Experts advoquen per ampliar el garbellat del càncer de mama fins als 74 anys

|

Títol de la imatge

El coordinador del Programa de garbellat del càncer de mama de l'Hospital del Mar de Barcelona, Francesc Macià, ha advocat per ampliar de 69 a 74 l'edat màxima per fer seguiment de les dones catalanes, tenint en compte l'augment de l'esperança de vida.

En una entrevista d'Europa Press, Macià ha explicat que el Programa de garbellat del càncer de mama es va començar a desplegar en 1995 a través del Parc de Salut Mar, i des de llavors "no s'ha replantejat l'estratègia fixada inicialment, malgrat que la realitat de les dones ha variat molt".

"Quan compleixen 70 anys, nostres pacients ens pregunten per què ja no se'ls fan controls", i no existeix cap directriu per part de la Conselleria de Salut de la Generalitat que estipuli una estratègia assistencial per a aquest col·lectiu. De fet, ha alertat que actualment no existeix cap protocol per tractar el càncer de mama en dones majors de 70 anys, que tampoc estan cobertes pels programes de prevenció: "S'ha creat un limb amb aquesta generació i seria necessari arreglar-ho". Les dones cada vegada viuen més anys i ho fan en millors condicions, la qual cosa "comporta nous reptes per a la detecció del càncer de mama", que cada any provoca un miler de morts a Catalunya. De fet, el risc de càncer es dispara amb l'edat, i més del 25% dels casos de càncer de mama que tracta l'Hospital del Mar estan protagonitzats per dones majors de 70 anys.

El programa de garbellat convida a totes les dones d'entre 50 i 69 anys a fer-se una mamografia cada dos anys i, segons les últimes dades actualitzades per Salut, en 2013 es va cridar a 413.973 dones, encara que solament van acabar participant 270.823. Entre les dones que finalment es van fer una mamografia preventiva, es van detectar 1.099 nous casos de càncer de mama: "El garbellat és una eina molt útil però seria bé replantejar el seu funcionament després de 20 anys". A més de la prevenció, Macià també ha advertit d'una falta d'estratègia amb les ancianes que desenvolupen càncer de mama, doncs moltes d'elles sol·liciten reconstruccions "perquè es veuen bé i se senten molt actives", però no existeixen protocols a seguir en aquest sentit.

JORNADA A l'HOSPITAL DEL MAR

Macià també coordina la Jornada anual sobre el Càncer de Mama que celebra l'Hospital del Mar amb l'objectiu de reflexionar sobre el programa i que aquest any s'ha centrat en l'abordatge de les pacients ancianes.

La jornada va congregar el divendres a oncólogos, ginecòlegs i epidemiòlegs, i la majoria d'ells va coincidir en la necessitat de replantejar l'actual programa per adaptar-ho a les necessitats actuals.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH