divendres, 5 de juny de 2020

La UE defensa que la vacunació de la varicel·la en nounats permet una reducció "significativa" de casos

|

Fins al 80% dels menors de 4 anys és portador asintomático del pneumococ

El Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties de la Unió Europea (ECDC, en les seves sigles en anglès) ha publicat la seva última guia de vacunació de la varicel·la en la qual, entre altres qüestions, defensen que l'ús universal de la vacuna en nounats permet una disminució "significativa i sostinguda" de casos sense que això comporti un augment d'infeccions per herpes zolster en edat adulta.

Aquest document, publicat al febrer per aquest organisme per orientar als Estats membres en els seus calendaris de vacunació, no emet cap tipus de recomanació oficial però les seves conclusions xoquen amb els criteris acordats fa un any pel Ministeri de Sanitat i les comunitats per a l'elaboració del calendari de vacunació infantil, que només recomana el seu ús sistemàtic en nens de 12 anys que no han passat la malaltia o en casos de risc.

A més, posteriorment el Ministeri va decidir passar a ús hospitalari la vacuna per impedir la seva venda lliure a través de les oficines de farmàcia a aquells pares que volguessin vacunar als seus fills, assumint el seu cost, la qual cosa va generar la protesta de partits polítics, pediatres i altres societats científiques i ha derivat en un augment de casos. En concret, l'informe de l'ECDC insisteix que la varicel·la segueix causant un "elevat nombre de casos" a nivell europeu que, en ocasions, pot comportar hospitalitzacions i causar seqüeles a llarg termini, fins i tot mortals.

Davant aquesta situació, reconeixen que les actuals vacunes contra la varicel·la són "altament inmunogénicas, eficaces i segures per prevenir la malaltia" i, de fet, en aquells països on s'ha impulsat la vacunació universal en nounats s'ha aconseguit una disminució de casos. A més, precisen que és millor implantar l'ús de dues dosis en comptes d'una per ser més eficaç i neguen que la vacunació universal comporti un augment de casos d'herpes zolster en població adulta. "No hi ha evidència concloent de la influència de la vacunació contra la varicel·la en l'epidemiologia de l'herpes zolster", defensa l'informe que assegura que, encara que als països amb programes de vacunació universals s'ha constatat un increment de casos, "l'augment sembla precedir l'inici d'aquests programes".

En l'informe, l'ECDC recull l'experiència dels diferents programes de vacunació que s'han engegat en alguns països europeus com Alemanya, on la morbiditat causada per la varicel·la s'ha reduït en més del 75 per cent.

MADRID I NAVARRA VAN VACUNAR I VAN REDUIR ELS CASOS

Així mateix, destaca els programes de vacunació engegats a Madrid i Navarra, que en 2006 i 2007 respectivament van iniciar la vacunació en nounats aconseguint cobertures de més del 90 per cent, mentre que en la resta de comunitats --on la vacunació a aquestes edats corresponia als pares-- oscil·lava entre el 12 i el 64 per cent, segons cada cas.

En el cas de Madrid es va utilitzar una única dosi als 15 mesos i entre 2006 i 2009 la taxa de contagis es va reduir un 77 per cent, mentre que les hospitalitzacions es van reduir a la meitat. Navarra, per la seva banda, vacunava a tots els nens amb dues dosis (als 15 mesos i als 3 anys) i en 2012 la incidència de la varicel·la va caure un 98,1 per cent i les hospitalitzacions, fins a un 89 per cent. Malgrat aquestes evidències, l'ECDC reconeix que, en cas d'engegar un programa de vacunació universal, és necessari aconseguir alts nivells de cobertura majors del 80 per cent per evitar un canvi de la malaltia a edats més avançades.

De fet, argumenten que aquests programes són rendibles "si no hi ha un augment associat en la incidència d'herpes zolster", al mateix temps que també defensen que cada país ha d'avaluar la seva situació epidemiològica i socioeconòmica individual, així com la capacitat d'aconseguir una alta cobertura de vacunació.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


EL MÉS LLEGIT

ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH