROFITAT"

"És una pena que hagi estat un any desaprofitat per a la pau i la normalització democràtica. Han donat diversos passos per enrere. Han buscat rebentar el procés perquè estaven més còmodes en el conflicte violent que els permetia tapar els seus trencats. Enfront de la seva via, està la via del reconeixement de totes les víctimes i violències", ha defensat. Segons ha dit, "per a un pres basc és el mateix estar a Cadis que a Vitòria, la dispersió no li afecta", però "la utilització perversa de la dispersió va dirigida contra els seus familiars, fills i filles, pares de 75 anys que han de moure's 2.000 quilòmetres". "Això és sàdic Rajoy, copeja als familiars i les amistats per venjar-se dels presos, això s'ha d'acabar", ha resolt.

Cuadra s'ha referit amb aquestes paraules a la situació després del cessament definitiu de la violència d'ETA, si bé la major part de la seva intervenció ha estat marcada per la qüestió econòmica i el que entén com a retallada de drets.

"RECUPERACIÓ PER A QUI?"

El portaveu abertzale ha qüestionat la recuperació que proclama el Govern "Recuperació per a qui?", s'ha preguntat al mateix temps que ha denunciat que les empreses de l'IBEX "se segueixen folrant", mentre "els salaris estan perdent poder adquisitiu". "I no hi ha més atur i pobresa perquè la gent es va", ha postil·lat. Des d'Amaiur consideren que la primera part de la legislatura va estar marcada per les retallades econòmiques i la segona per "rebregar les llibertats". Des de la tribuna li ha mostrat un exemplar de la Llei d'ordre públic de la dictadura i l'ha comparat amb la Llei de Seguretat Ciutadana impulsada per l'Executiu. També ha mostrat el seu rebuig al recent pacte antiyihadista aconseguit per PP i PSOE i ho ha descrit com una "llei antidisidencia".

Després de rebutjar la "tramposa transició" democràtica i la "Constitució hipòcrita" s'ha referit a la gestió del procés sobiranista català: Estan ancorats a negar drets, no només neguen el dret d'autodeterminació, sinó la mera consulta, això és una Francocracia". "I a Euskal Herria ens posen lleis per sobre de les grans majories del nostre poble. Francocracia, ni Franco s'atrevia a fer aquestes coses", ha sentenciat.

També s'ha referit a la corrupció fent al·lusió al discurs nadalenc del Rei en el qual va condemnar aquestes pràctiques. "Té tela i cara la cosa, ens sermonea l'única persona de l'Estat eximeix de declarar la seva fortuna, negocis i ingressos", ha replicat. En aquest sentit ha defensat la necessitat d'una ruptura amb l'actual sistema per fer una "neteja".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH