La Federació de Sindicats Aeronàutics Independents critica la privatització d'AENA

|

La Federació de Sindicats Aeronàutics Independents critica la privatització d'AENA

Després de rebre la pertinent aprovació per part del Consell de Ministres, el proper dia 11 de febrer s'oferirà en els quatre parquets espanyols el 28% del total del capital d'AENA en títols per un valor encara per determinar, encara que en el fullet de l'Oferta Pública de Venda (OPV) s'esmenti un valor que oscil·larà entre els 43% i els 55% per acció. I això és a causa que les entitats colocadoras designades per el Govern, després de conèixer-se l'últim compte de resultats presentada per AENA, amb un benefici brut d'aproximadament 1800M l'últim any, han decidit revaloritzar-la en 200 M.

En un comunicat, la Federació de Sindicats Aeronàutics Independents (FSAI) afirma que "aquesta revaloració podria afectar també a les opcions de compra que en el seu moment van oferir als accionistes de referència (Ferrovial, Família March i TCI)", ja que algun d'aquests ja ha manifestat que podria no interessar-li el nou preu. D'aquesta forma, el Consell d'Administració d'AENA encara pot canviar molt, cosa que afectaria al seu futur, "i de quina manera!", afegeixen en el comunicat.

A més, expliquen que encara que des del Ministeri de Foment s'insite a qualificar-los de "empleats públics", ja que l'Estat posseeix el 51% d'AENA, l'entrada d'inversors privats en el Consell d'Administració va a "canviar, i molt, la manera de gestionar l'empresa". I expliquen: "ja no és tan si més no per que el dividend a repartir entre tots els seus accionistes es menjarà gens menys que el 50% dels beneficis anuals obtinguts per AENA (tal com figura en el fullet de l'OPV presentat a la CNMV), sinó perquè la inclusió en el Consell d'Administració d'AENA dels nous consellers, els quals vetllaran pels interessos d'aquests inversors privats, i no dubtem que condicionaran les importants decisions estratègiques que en el si del mateix es prenguin".

"I tot això sense tenir en compte l'actual volatilitat dels mercats, i la constant amenaça que suposa el veure com les accions d'AENA es podrien convertir directament en paper higiènic, si els beneficis, i per tant els dividends promesos, no s'obtenen", afegeixen.

La FSAI no entén el "optimisme" de la Ministra de Foment ja que no conceben com el "golden share" del 51% promès els lliurarà dels mals si "d'entrada es comença per infravalorar i malvendre l'ingent patrimoni públic d'AENA i s'exposa bona part del seu valor a les veleidades dels insegurs mercats borsaris". A més, asseguren que de "manera anecdòtica" han percebut que el "logo del Ministeri de Foment ja ha desaparegut de la web d'AENA... o això, o és que cal jugar a buscar-ho com a Wally. Però no havíem quedat que AENA seguia sent una Empresa Pública?"

AENA és el major gestor aeroportuari del món, amb la major part del seu negoci radicat a el país que ostenta el títol de ser el tercer més visitat del món. Molts dels turistes que ens visiten ho fan per via aèria, i per això és més que fonamental el mantenir una xarxa de aeroports que serveixin a l'interès general del nostre país per a aquest propòsit. A més, creuen que "donada la incapacitat de la classe política en general per crear noves oportunitats de treball decent que no siguin les derivades del turisme" no els queda més remei que aferrar-se a aquesta "roca d'oportunitat" com una llepassa. "Vendre AENA és sinònim econòmic de pegar-se un tir econòmic en el peu? o seguint el símil abans proposat, d'asseure's sobre la roca a esperar que una ona se'ns porti", conclouen.

El comunicat finalitza afegint que, en contra del que l'opinió pública pensa, "una empresa de l'Estat no és ineficient pel fet en si de ser pública, o perquè els seus empleats tenen unes determinades condicions de treball, o perquè el seu àmbit d'actuació aquest reduït a una sèrie de línies de negoci que solament va ser possible desenvolupar en el seu moment gràcies a l'empara de l'Estat. La causa principal radica que usualment la voluntat política es contraposa a la lògica empresarial". I defensen que "moltes de les decisions que van portar a la cuasi fallida d'AENA en el passat, van ser decisions de tipus polític, les quals van tirar endavant desoint l'opinió de els molts i qualificats tècnics d'AENA", alguns dels quals van pagar car el seu "atreviment".

I reivindiquen que, "si senten rumors de vaga en AENA, no es portin a engany. No es tracta d'un grup de treballadors que en aparença volen mantenir els seus privilegis costi el que costi. Es tracta de la lluita d'un grup de professionals que dia després de dia intenten (si els deixen) donar el millor de si mateixos", amb la fi que tant les operacions de les companyies aèries com el trànsit dels seus passatgers per els diferents aeroports de la xarxa d'AENA es duguin a terme sempre amb puntualitat i de la manera més eficient i segura possible.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH