Col·lapse a l'Hospital de Viladecans

|

Col·lapse a l'Hospital de Viladecans

CatalunyaPress.- La secció sindical de la CGT de l'Hospital de Viladecans denuncia el caos al que estan sotmesos la situació assistencial i laboral del Servei d'Urgències d'aquest hospital. El dijous passat, mentre es vivian situacions de desordre, el gerent territorial Metropolitana Sud, el dr. Alfredo García, va ser dimitit. De la mateixa forma, adverteixen que no és una situació provocada per la grip i que l'actual dotació pressupostària és "absolutament insuficient". 

En un comunicat, la secció sindical de la CGT de l'Hospital de Viladecans fa referència a una sèrie de consideraiones per les quals consideren que la situació assistencial i laboral en el Servei d'Urgències d'aquest hospital és de "caos".

En primer lloc, afirmen estar en "desacord" amb el Departament de Salut quan apunten a la "grip" com a causa dels terribles col·lapses que els serveis d'urgències estan suportant des del passat Nadal. Des de la CGT es defensa que "la grip i les seves complicacions representen una realitat present en les urgències cada hivern" i que no es percep "un especial increment dels casos en relació a hiverns anteriors".

Ara bé, la gran majoria de sanitaris, sí que coincideixen a apuntar a "la reducció del pressupost sanitari públic, els desencerts del Pla de Salut de Catalunya i l'absoluta falta de previsió per l'afrontamiento de situacions usuals com és aquesta", com les principals causes del daltabaix que estan vivint aquells ciutadans que, aquest hivern, necessiten atenció sanitària pública urgent.

En segon lloc, critiquen que la "actual dotació pressupostària de l'Hospital de Viladecans és absolutament insuficient per fer front a la correcta atenció sanitària especialitzada de prop de 184 mil ciutadans". "El pressupost anual de l'Hospital de Viladecans és de poc més que 36 milions d'euros anuals per oferir atenció especialitzada de baixa i mitja complexitat clínica als ciutadans de Begues, Castelldefels, Gavà, Sant Climent i Viladecans", asseguren. I afirmen que "abans de les retallades", eren dels tres hospitals més productius de Catalunya i, encara que a dia d'avui ho segueixen sent, la reducció del pressupost "implica el descens de la qualitat assistencial i laboral".

D'altra banda, diuen en el comunicat que "el Servei d'Urgències i les Unitats d'Hospitalització de l'Hospital de Viladecans sofreixen, des de fa prop de 3,5 anys, un temerari dèficit estructural de recursos humans que afecta directament a la qualitat assistencial". I posen com a exemple que en el Servei d'Urgències es "col·loca a dos pacients en minúscules habitacions dissenyades per ser individuals" o "s'utilitzen els passadissos per a aquesta mateixa fi". A més critiquen que per als treballadors suposa una "abusiva càrrega de treball que acaba provocant estrès, burn out o freqüents episodis de plors i ansietat".

Pel que es refereix a les Unitats d'Hospitalització, "l'escassa plantilla ha de fer front al notable increment de la complexitat dels pacients ingressats i, en el cas dels treballadors d'infermeria, en la forçosa utilització d'un programa informàtic de cures decididament incompatible amb l'escassa dotació de recursos humans que sofrim, el qual resta temps al seu paper estrictament assistencial", argumenten des de la CGT.

Per tots aquests motius, des d'aquest sindicat demanden la "creació de 20 nous llocs de treball". " Tenint en compte la penúria pressupostària al fet que està sotmès el nostre Hospital, a principis del passat mes de gener la junta de personal va elaborar un document sol·licitant la creació d'escassos 20 nous llocs de treball, a fi de, almenys, pal·liar l'angoixant situació laboral (i respectiva situació assistencial) d'alguns sectors", exposen en el seu comunicat.

Afirmen no tenir resposta encara pel que traslladaran aquesta demanda a la persona encarrega de sustitutir al recentment destituït gerent territorial, el dr. Alfredo García. Encara que es mostren "suspicaces" amb la situació actual ja que els resulta "paradoxal" que, "paral·lelament al tremend menyscapte pressupostari al fet que l'Hospital de Viladecans està sotmès, el Departament de Salut anunciï, amb bombo i platet, la construcció del nou Hospital de Viladecans".

Aquest fet ho qualifiquen de "absurda i sospitosa incoherència, aliada als antecedents de l'Hospital de Viladecans (el projecte d'ampliació de 2008 no es va dur a terme), en la notòria falta de concreció respecte al futur del projecte (dates, terminis, pressupost .. .) i a la proximitat a comicis electorals". Per això, els porta a pensar que "aquesta nova incursió política en el terreny dels "cants de sirena" podria resultar en un altre "enganya-babaus" a ciutadans i treballadors" encara que mostren el seu desig de "estar equivocat".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH