El Tribunal Suprem obliga Catalunya Ràdio a abonar la reducció salarial del 5% pactada amb la plantilla

|

CCMA

El Tribunal Suprem obliga Catalunya Ràdio a reemborsar a la seva plantilla de forma immediata l'import corresponent a la reducció salarial del 5% aplicada amb posterioritat a l'1 de gener de 2013 en considerar que el denominat Reducció Acordo de Viabilitat (RAV), un pacte voluntari entre els treballadors i l'empresa, deixava d'estar en vigor en aquesta data. La sentència també estableix l'obligació d'iniciar negociacions per determinar com compensar la pèrdua de poder adquisitiu acumulada pels treballadors durant el període de vigència de l'acord.

Segons fa saber aquest dimarts Col·lectiu Ronda mitjançant comunicat de premsa, el Tribunal Suprem ha validat la interpretació que el Comitè d'empresa de Catalunya Ràdio feia sobre l'abast i vigència del Reducció Acordo de Viabilitat (RAV), un pacte incorporat al Conveni Col·lectiu de l'empresa mitjançant el qual la plantilla acceptava una reducció salarial del 5% des de la data d'entrada en vigor del pacte, 1 de maig de 2011, fins al 31 de desembre de 2012. Segons considera provat l'Alt Tribunal, tal com defensaven els representants dels treballadors, al desembre de 2012 era obligada la constitució d'una Comissió Paritària que tindria com a objectiu negociar per establir els terminis i el mètode a seguir per recuperar la importi deixat de percebre mentre es va mantenir en vigor el RAV. L'empresa, no obstant això, interpretava que el RAV era un acord de vigència indeterminada i que, en tot cas, la missió d'aquesta Comissió Paritària seria estudiar la viabilitat de reintegrar l'import detraído de la retribució anteriorment. Possibilitat que l'empresa va desestimar, mantenint la retallada del 5% fruit del RAV i afegint la supressió d'una paga extra durant els exercicis 2012, 2013 i 2014. És a dir, una reducció salarial del 7,14 addicional a la del 5%.

La resolució del Tribunal Suprem rectifica el criteri de l'Audiència Nacional i considera que, al contrari del que ha fet Catalunya Ràdio, la vigència del RAV tenia com a límit la data del 31 de desembre de 2012, a partir de la qual l'empresa no estava legitimada per mantenir aquest minvament salarial pactat amb la plantilla i, per tant, correspon la devolució íntegra i immediata dels diners detraídos per aquest concepte a partir de l'1 de gener de 2013. Un import que caldrà incrementar amb un 10% addicional en concepte d'interessos, tal com estableix l'Estatut.

En la seva sentència, el Suprem també insta a Catalunya Ràdio a iniciar converses i negociacions amb els representants de la plantilla per estudiar com reintegrar els diners deixats de percebre durant el període de vigència del RAV.

En addició, la decisió del Tribunal Suprem podria ampliar els seus efectes no només als treballadors de Catalunya Ràdio sinó també als de Tv3. Actualment, la plantilla de la televisió pública manté idèntic contenciós en relació a l'aplicació i abast del RAV. Precisament, el procediment seguit pels treballadors de Tv3 es troba en situació d'arxiu provisional per part del TSJC a l'espera que el Tribunal Suprem es pronunciés en relació al cas de Catalunya Radio.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH