dimecres, 27 de octubre de 2021

Foment confirma la inversió de 220 milions per al tren llançadora a l'Aeroport del Prat

|

Foment confirma la inversió de 220 milions per al tren llançadora a l'Aeroport del Prat

El secretari d'Estat d'Infraestructures, Julio Gómez-Pomar, ha confirmat que el Ministeri de Foment i la Generalitat de Catalunya han tancat un acord per reprendre en propers mesos les obres de la llançadora a les dues terminals de l'Aeroport del Prat, a Barcelona, en les que el Govern central invertirà 220 milions d'euros.

En declaracions al Congrés, Gómez-Pomar ha qualificat de "molt productiva" la reunió mantinguda aquest dimarts amb la Generalitat, que ha permès desbloquejar una sèrie d'esculls pendents.

D'una banda, s'ha definit el finançament del tren llançadora a l'aeroport del Prat: El Ministeri es farà càrrec de la construcció de la plataforma des de l'estació del Prat fins a l'Aeroport, passant per les terminal 2 i 1, amb una inversió de més de 220 milions d'euros.

Segons ha explicat, aquesta inversió de Foment, que es farà a través de la societat Seipsa, "possibilitarà que la superestructura, el manteniment i l'operació ferroviària pugui sortir a una licitació i així construir un model de col·laboració pública i privada".

LA INVERSIÓ PÚBLICA GARANTEIX UN PROJECTE PRIVAT RENDIBLE

"Hi haurà un concurs on l'operador, amb els ingressos que obtingui de l'operació, haurà de cobrir els seus costos d'explotació, l'amortització de la superestructura (catenària, vies, etcètera), i haurà de pagar el manteniment", ha afegit.

El que està possibilitant la inversió de Foment és que surtin els comptes per a un projecte rendible en termes de col·laboració públic-privada, doncs "si no hi hagués aquest important apalancamiento públic, la taxa de rendiment de la Inversió (TIR) no donaria perquè hi hagués un concurs i per tant un adjudicatari que pogués gestionar aquest servei", ha exposat.

Quant als terminis, confia a iniciar les obres en propers mesos perquè només requereix "desbloquejar una adjudicació ja realitzada"; la Generalitat ha situat el començament de les obres per a abril i la fi per 2018.

En la reunió es van adoptar també una sèrie de decisions en relació amb els accessos ferroviaris al Port de Barcelona, sobre els quals hi ha un conveni signat entre les diferents administracions amb algunes qüestions pendents de resoldre.

D'una banda, Foment assenyala que el Port de Barcelona ha d'escometre part de l'obra ferroviària dins del domini portuari, per després fer una modificació demanial dels terrenys sobre els quals discorre la via de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) perquè sobre ells pugui Adif construir l'ample internacional (el tercer fil), i finalment una connexió cap a Can Tunis.

Això requereix la signatura d'un conveni de finançament d'un conveni patrimonial, però ja s'ha resolt un primer tema complex.

Això sí, García-Pomar reconeix que Adif va a haver de gestionar tres diferents amples de via: l'ample FEVE per a ferrocarrils de la Generalitat, el tercer fil o internacional, i l'ample ibèric, "la qual cosa requereix un treball de seguretat i d'enginyeria que cal anar resolent".

Quant als terminis, tot depèn dels convenis que caldrà signar i que no hi hagi problemes d'ordre jurídic en la modificació demanial entre la Generalitat, FGC i Adif.

"En fi, tot en marxa i amb terminis molt immediats per a la llançadora i amb un termini molt previsible en curt termini per a l'accés ferroportuario", s'ha felicitat el secretari d'Estat.

RODALIES

Respecte a línia R-3 de Rodalies de Barcelona, ha indicat que s'està duent a terme la tasca d'establir via doble en determinats trams acordats amb la Generalitat.

"Som molt sensibles al funcionament de les Rodalies i estem molt damunt dels problemes. Hi ha una comissió que es reuneix mensualment per analitzar les incidències i hi ha un acord per actuar en una sèrie de trams establint via doble i fer molt més fluït en tràfic en aquesta línia".

A més, Foment va comunicar a la Generalitat que dins d'aquest any es van a reprendre les obres de la carretera de circumval·lació B-40, coneguda com el quart cinturó.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH