Aprovada la reforma d'educació: carreres més curtes i màsters més llargs

|

Aprovada la reforma d'educació: carreres més curtes i màsters més llargs

El Consell de Ministres ha aprovat el decret que permetrà escurçar la durada de les carreres universitàries. A partir del curs que ve, les facultats podran decidir si els seus títols duren tres anys (180 crèdits) o quatre com fins ara (240 crèdits).

Sembla que el ministre d'Educació, José Ignacio Wert, no ha tingut suficient amb la Lomce i aquest divendres, el consell de ministres ha aprovat, per decret, una nova reforma educativa: la universitària. Però amb una diferència: no és vinculant.

Amb aquest nou decret, es podran oferir graus de tres anys i màsters de dos. Així, es trenca amb el pla Bolonya que eren 4 anys de grau i, almenys, un any de màster. Es contraposa el model 3+2 al 4+1. Ara bé, no serà obligatori i seran les pròpies universitats les que decideixin què tipus de graus ofereixen, si de 180 crèdits o de 240, com fins ara.

El ministre Wert ha defensat que la mesura és un "estalvi per a les famílies de fins a 150 milions d'euros". Però aquesta xifra només serà possible si totes les universitat accedeixen a reduir un any els seus graus, és a dir, que tots els estudiants paguin 280 crèdits en comptes de 240. Tampoc calcula el que suposarà haver de fer dos màsters en comptes d'un ni assegura que els preus vagin a reduir-se.

El govern espanyol ja va anunciar aquesta mesura l'estiu passat als rectors i, una majoria es va mostrar en contra perquè provocaria "contradiccions i confusions" per als alumnes i la societat. Wert, per contra, cita un informe de la sectorial acadèmica del consell d'universitats espanyoles (CASUE) del 2006 en el qual s'aposta per la "flexibilització" de les carreres, com a pansa en la majoria dels països europeus.

Amb aquesta reforma, seran les pròpies comunitats autònomes les que s'encarreguessin de pactar si totes les seves universitats aposten per aquest nou model. Encara que cada universitat té llibertat per dur-ho a terme a la seva manera i fins i tot, implantar-la ja el curs que ve, Wert assegura que s'està treballant per aconseguir, almenys, un mínim de consens.

REBUIG PER PART DELS SINDICATS I ESTUDIANTS

No obstant això, els sindicats mostren el seu rebuig al text que el Govern ha aprovat aquest divendres en el Consell de Ministres, ja que denuncien que els han aprovat de "forma unilateral i sense debat previ amb la comunitat universitària". "Amb l'ampliació dels màsters d'un a dos anys, i tenint en compte els elevats preus dels estudis de postgrau i les majors dificultats per accedir a beques i ajudes", expliquen els sindicats, "les transformacions expulsaran de la universitat a l'alumnat amb menor poder adquisitiu".

A més, critiquen que a l'ésser d'implatación voluntària, "s'incrementaran les desigualtats entre comunitats i fins i tot entre universitats de la mateixa comunitat, ja que en un mateix territori podran impartir-se les mateixes titulacions però amb diferent durada". Afirmen també que "la nova estructura de grau i màster empitjorarà la qualitat del sistema educatiu universitari i obrirà les portes a noves retallades a la universitat pública, beneficiant als campus privats, que aposten pels postgraus com el seu principal àmbit d'activitat".

Així mateix, CCOO alerta de les conseqüències dels altres dos textos legislatius que el Govern aprovarà pròximament. Els reials decrets que modificaran els requisits per a la creació de centres i universitats i el sistema d'acreditació del professorat universitari funcionari, fonamental per a l'accés a la professió docent i investigadora, acabaran per convertir les universitats en empreses de serveis educatius.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH