El Govern crearà un relat antijihadista i grups locals en cada municipi per lluitar contra la radicalització

|

El Govern crearà un relat antijihadista i grups locals en cada municipi per lluitar contra la radicalització

El Consell de Ministres ha aprovat aquest divendres un pla per lluitar contra la radicalització violenta centrada especialment en el terrorisme jihadista a través del com s'estableix el marc d'actuació per a les institucions públiques i diferents col·lectius de la societat civil. Entre altres mesures, l'Executiu es compromet a plantar batalla al relat jihadista difonent una contranarrativa al seu missatge violent, principalment en Internet, i crearà grups locals en cada municipi per a la ràpida detecció de possibles conflictes.

Cada grup local estarà format per representants de la Policia Local, Policia Autonòmica si escau, Ajuntament, Jutjats, Centres Escolars, Assumptes Socials, Entitats Socials i Col·lectius de Risc. Per facilitar els treballs s'ha dissenyat un sistema específic d'intercanvi d'informació entre l'Administració Local i la Central. Els grups locals es constituiran en comissió delegada específica en les juntes de seguretat que estarà presidida i coordinada per un delegat de participació ciutadana que serà un policia nacional o un guàrdia civil.

Aquelles comunitats autònomes que comptin amb Policia pròpia podran crear grups autonòmics, que inclouran al cos policial autonòmic. La coordinació d'aquests grups assegurarà l'obligada col·laboració entre les Forces de Seguretat nacionals i autonòmiques. Aquests grups autonòmics coneixeran els casos la complexitat dels quals excedeixi del tractament local o provincial. D'altra banda, està previst una connexió específica amb Institucions Penitenciàries sobre el tractament de la radicalització dels interns.

UN 70% ES VA RADICALITZAR A ESPANYA

El ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, ha comparegut en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres per explicar aquesta iniciativa. "Entre 1996 i 2012, set de cada deu condemnats per jihadisme en els tribunals espanyols s'havien radicalitzat a Espanya i d'ells, el 80 per cent ho va fer per Internet", ha destacat el ministre a l'hora de justificar aquest pla, que té per objecte atacar el jihadisme des del punt de vista de la prevenció, és a dir, actuar abans que una persona sigui adoctrinada i decideixi cometre un atemptat.

El denominat 'Pla Estratègic Nacional de la lluita contra radicalització Violenta' suposa un element de coordinació entre ministeris, comunitats autònomes, ajuntaments, diverses institucions i la societat civil per "poder actuar a temps contra possibles brots de radicalització". Es tracta per tant d'un pla interministerial que beu d'altres plans estratègics tant a nivell Europeu com a nacional.

ACTUACIÓ EN TRES ÀMBITS

"Es pretén evitar el sorgiment de processos de radicalització violenta mitjançant la detecció primerenca", ha insistit el ministre, qui ha explicat que el pla es desenvoluparà en tres àmbits: intern, extern i ciberespai.

S'entén com a àmbit intern al que afecta a tot el territori nacional. En aquest cas, el municipi és l'escenari principal d'actuació. En l'àmbit extern (interessos espanyols en l'exterior), la coordinació de les mesures proposades correspondrà al Ministeri d'Afers exteriors, encara que Interior destaca en el seu comunicat el paper exercit per les Forces Armades.

Quant al ciberespai, s'investigarà la informació que circuli per la Xarxa en fonts obertes que afecti a la radicalització, especialment, autors i continguts. Una Unitat de Tractament de la Xarxa analitzarà la informació obtinguda situada en el Centre d'Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO).

El Pla estableix una única estructura nacional de caràcter interministerial (afecta a un total de 12 ministeris) que estarà coordinada per Interior i que donarà les claus a les diferents institucions sobre com cal actuar. El Ministeri de l'Interior exposa diversos exemples:

EXEMPLES PRÀCTICS

Si un ajuntament decideix tancar un cementiri musulmà i es produeixen queixes i incidents per aquesta decisió, l'ajuntament ha de traslladar aquest assumpte a la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP), que gestionarà la resposta amb aquesta estructura nacional interministerial. Una vegada estudiat el cas, aquest grup donarà resposta a l'Administració General de l'Estat que és qui informa a la FEMP perquè aquesta comuniqui a l'Ajuntament com ha de resoldre aquest incident.

Si, per exemple, es decideix el trasllat d'una mesquita als afores de la localitat, el col·lectiu afectat haurà de posar en coneixement d'aquesta decisió a la Fundació Pluralisme i Convivència (FPyC) que té caràcter públic i vés-la per la llibertat religiosa. Aquest organisme, donarà trasllat a l'Administració General de l'Estat i al Grup Nacional. Estudiat el cas, el Grup Nacional donarà resposta a l'Administració General de l'Estat que és qui informarà a la Fundació perquè aquesta comuniqui al Col·lectiu afectat com es resol el cas presentat.

Si es detecta un focus de radicalització en una barriada d'una localitat, un membre del Grup Local creat en virtut d'aquest pla exposarà el cas davant aquest Grup qui, al seu torn, informarà al Grup Nacional per estudiar el cas. El Grup Nacional donarà resposta immediata al Grup Local qui, al seu torn, informarà de les mesures a executar.

ACTUACIONS PRIORITÀRIES

De moment, l'engegada d'aquest pla ja va a significar l'adopció d'una sèrie de mesures en 2015 com la identificació de l'amenaça prioritària i del col·lectiu de risc al que afecta amb un disseny immediat del primer estudi de camp a nivell nacional. També es va a elevar una proposta de regulació i constitució dels grups multisectoriales de lluita contra la radicalització violenta a nivell nacional i local, i/o provincial.

A més es va a elaborar un protocol de col·laboració entre el Ministeri de l'Interior i la FEMP. El Centre d'Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat serà el punt de contacte en el Ministeri de l'Interior per a la seva interlocució amb la FEMP. Es van a engegar programes de formació integral sobre el fenomen de la radicalització i l'extremisme violent dirigida a les Forces i Cossos de Seguretat, òrgans i institucions de les Administracions Públiques, col·lectius vulnerables afectats i col·lectius socials, ONGs i entitats d'assistència.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH