Vieira de pelegrí defensa davant el CGPJ que els pagaments a jutges són per treballs de  "creativitat informàtica"

|

El TSJM planteja una reunió per determinar les qüestions que la infecció pot tenir en l'àmbit judicial

El president del Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TJSM), Francisco Vieira de pelegrí, ha defensat aquest dimarts davant el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) que els pagaments que reben jutges i altres juristes de l'empresa Indra per millorar els sistemes informàtics del Govern regional responen a tasques de creativitat, i no d'assessorament, compatibles amb les seves funcions.

Així ho ha manifestat el magistrat durant l'interrogatori al que ha assistit en el marc de la investigació oberta d'ofici per, Antonio Jesús Fonseca-Herrero d'Acció Disciplinària, per esbrinar si Petxina de pelegrí, i altres jutges van incórrer en incompatibilitat en rebre una compensació econòmica pel desenvolupament d'una eina informàtica en Deganats i Òrgans Judicials que es va engegar en 2010.


Tant a la seva entrada com a la seva sortida de la seu del Poder Judicial, el màxim responsable Petxina de pelegrí s'ha negat a respondre a les preguntes formulades pels periodistes.


Davant el CGPJ, on ha declarat durant més d'una hora, hauria traslladat el contingut del comunicat emès ahir després que el diari 'El País' publiqués que la Comunitat de Madrid hauria fet unes aportacions econòmiques a jutges, fiscals i secretaris judicials per unes tasques que haurien suposat un desemborsament d'uns 200.000 euros. En dita escrita, el president del TSJM justificava els pagaments en què es tractava de tasques que no corresponien amb la seva comesa com a magistrats. A més, sosté que no va demanar permís al Poder Judicial perquè va entendre que no hi hauria problema.


Pel que sembla els juristes que han participat en la confecció d'aquestes plantilles en les quals introdueixen jurisprudència haurien cobrat entre 200 i 500 euros mensuals, unes tasques que en la seva majoria van realitzar fora de la seva jornada laboral, amb uns treballs que impliquen unes 15 hores mensuals. Segons les mateixes fonts, s'haurien desemborsat uns 7.000 euros en dos anys. Aquest matí, els jutges degans de la regió han sortit en defensa dels seus companys a través d'un comunicat emès pel TSJM i han defensat que aquests pagaments responen a una activitat "creativa" i compatible amb els seus càrrecs com a jutges o magistrats.


SISTEMA DE GESTIÓ PROCESSAL


En el comunicat emès ahir, Vieira de pelegrí explicava que la Comunitat de Madrid disposa d'un sistema de gestió processal (GPRO) que la seva engegada es va iniciar l'any 2010 en Deganats, Òrgans Judicials i Fiscalies, i que una dels avantatges d'aquest sistema és el Compositor de Documents, una eina la funció de la qual és la d'ajudar a generar documents utilitzats en la tramitació d'expedients judicials. "La Comunitat de Madrid va requerir de la col·laboració de jutges i magistrats, a més d'un altre personal de l'Administració de Justícia", assenyalava el comunicat en aquest sentit, al mateix temps que explicava que per a això es van constituir grups de treball en cada ordre jurisdiccional, format per un magistrat i un secretari judicial designat pel Tribunal Superior de Justícia de Madrid i funcionaris.

TASQUES DE COL·LABORACIÓ


Així, ha explicat que a aquests se'ls va encomanar tasques de col·laboració en la implantació d'aquest Sistema i "com no són funcions pròpies de la seva comesa com a magistrats, secretaris o funcionaris, l'activitat es va desenvolupar fora de l'horari laboral i suposava un gran esforç de treball dels juristes, es va acordar amb l'Agència Informàtica i de Comunicacions de la Comunitat de Madrid (ICM) una compensació econòmica que va realitzar l'empresa INDRA, contractada per ICM per desenvolupar tècnicament aquest sistema". Segons Petxina de pelegrí, la intervenció d'aquests equips ha estat "essencial" per dotar als jutjats i tribunals de les eines informàtiques "adequades per exercir la seva labor, la qual cosa difícilment s'hauria aconseguit sense la seva col·laboració", i ha assegurat que totes les quantitats percebudes han estat declarades a Hisenda efectuant-se les retencions corresponents.


També ha especificat que des del començament de l'actuació d'aquests Grups de Treball i Comitès, ha entès que la seva actuació i la dels magistrats integrats en aquests grups "estava exceptuada de la necessitat de sol·licitar al CGPJ l'autorització o reconeixement de compatibilitat que preveu per determinats suposats el Reglament de la Carrera Judicial, en ser aplicable el que es disposa en el seu article 343". "Aquesta activitat és una forma de producció jurídica que redunda directament a favor de l'Administració de Justícia, per la qual cosa entenc que està exceptuada del règim d'incompatibilitats", ha sentenciat

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH