L'artrosi és una de la patologies més prevalents en la dona menopáusica

|

L'artrosis és una de la patologies més prevalents en la dona menopáusica

Els problemes d'artrosi es tripliquen amb l'arribada de la menopausa a causa del descens del nivell d'estrògens i la perduda de col·làgen, segons ha informat el director de l'Institut Palacios de Salut i Medicina de la Dona, el doctor Santiago Palacios, qui afirma que aquesta patologia és una de les més prevalentes en aquesta etapa de la dona.

El fet que "clarament" l'artrosi és una malaltia femenina, sobretot en genoll i mans, i que el seu diagnòstic es dispara en dones durant el climaterio porta a pensar en una relació directa. "Quan és una malaltia de gènere se sospita que alguna cosa té a veure amb les hormones, i, efectivament, el cartílag està carregat de receptors estrogénicos, que es veuen relacionats en la menopausa i, juntament amb la perduda de col·làgen, fa que en la persona que té predisposició a l'artrosi s'agreugi".

El climaterio és un procés fisiològic en la vida de la dona que apareix després de la menopausa, i en el qual es produeix una disminució en la producció d'estrògens i una reducció en els nivells circulants d'estrògens, que es manifesta per una pléyade de símptomes característics. Per tant, part dels símptomes articulessis es podrien justificar per la desaparició de l'efecte condroprotector dels estrògens.

Palacios, qui és el coordinador de la 'XV Trobada Nacional de Salut i Medicina de la Dona' (SAMEM 15), que aquests dies se celebra a Madrid, recorda que en l'artrosi, més enllà del factor genètic, existeixen altres factors que afecten a la progressió de la malaltia i que són comunes en la dona menopaúsica, com és la disminució de l'exercici físic i el sobrepès.

En molts casos, són els ginecòlegs els que han d'identificar els primers símptomes de la malaltia, per això destaca el seu paper en el tractament i control d'aquesta malaltia. "Dins del treball que el ginecòleg en la cura de la dona, es troba el saber-ho per intentar prevenir o millorar la qualitat de vida", afirma.

"L'artrosi és una malaltia progressiva", recorda, per tant com a metge especialitzat en la salut de la dona, "cal tractar de posar les pautes suficients i necessàries per prevenir la severitat", és a dir evitar que una dona en un estadi 1 desenvolupi l'estadi 2, 3 o 4, que seria una artrosi severa i irreversible", afegeix.

Al seu judici, és important ajudar a la dona a dur a terme unes mesures higièniques adequades, la qual cosa significa una alimentació saludable, evitar un augment de pes o el sobrepès, realitzar l'exercici adequat a la seva situació i, alguna cosa que és molt important, informar-la dels possibles tractaments, "assegurances i adequats per a la prevenció".

LA IMPORTÀNCIA DE CONÈIXER LA PREDISPOSICIÓ GENÈTICA

En aquest cas destaca l'ús de fàrmacs Sysadoa -condroitín sulfat i glucosamina-, que són capaços de reduir el dolor, preservar la funció articular, disminuir la inflamació i protegir el cartílag. D'aquests fàrmacs, Palacios valora a més que són molt segurs i no interaccionen amb ostros tractaments que puguin estar prenent.

Abans, al seu judici, és important a més conèixer per endavant la predisposició genètica a sofrir una artrosi de genoll. Per a això, recomana l'ús d'un test que analitza l'ADN en saliva i és capaç de mostrar amb una precisió del 82 per cent la predisposició. "És una eina excel·lent", adverteix aquest expert en referència al 'Arthrotest', únic al mercat, desenvolupat per la companyia espanyola Bioibérica Farma, que si escau li ha ajudat a identificar als seus pacients amb pitjor pronòstic.

"L'artrosi encara és una malaltia infradiagnosticada en la dona" i, en la seva opinió, aquest test pot ajudar als ginecòlegs a detectar-la i tractar-la d'una forma primerenca. "El test assenyala les persones que van a evolucionar d'una forma severa, i, per tant, tenim la capacitat de detectar amb una bona fiabilitat aquella dona que va a progressar de forma severa", afirma.

"Com a ginecòlegs tenim l'oportunitat de detectar, informar i predir, això és el que seria la medicina personalitzada", explica Palacios, qui recalca que "el ginecòleg en l'època de la menopausa és el metge de la salut de la dona, l'encarregat real de marcar una pautes de qualitat de vida".

L'artrosi és una malaltia inflamatoria crònica que afecta a tota l'articulació. El 80 per cent de les dones menopáusicas sofreix dolor articular d'origen artrósico, de les quals el 50 per cent ho defineix com a insuportable o important. A part del dolor, altres símptomes són la limitació de la mobilitat, inflamació, cruixits en l'articulació afectada i rigidesa.

"L'artrosi és, juntament amb l'osteoporosis, una malaltia freqüent en dona amb menopausa, però és fàcil i no és car de diagnosticar i aquesta ben etiquetada", per aquest motiu consideri que el treball del ginecòleg ha de ser "posar mesures anticipades de prevenció que poden ser tremendament satisfactòries per a la pacient".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH