Rajoy treu pit d'haver tret a Espanya del "risc de fallida" com es va proposar en 2011

|

Rajoy demana més nivell en les seves intervencions al líder del PSOE i l'insta a "pensar més en els problemes d'Espanya

El president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, ha tret pit davant el Congrés dels Diputats d'haver tret a Espanya del "risc de fallida" en el qual estava a l'inici de la legislatura i d'haver aconseguit "recuperar la confiança, el crèdit i per sobre de tot, la creació d'ocupació".

El president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, ha proclamat aquest dimarts que l'estat d'Espanya és "el d'una nació que ha sortit del malson, s'ha rescatat a si mateixa, ha recuperat la confiança econòmica, gaudeix de prestigi, torna a ser atractiva per als inversors, ha reordenat el seu funcionament i veu com creixen el consum i la inversió ". Ha posat en valor en reiterades ocasions la seva decisió de no demanar el rescat, fins al punt de dir que "la gran mesura de política social de la legislatura va ser evitar el rescat, la millor". "Ens neguem a sortir de la crisi a costa dels pensionistes, els aturats i la caixa de la Seguretat Social", ha constatat.

En el seu discurs inicial en el Debat de la Nació, Rajoy ha defensat que ja no necessita "portar promeses ni encoratjar esperances", perquè avui hi ha "fets certs que es palpen, es mesuren i es compten". I ha recalcat que no ha fet falta "una dècada", sinó només tres anys, una "velocitat només comparable" a la velocitat amb la qual Espanya "s'enfonsava" fins 2011. Tot i que ha reconegut que "queda molt per fer", especialment en matèria d'ocupació, ha recalcat Espanya està "millorant i cobrint les etapes de forma cada vegada més ràpida" i amb un creixement "sòlid i estable". "Si no es gira el rumb es pot mantenir i accelerar", ha dit. D'aquesta manera, ha fet un prolix anàlisi de la situació econòmica. Després de recordar les prioritats que va fixar en el seu primer discurs davant la càmera, sobretot aturar la sagnia de l'atur i impulsar el creixement econòmic, ha insistit que ha aconseguit "recuperar la confiança, el crèdit i la creació d'ocupació" i "els números són incontestables ". I entre tots els que va nomenar destaca el milió de llocs de treball nets que ha garantit que es crearan entre 2014 i 2015, "complint així el compromís que vaig adquirir amb aquesta càmera i amb tots els espanyols", ha assenyalat.

A 20015 ES CREARÀ UN MILIÓ DE LLOCS DE TREBALL NETS

Segons ha assegurat, l'optimisme el marquen més dades, com els que assenyalen que 2014 és el primer any de la crisi en què es crea ocupació i es redueix el paro. Així, el 2014 l'ocupació va créixer el 0,8%, de manera que "s'ha invertit la situació i estem obrint les portes de l'ocupació, que era exactament el que ens vam proposar a l'inici de la legislatura", s'ha vanagloriat. "Ja podem dir que hi ha més de 74.000 aturats menys que en el primer mes de la legislatura", ha continuat. És més, Rajoy ha garantit que el 2015 es crearan un milió de llocs de treball nets gràcies al millor comportament d'aquest sector econòmic. Ha assegurat així que que amb aquesta evolució complirà amb el compromís que va adquirir amb els espanyols a l'inici de la legislatura.

EL PIB CREIXERÀ UN 2,4%

També ha anunciat que el PIB creixerà aquest any un 2,4%, quatre dècimes més que l'estimació inicial del Govern, i es crearan més de 500.000 nous llocs de treball, amb un increment del consum del 3% i una alça de la inversió en béns d'equip per sobre del 7%. Ha indicat que aquesta millora de la previsió de creixement "no és voluntarista", ja que "nombrosos" analistes diuen que Espanya superarà el 2,4% de creixement, i ha assegurat que el Govern treballarà perquè "això es així i perquè la realitat pugui superar les expectatives amb la feina de tots ".

A més de la millora del consum i de la inversió en béns d'equip, ha indicat que el 2015 es produirà una millora del sector exterior, un superàvit per compte corrent i una capacitat de finançament d'Espanya amb la resta del món l'1% del PIB , així com un comportament favorable dels preus i un creixement de la construcció després de set anys de caigudes. "La legislatura no està esgotada i la nostra agenda reformista, tampoc", ha reiterat Rajoy, després d'afirmar que entre 2014 i 2015 es crearà un milió de llocs de treball.

ESTENDRÀ EL XEC FAMÍLIA DE LA REFORMA FISCAL A les MONOPARENTALS AMB DOS FILLS

Seguidament, ha anunciat que estendrà les exempcions fiscals per a famílies contemplades en la reforma fiscal a les monoparentals amb dos fills, amb objectiu que el nombre de beneficiaris final d'aquesta iniciativa superi el milió de ciutadans. Aquesta és una de les mesures que ha anunciat en el marc de l'agenda pendent per a la recta final de la Legislatura, relatives a donar suport a la família, al costat de la creació de procediments perquè els particulars puguin afrontar els seus deutes o mesures per promoure la conciliació dels treballadors autònoms.

NOU INCENTIU A la CONTRACTACIÓ FIXA DELS TREBALLADORS "MÉS VULNERABLES"

A continuació, ha declarat que, un cop finalitzi l'actual tarifa plana de contratatos fixos, el proper 31 de març, l'Executiu posarà en marxa "una nova tarifa reduïda" per fomentar la contractació indefinida, que beneficiarà sobretot als treballadors "més vulnerables "(sense experiència, sense formació, que porten temps a l'atur o en els que es concentra en major mesura la temporalitat i l'atur). Aquesta mesura consistirà que les empreses no cotitzen pels primers 500 euros del salari del treballador contractat. "Seguim treballant per afavorir la creació d'ocupació estable i de qualitat", ha assenyalat el president, que ha afegit que amb aquesta rebaixa de cotitzacions es pretén impulsar la incorporació al mercat laboral dels treballadors amb més dificultats per accedir a l'ocupació.

DEFENSA QUE JA ÉS "MOLT MÉS DIFÍCIL" QUE ES COMETA CORRUPCIÓ

També ha defensat les reformes legals aprovades en aquesta legislatura contra la corrupció i ha assegurat que encara que "no desaparegui el frau, perquè mai desapareix el delicte", ara és "molt més difícil" que es cometi o que quedi impune. El president ha assegurat que la corrupció ha estat l'assumpte que més "descontentament" ha suscitat als espanyols, "i amb raó", ha admès. La seva referència a l'assumpte ha estat però breu i sense esment a cap cas dels que s'han conegut al llarg de la legislatura, com el 'cas Bárcenas', que afecta de ple al seu partit, el PP.

Mariano Rajoy s'ha centrat en defensar les reformes i novetats legals aprovades pel seu Govern; en concret, ha citat la llei de transparència, la de l'alt càrrec, la reforma de la llei de partits polítics i del seu finançament, i la del Codi Penal. "Amb totes elles hem fet un gran pas per assecar les fonts de la corrupció, eliminar les penombres que la protegien, agreujar les penes", ha assegurat.

REITERA A MAS QUE MAI ACCEPTARÀ QUE POSI "EN DUBTE" LA UNITAT D'ESPANYA

Ha aprofitat la seva intervenció per tornar a advertir al president de la Generalitat, Artur Mas, que mai acceptarà que es posin en "dubte" la unitat d'Espanya, la sobirania nacional o la igualtat de tots els ciutadans. El cap de l'Executiu ha abordat directament durant la seva primera intervenció en el debat de política general el conflicte amb Catalunya i la consulta sobiranista celebrada el passat 9 de novembre, que ha titllat de "simulacre" tot i que ha reconegut que hagués preferit que no hagués tingut lloc .

Rajoy ha recordat que el seu Govern es va oposar "des del primer" moment a la celebració del referèndum independendista per considerar "il·legal" i ha assenyalat que així també es van manifestar el Tribunal Constitucional i la majoria del Congrés. "Però a més, era una iniciativa perniciosa que trencava la igualtat dels espanyols i privava a milions de compatriotes a decidir quin país volen", ha denunciat. Davant d'això, ha esgrimit que l'Executiu va actuar "amb prudència i amb determinació, amb fermesa i proporcionalitat"; aconseguint que el referèndum fos substituït per "un esdeveniment propagandístic mancat de qualsevol legitimitat democràtica i efectes polítics".

Malgrat tot, ha reconegut que hagués preferit que aquest "simulacre" no s'hagués celebrat i no s'haguessin "dilapidat" en ell "tants recursos i tanta energia", destinant la Generalitat tots aquests "esforços" a superar les dificultats financeres que travessa Catalunya. En aquest punt, Rajoy ha manifestat la seva "disposició permanent" a buscar "punts d'entesa" amb l'Executiu d'Artur Mas, igual que amb qualsevol altra administració de l'Estat, encara que sempre "amb respecte a la llei i les normes". El president ha subratllat que aquest marc legislatiu és el que ha dotat a Espanya de "dècades de convivència pacífica, benestar econòmic, una descentralització sense parangó i respecte a la pluralitat del país". "En qualsevol cas, per deixar clara la meva posició, vaig a reiterar que mai acceptaré que es posi en dubte la unitat d'Espanya, la sobirania nacional, la igualtat dels espanyols i els seus drets fonamentals", ha volgut puntualitzar el president provocant l'aplaudiment dels diputats populars.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH